Επί 15 αβάσταχτους μήνες, και συγκεκριμένα από τις 9 Ιουνίου 2018 μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, η ιταλική κυβέρνηση Λέγκας - «Πεντάστερων» απαγόρευε στα σωστικά πλοία των ΜΚΟ να εισέλθουν στα χωρικά της ύδατα, τιμωρώντας μάλιστα με βαριά πρόστιμα και κατασχέσεις τους «παραβάτες».
Ομως, σε συνέχεια της θεαματικής πολιτικής «στροφής» της στο μεταναστευτικό μετά την αποπομπή του ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι από το κυβερνητικό σχήμα και τη συμφωνία των «Πεντάστερων» με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), η νέα -δεύτερη- κυβέρνηση Κόντε επέτρεψε χθες την αποβίβαση επί ιταλικού εδάφους, και συγκεκριμένα στη Μεσίνα της Σικελίας, ακόμα 182 μεταναστών που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο.
Οι 182 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης πριν από μία εβδομάδα από το γαλλικό διασωστικό πλοίο Ocean Viking, το οποίο διαχειρίζονται οι ΜΚΟ «Μεσόγειος SOS» και Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF). Τη γνωστοποίηση της είδησης επιβεβαίωσαν πηγές του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών με δηλώσεις τους στην εφημερίδα La Stampa.
«Είμαστε ανακουφισμένοι από το γεγονός ότι για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα η Ιταλία ανοίγει ένα λιμάνι για ανθρώπους που διασώθηκαν στη Μεσόγειο» επισήμανε σε μήνυμα της στο Twitter η Μεσόγειος SOS.
Είχε προηγηθεί, ως γνωστόν, η άδεια που είχε δοθεί στις 17 Σεπτεμβρίου στο Ocean Viking να αποβιβάσει στη Λαμπεντούζα 82 μετανάστες που έχει διασώσει το πλήρωμα του πλοίου και παρέμεναν επί πολλές μέρες σε αυτό.
Κυρώσεις
Την ίδια στιγμή βέβαια οι υπουργοί Εσωτερικών από πέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντήθηκαν στη Μάλτα για να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό αυτόματης ανακατανομής των μεταναστών, ώστε να τερματιστούν οι κατά περίπτωση διαπραγματεύσεις σε κάθε επιχείρηση διάσωσης στη Μεσόγειο.
Πρόκειται στην ουσία για μια προσπάθεια συγκεκριμενοποίησης των σχετικών κοινών εξαγγελιών που έκαναν πριν από λίγες μέρες στη Ρώμη ο Κόντε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όπου μάλιστα προβλέπονταν οικονομικές κυρώσεις για όσες χώρες αρνούνται από εδώ και πέρα να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες που καταφέρνουν να περάσουν τα αόρατα τείχη του «Φρουρίου Ευρώπη» και να πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος...
Σε πρώτη φάση βέβαια οι πέντε υπουργοί Εσωτερικών ( της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Γερμανίας, η οποία έχει ήδη αποδεχτεί επισήμως να υποδέχεται το 25% των προσφύγων, και της Φινλανδίας -που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.- επεξεργάζονται έναν «εθελοντικό» μηχανισμό που θα επιτρέπει στις... πρόθυμες ευρωπαϊκές χώρες να κατανέμουν μεταξύ τους με συστηματικό τρόπο τους ανθρώπους που διασώζονται στη θάλασσα.
Σκοπός είναι ο συντονισμός τους εν όψει του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο στο οποίο όλοι οι εταίροι -περιλαμβανομένων και των «σκληρών» Ανατολικοευρωπαίων της ομάδας Βίζεγκραντ- αναμένεται να ανοίξουν τα... πραγματικά χαρτιά τους. Γι’ αυτό και στη συνάντηση της Μάλτας έλαβε μέρος και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως εκπρόσωπος της (απερχόμενης) Κομισιόν.
Ετσι ο μηχανισμός κατανομής, τον οποίο ζητεί μετ’ επιτάσεως η Ιταλία που κατηγορεί τους εταίρους της ότι δεν την υποστήριξαν απέναντι στην εισροή μεταναστών, θα είναι προσωρινός εν αναμονή μιας επαναδιαπραγμάτευσης του Κανονισμού του Δουβλίνου που αναθέτει τον χειρισμό των αιτήσεων ασύλου στη χώρα πρώτης άφιξης.
Ο κανονισμός αυτός κρίνεται άδικος επειδή εναποθέτει το βάρος της υποδοχής, για γεωγραφικούς λόγους και μόνο, στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία ή τη Μάλτα, κύριες πύλες εισόδου των μεταναστών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας