Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η αριστερή στροφή του Κόντε
EPA/ALESSANDRO DI MEO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αριστερή στροφή του Κόντε

  • A-
  • A+
Η νέα κυβερνητική συμμαχία καταργεί το δεύτερο «διάταγμα Σαλβίνι» για το προσφυγικό, ενώ βάζει στόχο την ανάπτυξη ήπιων τόνων διαλόγου με τις Βρυξέλλες, ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού της χώρας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σεβάστηκε τις προβλέψεις και στην ομιλία του στη Βουλή παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμά του ως ουσιαστική στροφή, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Οι βουλευτές της Λέγκας διέκοψαν δεκάδες φορές τον επικεφαλής της κυβέρνησης, φωνάζοντας «εκλογές», ενώ την ίδια ώρα τόσο το κόμμα του Σαλβίνι όσο και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας διαμαρτύρονταν έξω από την είσοδο του μεγάρου της Βουλής γι’ αυτή τη «σκανδαλώδη πολιτική συμφωνία».

Πρόστιμα

Η νέα κυβερνητική συμμαχία της Κεντροαριστεράς και των Πέντε Αστέρων θα αλλάξει, σε έναν βαθμό, τη γραμμή της Ρώμης στο προσφυγικό. Χωρίς να καταργήσει όλους τους ισχύοντες νόμους, αλλά μόνο το δεύτερο «διάταγμα Σαλβίνι», το οποίο επιβάλλει πρόστιμο μέχρι και ένα εκατομμύριο ευρώ στα πλοία των ΜΚΟ που μεταφέρουν μετανάστες χωρίς να έχουν λάβει επίσημη άδεια και ορίζει ότι ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί να απαγορεύει στα σκάφη αυτά την είσοδο στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Παράλληλα, στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη ήπιων τόνων διαλόγου με τις Βρυξέλλες, ενόψει και της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ο Κόντε θεωρεί πως η κατάσταση και οι μέχρι τώρα ισορροπίες δεν πρέπει να αλλάξουν.

Η Ρώμη θα ζητήσει αύξηση της σχέσης ελλείμματος - ΑΕΠ (με στόχο να ξεπεράσει, και το 2020, το 2%), αλλά και αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Χωρίς φωνασκίες και ακραίες συγκρούσεις, αλλά προβάλλοντας το επιχείρημα ότι όλη η Ευρώπη πλέον χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη και αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Η Ιταλία, στη συγκεκριμένη διαδικασία, «φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Για τους αδύναμους

Στην κυβέρνηση αυτή συμμετέχει και το μικρό κόμμα της Ιταλικής Αριστεράς LEU, με το υπουργείο Υγείας, που ανατέθηκε στον Ρομπέρτο Σπεράντσα. Στις δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής Νομικής υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξηθεί η κρατική μέριμνα για τους πολίτες που είναι άνεργοι ή έχουν χαμηλά εισοδήματα. Με μια πρώτη συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση, οι λιγότερο εύπορες οικογένειες θα μπορούν να γράφουν δωρεάν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς.

Η κυβέρνηση των Πεντάστερων και των δημοκρατικών στοχεύει να καταργήσει, τέλος, την αδικαιολόγητη μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία συνεχίζει να υφίσταται παρά τις μέχρι τώρα –σχεδόν αμέτρητες– δεσμεύσεις.

Ο Σαλβίνι μεταξύ «σοβαρής αντιπολίτευσης» και... σέλφι

Την ίδια στιγμή, ο μεγάλος χαμένος των εξελίξεων και φαβορί των πρόωρων εκλογών που δεν έγιναν, ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, υποσχέθηκε χτες ότι θα ασκήσει «σοβαρή αντιπολίτευση» στη νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε στην Ιταλία, μπαίνοντας επικεφαλής χιλιάδων οπαδών του που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

«Θα κάνουμε σοβαρή αντιπολίτευση, στο Κοινοβούλιο αλλά και μέσα στον κόσμο, από τον Βορρά έως τον Νότο, στη μια πόλη μετά την άλλη», διαβεβαίωσε ο Σαλβίνι απευθυνόμενος στους οπαδούς του, που για πρώτη φορά βρέθηκαν στο πλευρό των οπαδών του μικρού ακροδεξιού μεταφασιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας (FDI), αρκετοί από τους οποίους έκαναν προκλητικά τον φασιστικό χαιρετισμό. Μια συνύπαρξη που έχει τη σημασία της, καθώς η διαδήλωση αρχικά οργανώθηκε από την επικεφαλής του FDI Τζόρτζα Μελόνι, και στην οποία ο Σαλβίνι ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει την τελευταία στιγμή. Πάντως οι διαδηλωτές, νεοφασίστες και μη, δεν κρατούσαν σημαίες με τα χρώματα των κομμάτων τους, αλλά μόνο σημαίες της Ιταλίας.

«Σήμερα, ένα κομμάτι της Ιταλίας, πιστεύω πως είναι πλειοψηφικό στη χώρα, βγήκε στους δρόμους για να ζητήσει να ψηφίσει», πρόσθεσε ο Σαλβίνι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, αφού έβγαλε μερικές σέλφι με οπαδούς του.

Την ίδια στιγμή που ο Σαλβίνι απευθυνόταν στους διαδηλωτές, οι βουλευτές της Λέγκας διέκοπταν επανειλημμένα τον Κόντε στη διάρκεια της ομιλίας του στην αίθουσα του Κοινοβουλίου φωνάζοντας «εκλογές, εκλογές».

Ο Ματέο Σαλβίνι προκάλεσε στις αρχές Αυγούστου την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης με την ελπίδα να επιφέρει πρόωρες εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν τότε 36-38% της πρόθεσης ψήφου, όμως απέτυχε. Ο προηγούμενος κυβερνητικός εταίρος του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), κατέληξε σε συμφωνία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και τον αριστερό σχηματισμό Ελεύθεροι και Ισοι (LEU) ώστε να σχηματιστεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Στις δημοσκοπήσεις έχει πέσει έκτοτε στο 30%, αλλά παραμένει μακράν πρώτος και ελπίζει στη γρήγορη φθορά του νέου σχήματος για να επιστρέψει γρήγορα όχι απλά στην κυβέρνηση, αλλά και στην πρωθυπουργία...

ΕΥΡΩΠΗ
Προκλήσεις και αβεβαιότητες
Ετος δοκιμασίας θα είναι το 2020 για τη συγκυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος και Πέντε Αστέρων, ενώ ο Σαλβίνι καραδοκεί για να επανέλθει στην εξουσία και το Κίνημα της Σαρδέλας εξαπλώνεται...
Προκλήσεις και αβεβαιότητες
ΕΥΡΩΠΗ
Ετοιμη η νέα ιταλική κυβέρνηση
Η κυβερνητική συμμαχία των Πέντε Αστέρων και της Κεντροαριστεράς έχει πλέον επισημοποιηθεί. Τα μέλη των «Πεντάστερων» ενέκριναν τη συνεργασία αυτή, μέσω Διαδικτύου, με ισχυρή πλειοψηφία και ποσοστό 79,3%.
Ετοιμη η νέα ιταλική κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Κυβέρνηση Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων στην Ιταλία
Αργά αλλά σταθερά η Ιταλία φτάνει στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο Τζουζέπε Κόντε θα παραμείνει πρωθυπουργός και σήμερα το πρωί λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Κυβέρνηση Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Κόντε και τα μεγάλα ευρωπαϊκά διλήμματα
Σε δύο ταξίδια-αστραπή, στη Λισαβόνα και στη Μαδρίτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να υιοθετηθεί οριστικά μέσα στον Ιούλιο.
Ο Κόντε και τα μεγάλα ευρωπαϊκά διλήμματα
ΕΥΡΩΠΗ
Τέλος εποχής για τον Ματέο Σαλβίνι;
Το ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε απροετοίμαστο τον γραμματέα της ξενοφοβικής Λέγκας, ο οποίος χάνει τη λαϊκή αποδοχή του. Στον αντίποδα, εντός του κόμματος ανεβαίνει η δημοτικότητα του Λούκα Τζάια.
Τέλος εποχής για τον Ματέο Σαλβίνι;
ΕΥΡΩΠΗ
Ικανοποίηση μεν, προβληματισμός δε στην Ιταλία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η κυβέρνηση Κόντε είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής και θεωρεί τη «γαλλογερμανική στροφή» προς μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, αποτέλεσμα και της πίεσης που ασκήθηκε από τη Ρώμη.
Ικανοποίηση μεν, προβληματισμός δε στην Ιταλία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας