Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι αλλάζει στη Μεσόγειο η αμφιλεγόμενη συμφωνία για το προσφυγικό
(AP Photo/Renata Brito)

Τι αλλάζει στη Μεσόγειο η αμφιλεγόμενη συμφωνία για το προσφυγικό

  • A-
  • A+
Τι προβλέπει η προσωρινή συμφωνία για το προσφυγικό / μεταναστευτικό που υπέγραψαν Γερμανία, Γαλλία, Μάλτα, Ιταλία, Φινλανδία ● Διεύρυνση του νέου μηχανισμού ζητά η Ισπανία ● Αναμένεται επίσημη αντίδραση από την Ελλάδα ● Τον Οκτώβριο νέες προσπάθειες για να συμμετέχουν κι άλλες χώρες

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες κατέληξαν χθες σε μια αμφιλεγόμενη προσωρινή συμφωνία για αποβίβαση και μετεγκατάσταση προσφύγων που διασώζονται στα νερά της Μεσογείου με αξιωματούχους να ελπίζουν πως σύντομα θα συμμετέχουν στη νέα συμφωνία και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Μάλτα, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μάλτας και της Φινλανδίας ( έχει την προεδρία του μπλοκ αυτό το εξάμηνο ) έφτασαν σε έναν συμβιβασμό για τη δημιουργία ενός μηχανισμού μέσω του οποίου θα μοιράζονται τους πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Η συμφωνία θα έχει ισχύ μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, ημερομηνία όπου οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα έχουν συνάντηση, με τους αξιωματούχους των πέντε κρατών να ευελπιστούν ότι κι άλλες χώρες θα θελήσουν να συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα.

Εδώ και αρκετούς μήνες η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης έχει μετατραπεί σε έναν υγρό τάφο για πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι προσπάθειες των πλοίο διάσωσης αντιμετώπισαν πολλά εμπόδια από την ξενοφοβική πολιτική του πρώην, πλέον, υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι.

Η υπουργός της Φινλανδίας, Μαρία Οσιχάλο, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό πως απομακρυνόμαστε από συμφωνίες ανά σκάφος» για να προσθέσει ότι στόχος της συμφωνίας είναι τα σκάφη διάσωσης «να βρουν ένα ασφαλές λιμάνι χωρίς καθυστερήσεις, αποφεύγοντας επιπλέον ταλαιπωρία για τους διασωθέντες και εξασφαλίζοντας ταχεία μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε εθελοντική βάση».

Οι υπουργοί Εσωτερικών των πέντε χωρών με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης στη Μάλτα

(AP Photo/Jonathan Borg)

Τον Οκτώβρη η «ευκαιρία» της Ελλάδας

Από τη νέα συμφωνία, αλλά και τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα νωρίτερα, απουσίαζε η Ελλάδα, όμως η Αθήνα, όπως και η Μαδρίτη, δύο χώρες που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή τις επόμενες εβδομάδες.

Αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι, στις 8 Οκτωβρίου, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 στο Λουξεμβούργο τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία θα ζητήσουν βοήθεια από το νέο μηχανισμό μετεγκατάστασης. 

Η υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Λουτσιάνα Λαμοργκέσε δήλωσε, από την πλευρά της, ότι τα ακριβή ποσοστά μετεγκαταστάσεων στα οποία θα συμφωνήσει η κάθε χώρα θα εξαρτηθούν από το πόσα κράτη-μέλη θα συμμετέχουν, τελικά, στη νέα συμφωνία.

Την Παρασκευή είχε διαρρεύσει το προσχέδιο της συμφωνίας και αυτό καταγραφόταν σαφής ευρωπαϊκή στροφή υπέρ της Ιταλίας, ιδιαίτερα αφότου ο Τζουζέπε Κόντε… ξεφορτώθηκε τον Ματέο Σαλβίνι και τη Λέγκα του Βορρά από την κυβέρνησή του.

Στο προσχέδιο δεν χρησιμοποιείται η λέξη «πρόσφυγας» κάτι που ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ της Ιταλίας, η οποία υποστηρίζει ότι πολλοί από τους διασωθέντες στη Μεσόγειο είναι οικονομικοί μετανάστες. 

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέφρασε την αισιοδοξία και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να συμμετέχουν  «στο κοινό έργο και στις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ενός προβλέψιμου μηχανισμού αλληλεγγύης». 

«Προσβλέπω σε μία διαρθρωτική και μόνιμη λύση που θα είναι ενσωματωμένη στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Μια τέτοια λύση παραμένει απαραίτητη και είναι η μόνη βιώσιμη λύση μεσοπρόθεσμα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα Κράτη Μέλη και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς το σκοπό αυτό» συμπλήρωσε.

Δεν είναι, πάντως, λίγοι οι αξιωματούχοι και διπλωμάτες που έχουν εκφράσει φόβους ότι η απόφαση για την κατανομή μεταναστών και προσφύγων που θα αφορά μόνο εκείνους που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο θα θεωρηθεί άδικη από χώρες άφιξης που βρίσκονται σε άλλες διαδρομές, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. 

Ήδη ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα προωθεί μία ευρύτερη συμφωνία για όλες τις αφίξεις από τη θάλασσα.

Από την ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δεν έχει υπάρξει, ακόμη, επίσημη τοποθέτηση, ενώ και στις τελευταίες αποφάσεις που έχουν ληφθεί δεν υπάρχει αναφορά στις συζητήσεις και στη συμφωνία των «5».

Και ο Κουρτς τον...χαβά του

Ως "λάθος μήνυμα" επικρίνει ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς -- ο οποίος στις πρόωρες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής διεκδικεί εκ νέου το αξίωμα του καγκελάριου - την χθεσινή συμφωνία χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα, για τη δημιουργία συστήματος κατανομής σε διάφορες κοινοτικές χώρες των προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα.

Ο Κούρτς εκφράζει την ανησυχία του ότι η ΕΕ κινείται προς την λάθος κατεύθυνση, καθώς το μόνο που πετυχαίνει ένα τέτοιο σύστημα είναι να ενθαρρύνει διακινητές και μετανάστες να κατευθύνονται προς την Ευρώπη, τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς παρουσιάζοντας στη Βιέννη εκείνο το τμήμα του προεκλογικού προγράμματος του κόμματός του που αναφέρεται στα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης.

Στις δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατήγγειλε πως με τη συζήτηση για μία κατανομή συντελείται μία επιστροφή στο 2015, καθώς ο μεγαλύτερος "ενισχυτής" για την παράνομη μετανάστευση υπήρξε τότε το γεγονός ότι μπορούσε κάποιος φθάνοντας στην Ιταλία ή στην Ελλάδα, να φτάσει μέχρι την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στέλνουν... Στρατό και Ναυτικό για να αντιμετωπίσουν τους «εισβολείς» πρόσφυγες
Περαιτέρω εμπέδωση του δόγματος της αποτροπής με μεγαλύτερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων αλλά και του ΝΑΤΟ φανερώνουν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, ύστερα από τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις...
Στέλνουν... Στρατό και Ναυτικό για να αντιμετωπίσουν τους «εισβολείς» πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Ετοιμάζουν νέα προσφυγική συμφωνία στα μέτρα της Ιταλίας
Μία νέα προσπάθεια στο προσφυγικό φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ τεσσάρων κρατών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μάλτας.
Ετοιμάζουν νέα προσφυγική συμφωνία στα μέτρα της Ιταλίας
ΕΥΡΩΠΗ
Γαλλία και Ε.Ε. στηρίζουν την Ιταλία στο προσφυγικό
Με την αλλαγή της κυβέρνησης στη Ρώμη και το πέρασμα του ξενόφοβου Ματέο Σαλβίνι στην αντιπολίτευση, οι τόνοι στον ευρωπαϊκό Νότο σε ό,τι αφορά το προσφυγικό πέφτουν αισθητά και προτάσσεται η συνεργασία.
Γαλλία και Ε.Ε. στηρίζουν την Ιταλία στο προσφυγικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβέρνηση: σκληραίνει τη στάση της στο προσφυγικό
Το Μαξίμου επιλέγει να σκληρύνει τη στάση της χώρας με τη συνδρομή και του στρατού, αφού σήμερα είναι αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που η ίδια είχε «σηκώσει» όσο ήταν στην αντιπολίτευση.
Κυβέρνηση: σκληραίνει τη στάση της στο προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. θεσμοθέτησε την ντροπή
Το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση αποτελεί την απόδειξη για την πλήρη συμμόρφωση των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών στη μισαλλόδοξη, αντιμεταναστευτική ατζέντα των χωρών του Βίζεγκραντ.
Η Ε.Ε. θεσμοθέτησε την ντροπή
ΕΥΡΩΠΗ
Καταργούν την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων, ενδίδουν στις ξενοφοβικές πιέσεις
Με το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πάει στον Καιάδα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ευχολόγια, παραδοχές και υποσχέσεις. Οι πρώτες αντιδράσεις.
Καταργούν την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων, ενδίδουν στις ξενοφοβικές πιέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας