Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μακρόν... πανταχού παρών μήπως και γυρίσει το κλίμα
AP PHOTO / JEAN - FRANCOIS BADIAS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μακρόν... πανταχού παρών μήπως και γυρίσει το κλίμα

  • A-
  • A+
Με διαρκή δημόσια παρουσία και διάλογο με την κοινωνία, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να ανακτήσει την κοινή γνώμη με στόχο την επανεκλογή του στις προεδρικές του 2022. Πάντως η δημοφιλία του στο υπουργικό συμβούλιο έπεσε αφού έγινε γνωστό πως μέσω μιας εφαρμογής ελέγχει τους υπουργούς του και τη δράση τους σε ζωντανό χρόνο.

Η επιτυχία του «δεύτερου ημιχρόνου» της προεδρικής θητείας του έχει γίνει έμμονη ιδέα στον Εμανουέλ Μακρόν, o οποίος προσπαθεί να πείσει τους Γάλλους πως η πολιτική του θα φέρει θετικά αποτελέσματα και ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρότεινε στο πρόγραμμά του.

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο με εντυπωσιακές δημόσιες εμφανίσεις: είναι πανταχού παρών και κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Αρχισε από τώρα να προετοιμάζει τις προεδρικές εκλογές του 2022 και προωθεί δυναμικά την προοπτική της επανεκλογής του. Κύριος στόχος του είναι η ανάκτηση της κοινής γνώμης: παράλληλα επιδιώκει να κινητοποιήσει τα μέλη της κυβέρνησης και τους βουλευτές για να φέρουν αποτελέσματα.

Η ανησυχία του για το μέλλον εκδηλώνεται και με αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες. Τα ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο Μακρόν δημιούργησε και χρησιμοποιεί μια νέα εφαρμογή για να ελέγχει τους υπουργούς και τη δράση τους: έχει πρόσβαση σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που δείχνει τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των υπουργών του.

Σύμφωνα με την BFM TV και την εφημερίδα Le Figaro, ο Γάλλος πρόεδρος έχει δημιουργήσει ένα ειδικό ηλεκτρονικό εργαλείο που δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό, για να αξιολογεί με μια ματιά την πρόοδο των πενταετών μεταρρυθμιστικών σχεδίων του στο κάθε υπουργείο. Η εφαρμογή συνθέτει όλα τα δεδομένα που παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο από τη διεύθυνση του δημόσιου μετασχηματισμού.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ωστόσο ειρωνικά το νέο «παιχνιδάκι» του προέδρου, με το οποίο ελέγχει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα της εργασίας ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου σε πραγματικό χρόνο από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα του κυβερνητικού «σεμιναρίου», που έγινε με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε αυτή την εφαρμογή, τονίζοντας ότι έχει μαζί του τους κωδικούς και εξετάζει τακτικά τα δεδομένα. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε «κρύο ιδρώτα» σε αυτούς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο Μακρόν θέλησε να ασκήσει πίεση στους υπουργούς του μετά από ένα χρόνο που σημαδεύτηκε από την κοινωνική ανάφλεξη με τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων και ξεκινάει ένα επικίνδυνο έτος για την εκτελεστική εξουσία με την προώθηση επίμαχων μεταρρυθμίσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ανυπόμονος να επιτύχει αποτελέσματα και τώρα ελέγχει άμεσα την πρόοδο των εργασιών των υπουργών του. Για να ξεφύγει από την παγίδα της υπερπροεδρίας, ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε πρόσφατα να προωθήσει τον πρωθυπουργό του στην πρώτη γραμμή, να του αναθέσει τη διαχείριση επίμαχων υποθέσεων. Αλλά είναι ισχυρότερη η ανάγκη του να είναι «πανταχού παρών». Ο Μακρόν θέλει να ελέγξει τα πάντα και τους πάντες.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε τη Δευτέρα στα Ηλύσια όλους τους βουλευτές και γερουσιαστές της πλειοψηφίας, τους εκπροσώπους του κόμματος του LREM και εκπροσώπους του συμμαχικού κεντρώου κόμματος Modem σε μια μαραθώνια ανταλλαγή απόψεων για τα καυτά θέματα της επικαιρότητας.

Στην ομιλία του διευκρίνισε τις τέσσερις προτεραιότητές του: οικολογία, συντάξεις, εργασία, ασφάλεια και μετανάστευση. Αναφέρθηκε στις υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές και κάλεσε τα μέλη της πλειοψηφίας σε ενότητα. Τόνισε ότι «είναι θανατηφόρες οι αντιζηλίες και οι διχασμοί».

Ο Μακρόν αναφέρθηκε και στα «κίτρινα γιλέκα» δηλώνοντας ότι η Γαλλία γνώρισε «μια πρωτοφανή, βαθιά κοινωνική πολιτική κρίση». «Πρέπει να προφυλαχτούμε από κάθε μορφή υπεροψίας, να αποφευχθεί η αλαζονεία, αλλά και μια επιφύλαξη που θα μας οδηγούσε στην ακινησία. Πολλές κατηγορίες του πληθυσμού παραμένουν νευρικές» προειδοποίησε.

Η αντιπολίτευση επέκρινε τον Μακρόν, γιατί εξαπέλυσε επιχείρηση γοητείας και δεν προτείνει ουσιαστικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Μαρίν Λεπέν, που ξεκίνησε δυναμική προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, δήλωσε πως «είναι δυόμισι χρόνια τώρα που ο Μακρόν δεν βλέπει τίποτα, δεν ακούει τίποτα. Αγνοεί το θέμα και τώρα κινητοποιείται γιατί ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές».

Η εβδομάδα έληξε με διαδηλώσεις από διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Γιατροί, δικηγόροι και πιλότοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες κατέβηκαν σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, παραλύοντας το Παρίσι. Η κυβέρνηση Μακρόν παρουσίασε τη φιλόδοξη μεταρρύθμιση του με την οποία θα συγχωνεύσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα της Γαλλίας σε ένα ενιαίο σύστημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει ότι αυτό θα είναι δικαιότερο για τους εργαζομένους, ωστόσο επαγγελματικοί κλάδοι υποστηρίζουν ότι θα βγουν ζημιωμένοι. Τα «κίτρινα γιλέκα» οργανώνουν το Σάββατο νέες διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους και για να δείξουν ότι υποστηρίζουν το κοινωνικό κίνημα κατά της πολιτικής του Μακρόν.


 

 

ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν «παίρνει» δεξιά το τιμόνι
Ο Μακρόν, ο οποίος ξεκίνησε το δεύτερο ημιχρόνιο της θητείας του δυναμικά με φιλόδοξα σχέδια, δεν πείθει τους Γάλλους, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν μετά τις ευρωεκλογές.
Ο Μακρόν «παίρνει» δεξιά το τιμόνι
ΕΥΡΩΠΗ
Μπρα ντε φερ Μακρόν-Λεπέν ώς τις προεδρικές εκλογές
Στη Γαλλία οι ευρωπαϊκές εκλογές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε σε ανακατατάξεις που δρομολογούν ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου στη δεύτερη φάση της προεδρικής θητείας.
Μπρα ντε φερ Μακρόν-Λεπέν ώς τις προεδρικές εκλογές
ΕΥΡΩΠΗ
Νέος ευρω-θρίαμβος για την Ακροδεξιά
Στη Γαλλία το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός απέσπασε τη νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η συμμετοχή των πολιτών εκτιμάται ότι αγγίζει το 51,3%, ποσοστό που η Le Monde χαρακτηρίζει «πρωτοφανές».
Νέος ευρω-θρίαμβος για την Ακροδεξιά
ΕΥΡΩΠΗ
Εθνικός... Συναγερμός για το προβάδισμα Λεπέν
Η άτονη προεκλογική εκστρατεία έγινε ξαφνικά... πυρετός και το ενδεχόμενο επικράτησης του ακροδεξιού συνασπισμού κινητοποίησε τα αντιδεξιά αντανακλαστικά. Παραίτηση Μακρόν σε περίπτωση νίκης της ζήτησε η Λεπέν.
Εθνικός... Συναγερμός για το προβάδισμα Λεπέν
ΕΥΡΩΠΗ
Πολεμικό κλίμα μεταξύ Μακρόν και Λεπέν
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει πάρει πάνω του την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος για να αναχαιτίσει την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού που εμφανίζεται να έχει προβάδισμα μίας έως 3 μονάδων...
Πολεμικό κλίμα μεταξύ Μακρόν και Λεπέν
ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν εναντίον Λεπέν στην κόψη του ξυραφιού
Η επίσημη εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου άρχισε στη Γαλλία μόλις την περασμένη Δευτέρα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν ισοπαλία του κυβερνώντος κόμματος «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM)...
Μακρόν εναντίον Λεπέν στην κόψη του ξυραφιού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας