Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ένα «φιλικό γεύμα» που δεν έφερε διέξοδο στο Brexit

Μπόρις Τζόνσον και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

AP Photo/Francisco Seco, Pool

Ένα «φιλικό γεύμα» που δεν έφερε διέξοδο στο Brexit

  • A-
  • A+

Σε «φιλικό κλίμα» πραγματοποιήθηκε το γεύμα εργασίας μεταξύ του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο, αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές όσον αφορά το Brexit. Το μόνο που συμφωνήθηκε είναι να συνεχιστούν οι επαφές με «ταχείς ρυθμούς» τουλάχιστον μέχρι την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσει η Βρετανία να φύγει από την Ε.Ε. στις 31 του ίδιου μήνα με συμφωνία.

Γιούνκερ και Τζόνσον δεν έκαναν κοινές δηλώσεις, ούτε έδωσαν συνέντευξη Τύπου, ενδεικτικό και του αδιεξόδου στις συζητήσεις, αλλά περιορίστηκαν στην έκδοση ανακοινωθέντων από τα γραφεία τύπου της ΕυρωπΑϊκής Επιτροπής και του πρωθυπουργικού γραφείου.

Γιούνκερ: «Ακόμη περιμένουμε προτάσεις»

Στη δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, για τη συνάντηση των δύο ανδρών αναφέρεται ότι στόχος ήταν να «γίνει αξιολόγηση της έως τώρα διαπραγμάτευσης μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων» και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να παρουσιάσει «νομικά εφαρμόσιμες λύσεις» για το backstop στα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας, λύσεις οι οποίες να είναι συμβατές με τη Συμφωνία Αποχώρησης, αλλά τόνισε ότι μέχρι στιγμής η Βρετανία δεν έχει καταθέσει «κανενός είδους πρόταση». 

Επίσης, επισημαίνει ότι οι 27 παραμένουν ενωμένοι στο ζήτημα του Βrexit, ενώ τονίζει ότι για την επίτευξη λύσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εργαστεί «24 ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα».

Τζόνσον: «Θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου»

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση στη δική της επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά το γεύμα εργασίας των Μπόρις Τζόνσον και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έγινε «εποικοδομητική συζήτηση» και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. 

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα ζητήσει παράταση και πως η Βρετανία πρέπει να φύγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, με μια συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει το backstop, αλλά μια λύση «την οποία θα μπορεί να αποδεχτεί το Κοινοβούλιο». Επίσης, τόνισε ότι ο ίδιος παραμένει δεσμευμένος στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία (σ.σ. η συμφωνία αυτή προβλέπει το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας).

Ο Μπόρις Τζόνσον στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν αναχώρησε για το Στρασβούργο, όπου πραγματοποιείται Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια της οποίας θα εγκριθεί η υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Γιουχάισμα κατά Τζόνσον

Ούτε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Ξαβιέ Μπετέλ δεν δόθηκε συνέντευξη Τύπου...

Ο Μπόρις Τζόνσον αποδοκιμάστηκε από διαδηλωτές μετά τις συνομιλίες και ο Βρετανός πρωθυπουργός εγκατέλειψε το πόντιουμ.

«Ντροπή σου» φώναζαν οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στον Μπόρις Τζόνσον, και ο Ξαβιέ Μπετέλ έκανε μόνος του δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Μην κατηγορείς την Ε.Ε. για το χάος του Brexit»

Παρά την απουσία του Βρετανού πρωθυπουργού, ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου έκανε δηλώσεις, σε δεύτερο πρόσωπο και απευθυνόμενος στον Μπόρις Τζόνσον.

Η Βρετανία είναι υπεύθυνη ώστε να προωθήσει λύσεις για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και να επιλύσει τα «εγχώρια προβλήματά της», δήλωσε ο Ξαβιέ Μπετέλ και τόνισε:

«Χρειαζόμαστε περισσότερα από λόγια. Χρειαζόμαστε ένα νομικά λειτουργικό κείμενο προκειμένου να εργαστούμε σε αυτό το συντομότερο δυνατόν, εάν θέλουμε να τηρήσουμε την προθεσμία του Οκτωβρίου» επισήμανε επίσης.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, μόνος του στο βήμα

AP Photo/Olivier Matthys

Και αφού τόνισε ότι «ο χρόνος περνάει, σταματήστε να μιλάτε, ενεργήστε», πρόσθεσε: Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οι 27 «θα αποδεχθούν οποιαδήποτε στιγμή ότι ευθύνονται (…) για το χάος στον οποίο έχουμε περιέλθει».

«Μια παράταση αποτελεί επιλογή μονάχα όταν εξυπηρετεί έναν σκοπό» συμπλήρωσε, περιγράφοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί μεταξύ των Βρετανών και την Ευρωπαίων πολιτών ως «εφιάλτη».

«Δεν μπορείς να κρατάς το μέλλον όμηρο για εσωκομματικά πολιτικά οφέλη» υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου. «Μην κάνετε την Ευρωπαϊκή Ένωση τον κακό της ιστορίας» δήλωσε ο Μπετέλ, υψώνοντας τους τόνους, απευθυνόμενος στον Βρετανό ομόλογό του.

ΕΥΡΩΠΗ
Ο... κατά φαντασίαν Χουλκ έγινε καπνός
Ο Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξή του στη Mail on Sunday, παρομοίασε τον εαυτό του με τον γνωστό υπερήρωα της Marvel, τονίζοντας πως έχει την ικανότητα να απελευθερώσει τη Βρετανία από τα δεσμά της Ε.Ε.
Ο... κατά φαντασίαν Χουλκ έγινε καπνός
ΕΥΡΩΠΗ
Συνάντηση Τζόνσον-Γιούνκερ χωρίς πολλές ελπίδες για διέξοδο
Στο Λουξεμβούργο θα βρεθεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, για να συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να βρεθεί μια λύση και η χώρα να φύγει από την Ε.Ε. με συμφωνία. Ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι υπάρχει...
Συνάντηση Τζόνσον-Γιούνκερ χωρίς πολλές ελπίδες για διέξοδο
ΕΥΡΩΠΗ
Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ
Χρησιμοποιώντας για ακόμη μία φορά το άτακτο Brexit ως φόβητρο απέναντι στον λαό του, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε το στίγμα μιας άτεγκτης στάσης εν όψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν στις 3 Μαρτίου με την Ε.Ε....
Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βρετανία είπε “Goodbye” στην Ε.Ε.
Τίτλοι τέλους στη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 47 χρόνια. Αγωνία για το μέλλον της χώρας και της Ένωσης των «27».
Η Βρετανία είπε “Goodbye” στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Πάρτι, συνθήματα και σημαίες στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Brexit
Σε πολλές περιοχές της χώρας χιλιάδες Βρετανοί βρέθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάρτι, συνθήματα και σημαίες στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Αποχαιρετισμός με μηνύματα από την Ευρώπη στη Βρετανία
Θέμα ωρών είναι η επισημοποίηση του διαζυγίου της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόσο οι Βρυξέλλες όσο και κορυφαίοι ηγέτες κρατών-μελών στέλνουν το δικό τους «αντίο» προς το Λονδίνο και τον Μπόρις...
Αποχαιρετισμός με μηνύματα από την Ευρώπη στη Βρετανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας