Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι απεργίες παρέλυσαν τη Γαλλία

Στους αυτοκινητόδρομους σχηματίστηκαν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων, λόγω της εθνικής απεργίας στις συγκοινωνίες

EPA / IAN LANGSDON
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι απεργίες παρέλυσαν τη Γαλλία

  • A-
  • A+

Απεργίες και διαδηλώσεις ξεκίνησαν στη Γαλλία, με κινητοποιήσεις από τα εργατικά συνδικάτα κατά των νέων μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο πρόεδρος Μακρόν. Η εβδομάδα ξεκίνησε με απεργίες στον τομέα της υγείας και ακολούθησαν χθες ογκώδεις απεργίες που οργάνωσαν εφτά συνδικάτα για να αντιδράσουν στα μέτρα που περιλαμβάνονται στην επίμαχη μεταρρύθμιση των δημόσιων μεταφορών.

Αλλά και τα «κίτρινα γιλέκα» προετοιμάζουν διαδηλώσεις το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, για να δείξουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ωσότου επιτύχουν σε όλες τις διεκδικήσεις τους.

Μαύρη ημέρα ήταν η χθεσινή, με την εθνική απεργία στα μεταφορικά μέσα. Μαζική ήταν η συμμετοχή στα μέσα συγκοινωνίας. Η κυκλοφορία στο μετρό του Παρισιού σχεδόν παρέλυσε, δέκα γραμμές δεν λειτούργησαν. Ενα στα τέσσερα μετρό, στα υπεραστικά μετρό, στα λεωφορεία και στα τρένα κυκλοφόρησε.

Τα συνδικάτα καταγελούν τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Στους αυτοκινητόδρομους σχηματίστηκαν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες αρνούνται να χάσουν το ειδικό σύστημα συνταξιοδότησής τους εφόσον η μεταρρύθμιση προβλέπει την εφαρμογή ενιαίου συστήματος για όλους τους συνταξιούχους. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση, γιατί «δεν υπάρχει άλλη λύση».

Ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινές, δήλωσε ότι «μαζικές απεργίες όπως οι χθεσινές δείχνουν την πραγματικότητα της δυσαρέσκειας στη χώρα. Υπάρχει λύση για τις συντάξεις των εργαζομένων στα μεταφορικά μέσα. Η κυβέρνηση και οι εργοδότες πρέπει να εισακούσουν τα αιτήματά τους»...

Ο Γάλλος πρόεδρος, που υποτίθεται πως έχει αντλήσει τα συμπεράσματά του από τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» και την πρωτοφανή κρίση των περασμένων μηνών, φρόντισε να αλλάξει το προεδρικό του στιλ, κατανοώντας πόσο εύφλεκτη είναι η γαλλική κοινωνία.

Ετσι, πριν προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων του δεύτερου μέρους της θητείας του, προσπάθησε με τον «Μεγάλο Εθνικό Διάλογο» να δείξει ότι εισακούει τους πολίτες και είναι διατεθειμένος να λάβει μέτρα για τις ασθενέστερες τάξεις.

Πράγματι, στη δημοσκόπηση- βαρόμετρο Elabe για την εφημερίδα Les Echos και το Radio Classique, η εμπιστοσύνη στον αρχηγό του κράτους αυξάνεται κατά 5 μονάδες και αγγίζει το 33%, υπερβαίνοντας το ποσοστό όπου βρισκόταν πριν από έναν χρόνο, πριν από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

Σημαντικό είναι ακόμη ότι ο Μακρόν κερδίζει 18% παραπάνω μεταξύ των ψηφοφόρων του Φρανσουά Φιγιόν και 5 μονάδες στους συνταξιούχους.

Ωστόσο η «ανακατάκτηση» της κοινής γνώμης επισκιάζεται από τις δικαστικές υποθέσεις που πλήττουν κορυφαίες προσωπικότητες, συμμάχους του προέδρου. Πολλές δίκες θα γίνουν στους επόμενους μήνες και ο Γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί σε δίλημμα, γιατί δεν κατάφερε να τηρήσει τον νόμο περί «ηθικοποίησης του πολιτικού βίου» που προώθησε με τυμπανοκρουσίες στην έναρξη της θητείας του.

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε αίφνης η παραπομπή σε επίσημη έρευνα του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν για υπόθεση ευνοιοκρατίας, όπου φέρεται να επωφελήθηκε από παράνομα έσοδα όταν ήταν ακόμη επικεφαλής της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων Mutuelles de Bretagne.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση αυτή ανάγκασαν τον Φεράν στην έναρξη της θητείας του Μακρόν να παραιτηθεί από την κυβέρνησή του τον Ιούνιο του 2017.

Στενός φίλος του προέδρου, τέταρτος στην ιεραρχία του γαλλικού κράτους, τοποθετήθηκε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνητικού κόμματος LREM. Εξελέγη όμως πρόσφατα ξανά πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, όταν παραιτήθηκε ο Φρανσουά ντε Ρουζί έπειτα από αποκαλύψεις για χρησιμοποίηση δημόσιου χρήματος για «πλούσια γεύματα σε φίλους του».

Ο Φεράν ανακοίνωσε τώρα ότι θα «συνεχίσει την αποστολή του» στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης. Αρνείται ότι υπήρξε η παραμικρή παρατυπία και δήλωσε ότι έχει τη συγκατάθεση του προέδρου.

Η υποστήριξη του Φεράν, παρά την προσαγωγή του σε επίσημη έρευνα, έφερε σε δύσκολη θέση τον Μακρόν προσωπικά και πολιτικά. Γιατί όταν ξεκίνησε τη θητεία του υποσχέθηκε διαφάνεια και κάθαρση στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό.

Την ίδια ημέρα που ο Φεράν ανακρίθηκε από την εισαγγελία, ένας άλλος σύμμαχος του Μακρόν, ο κεντρώος ηγέτης Φρανσουά Μπαϊρού, και η πρώην ευρωβουλευτής Μαριέλ ντε Σαρνέζ ανακρίθηκαν από τη δικαστική αστυνομία της Γαλλίας για μια υπόθεση που σχετίζεται με την πλασματική απασχόληση βοηθών της ομάδας των ευρωβουλευτών του κόμματος MoDem.


 

 


 

 


 

ΕΥΡΩΠΗ
«Κοινωνικό μέτωπο» και εθνική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου
Η επέτειος ενός χρόνου από την έναρξη της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» σημαδεύτηκε από μαχητικές διαδηλώσεις. Θορυβημένος ο Εμ. Μακρόν δείχνει έτοιμος να κάνει κάποιες υποχωρήσεις για να αποφύγει την...
«Κοινωνικό μέτωπο» και εθνική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου
ΕΥΡΩΠΗ
Συνδικάτα και «γιλέκα» σε «μετωπική» με τον Μακρόν
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταρρυθμιστική δυναμική του προέδρου της Δημοκρατίας κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 2018, με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» που παρέλυσαν την δράση του.
Συνδικάτα και «γιλέκα» σε «μετωπική» με τον Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν ψηφίζει τη μεταρρύθμιση, οι σιδηροδρομικοί απεργούν...
Την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών κατόρθωσε να επιβάλει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων, το μπρα ντε φερ με τα συνδικάτα, τις ογκώδεις...
Ο Μακρόν ψηφίζει τη μεταρρύθμιση, οι σιδηροδρομικοί απεργούν...
ΕΥΡΩΠΗ
Εργάτες στο δρόμο, συνδικάτα ενωμένα ενάντια στον Μακρόν
Αλλη μία εβδομάδα αναταραχής διανύει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του. Για πρώτη φορά εννέα συνδικάτα ενώθηκαν σε μια «εθνική ημέρα απεργιών»...
Εργάτες στο δρόμο, συνδικάτα ενωμένα ενάντια στον Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Mύρισε Μάη στη Γαλλία κι ο Μακρόν το ’ριξε στην επικοινωνία
​Την ίδια στιγμή που τα πολεμικά Rafale και Mirage έπλητταν -από απόσταση ασφαλείας είναι αλήθεια- τη Συρία, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, εν μέσω...
Mύρισε Μάη στη Γαλλία κι ο Μακρόν το ’ριξε στην επικοινωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Κατάληψη επί μακρόν κατεστάλη επί Μακρόν
​Ολα του Μακρόν δύσκολα... Σε μια εποχή που ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει σειρά έντονων αντιδράσεων κατά της πολιτικής του, έχει ανοίξει άλλο ένα μέτωπο στη Δυτική Γαλλία, όπου 250 κάτοικοι κωμόπολης, οι...
Κατάληψη επί μακρόν κατεστάλη επί Μακρόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας