Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κείμενο – καταπέλτης κατά της Γερμανίας για τις χωρισμένες οικογένειες προσφύγων
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Κείμενο – καταπέλτης κατά της Γερμανίας για τις χωρισμένες οικογένειες προσφύγων

  • A-
  • A+

Τη συστηματική απόρριψη των αιτήσεων οικογενειακής επανένωσης που στέλνει η Ελλάδα στη Γερμανία καταγγέλλουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) και «Pro Asyl».

Σε νομικό σημείωμα με τίτλο «Οικογένειες προσφύγων που χωρίζονται οι συστηματικές απορρίψεις αιτημάτων οικογενειακής επανένωσης από την Ελλάδα προς τη Γερμανία και οι καταστροφικές συνέπειές τους στο δικαίωμα της οικογενειακής ζωής και του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού» που δημοσιεύουν σήμερα οι δύο οργανώσεις, διαπιστώνουν ότι από τα τέλη του 2017 σημειώθηκε δραματική αύξηση του αριθμού των απορρίψεων αιτήσεων ανάληψης ευθύνης για οικογενειακές επανενώσεις που εστάλησαν από την Ελλάδα στη Γερμανία βάσει του Κανονισμού Δουβλίνου.

Ενδεικτικά αναφέρουν πως από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 7 Μαΐου 2018 η Ελλάδα είχε στείλει 870 αιτήματα ανάληψης ευθύνης στη Γερμανία και η Γερμανία απέρριψε τα 582. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως τις 22 Μαΐου 2019 είχε στείλει 626 αιτήματα και απορρίφθηκαν τα 472.

Οι γερμανικές Αρχές, τονίζεται, συνήθως απορρίπτουν ως απαράδεκτες τις αιτήσεις με το επιχείρημα της παρέλευσης της προθεσμίας.

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, «η πολιτική αυτή ενισχύθηκε από την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), με βάση την οποία οι γερμανικές αρχές υποστηρίζουν ότι η έναρξη της προθεσμίας των τριών μηνών για την αποστολή της αίτησης «ανάληψης ευθύνης» είναι ο χρόνος έκφρασης βούλησης ασύλου – ένα πολύ αρχικό στάδιο κατά την άφιξη των αιτούντων άσυλο και την πρώτη υποδοχής τους- και όχι ο χρόνος καταχώρισης της αίτησης ασύλου».

Επίσης, «σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταχώρηση των αιτήσεων επανένωσης κατά το 2016 και πρακτική καθυστερήσεων κατά τη μεταφορά που εφαρμόστηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017».

«Το νομικό σημείωμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πρακτικές αυτές βασίζονται σε μια εξαιρετικά αυστηρή και εσφαλμένη εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και οδηγούν στην συρρίκνωση του δικαιώματος στην οικογενειακή επανένωση και την οικογενειακή ζωή, των δικαιωμάτων των παιδιών και άλλων ατομικών δικαιωμάτων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η RSA και η PRO ASYL «επισημαίνουν την σοβαρή ανησυχία τους για τις συστηματικές απορρίψεις των γερμανικών αρχών ασύλου επηρεάζοντας πρωτίστως την οικογενειακή ενότητα ατόμων που έχουν ήδη υποστεί διωγμούς εμφύλιες συγκρούσεις και πόλεμο αλλά και το βέλτιστο συμφέρον και την ευημερία των παιδιών προσφύγων που συχνά έχουν διαχωριστεί από τις οικογένειές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Όπως, τονίζουν, η πρακτική αυτή σηματοδοτεί μια ανησυχητική πολιτική απόφαση να μην ληφθούν υπόψη τα θεμελιώδη δικαιώματα, οι αρχές και η κοινοτική νομοθεσία με στόχο την αποτροπή των αφίξεων και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νοτιοανατολικά σύνορα της ηπείρου, μακριά από τον ευρωπαϊκό Βορρά και σε ακατάλληλες συνθήκες.

Οι δύο οργανώσεις προτρέπουν τις γερμανικές αρχές να αναθεωρήσουν την τρέχουσα εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και να το ερμηνεύσουν ως σύνολο κριτηρίων και θεμελιωδών αρχών (όπως η οικογενειακή ενότητα και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού) και όχι μόνο ως τυπικούς κανόνες και προθεσμίες.

Η επιλεκτική συμμόρφωση με τμήματα του Κανονισμού, παραβλέποντας τις κύριες αρχές και τις αξίες που καθορίζει, συνιστά παραβίαση του ίδιου του Κανονισμού και αντιβαίνει στις αρχές της χρηστής διοίκησης και του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, υπογραμμίζουν.

Οι γερμανικές αρχές οφείλουν να συμμορφωθούν με τις θεμελιώδεις αρχές όπως επικυρώθηκαν από τα γερμανικά δικαστήρια στις αποφάσεις που διατάσσουν την άσκηση του δικαιώματος της διακριτικής ευχέρειας και τον σεβασμό των αρχών της οικογενειακής ενότητας και του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι επίσημες προθεσμίες αλλά και να μην εφαρμόζουν τις αποφάσεις επιστροφών των αιτούντων άσυλο και των αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν εκδοθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης της Γερμανίας, αναφέρουν ακόμα στην κοινή τους ανακοίνωση οι δύο ΜΚΟ.

«Η Γερμανία καθώς και άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν μπορούν να παραβλέπουν το γεγονός ότι παρά την όποια πρόοδο, το σύστημα υποδοχής της Ελλάδας παραμένει ανεπαρκές και αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και κενά στην προστασία των ατόμων», παρατηρούν.

Τέλος, ασκούν κριτική κατά των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. σημειώνοντας ότι «είναι εκ προθέσεως παθητικά απέναντι στις παραβιάσεις των προτύπων ασύλου και παραμένουν υπόλογα παράλληλα με τα κράτη μέλη που παραβιάζουν τον Κανονισμό».

ΕΥΡΩΠΗ
Προκαταρκτική εξέταση και δίκαιη κατανομή η γερμανική πρόταση για το άσυλο
Η αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των χωρών- μελών της Ε.Ε., ενώ στόχος της προκαταρκτικής εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, είναι να διευκρινίζεται άμεσα αν ο αιτών...
Προκαταρκτική εξέταση και δίκαιη κατανομή η γερμανική πρόταση για το άσυλο
ΕΥΡΩΠΗ
Το... τριαξονικό σχέδιο Ζεεχόφερ για το προσφυγικό
Στην τελευταία φάση επεξεργασίας βρίσκεται το σχέδιο του Βερολίνου για την αναθεώρηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου για τους Πρόσφυγες, το οποίο προωθεί ο υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας
Το... τριαξονικό σχέδιο Ζεεχόφερ για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Μια συμφωνία με πολλές «γκρίζες ζώνες»
Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννιούνται όσο γίνονται γνωστά τα συμφωνηθέντα για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, που για μία ακόμη φορά φαίνεται να αποτυγχάνει να δώσει μια πραγματική λύση στο πρόβλημα. Το...
Μια συμφωνία με πολλές «γκρίζες ζώνες»
ΕΥΡΩΠΗ
Τραβάει κι άλλο το σκοινί ο Ζεεχόφερ
Την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να βρει μια λύση στο μεταναστευτικό, που απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησής της, ο ηγέτης του αδελφού κόμματος, των Χριστιανοκοινωνιστών, επιμένει στις θέσεις του και...
Τραβάει κι άλλο το σκοινί ο Ζεεχόφερ
ΕΥΡΩΠΗ
Κοινοβουλευτική κίνηση κατά Μέρκελ για το μεταναστευτικό
Τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα «ερευνήσει τη μεταναστευτική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ» ζητά το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών. Αφορμή της κίνησης αυτής, οι αποκαλύψεις ότι δόθηκε άσυλο σε...
Κοινοβουλευτική κίνηση κατά Μέρκελ για το μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Μαζικές παρατυπίες στο σύστημα ασύλου της Γερμανίας
Σκάνδαλο ξέσπασε στην ομοσπονδιακή υπηρεσία για τους πρόσφυγες λόγω πλήθους παρατυπιών στο σύστημα ασύλου από 13 περιφερειακά γραφεία της και ειδικά αυτού της Βρέμης, που φέρεται να έδινε εγκρίσεις σε αιτήματα...
Μαζικές παρατυπίες στο σύστημα ασύλου της Γερμανίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας