Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ακαταδίωκτο για τις ομοφοβικές... απόψεις Νεόφυτου

«Τα παιδιά γεννιούνται ομοφυλόφιλα επειδή η μητέρα τους έκανε πρωκτικό σεξ και της άρεσε κιόλας» ισχυρίστηκε ο κ. Νεόφυτος, συμπληρώνοντας ότι «αποτελεί υποκρισία να “μαραζώνουμε” για τα δύο παιδιά που σκότωσε ο “Ορέστης”, όταν σκοτώνονται χιλιάδες παιδιά με τα υψηλά ποσοστά εκτρώσεων», αλλά το αυτί του εισαγγελέα δεν ίδρωσε.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακαταδίωκτο για τις ομοφοβικές... απόψεις Νεόφυτου

  • A-
  • A+
Ο γενικός εισαγγελέας Κύπρου έκρινε ότι οι θεωρίες του μητροπολίτη Μόρφου για την ομοφυλοφιλία και τις εκτρώσεις, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων διεθνώς, δεν συνιστούν ρητορική μίσους και δεν τον παραπέμπει στο εδώλιο.

Η νηστεία και η προσευχή φαίνεται ότι απέδωσαν για τον μητροπολίτη Μόρφου, ο οποίος είχε αποσυρθεί από τα εγκόσμια όσο το καλοκαίρι μαινόταν η θύελλα αντιδράσεων -και τα γέλια μέχρι δακρύων- που προκάλεσε με τις «απόψεις» του για την ομοφυλοφιλία και τις εκτρώσεις, κι έτσι ο κ. Νεόφυτος δεν θα οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο κλαυσίγελος -και οι απόψεις του μητροπολίτη που έγιναν περίγελος ακόμα και σε διεθνή ΜΜΕ- όμως δεν είναι μια αστεία υπόθεση, ειδικά σε μια χώρα όπως η Κύπρος όπου θρηνεί ακόμα τις δολοφονημένες γυναίκες και τα παιδιά που ο άγιος Μόρφου προσέβαλε τη μνήμη τους και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα καταγγέλλει καταπίεση που φτάνει μέχρι και τις θεραπείες μεταστροφής (ιερείς που διατείνονται ότι θα μετατρέψουν κουίρ άτομα σε στρέιτ μέσω της προσευχής - pray the gay away).

Η κυπριακή Δικαιοσύνη δεν είδε τίποτα το ομοφοβικό στην προσβολή των ΛΟΑΤΚΙ και των οικογενειών τους στην «άποψη» του κ. Νεόφυτου ότι τα παιδιά γεννιούνται ομοφυλόφιλα επειδή... η μητέρα τους έκανε πρωκτικό σεξ (και της άρεσε κιόλας).

Την καινοφανή... θεωρία του ακολούθησε η ακόμα πιο σοκαριστική τοποθέτησή του ότι «αποτελεί υποκρισία να “μαραζώνουμε” για τα δύο παιδιά που σκότωσε ο “Ορέστης”, όταν σκοτώνονται χιλιάδες παιδιά με τα υψηλά ποσοστά εκτρώσεων» (θυμίζουμε ότι ο κατά συρροήν δολοφόνος σκότωσε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά και καταδικάστηκε στη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στην ιστορία της Κύπρου με εφτά φορές ισόβια).

Οι δηλώσεις του κ. Νεόφυτου προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων φορέων και συλλογικοτήτων, αλλά και μετασεισμούς πέραν πάσης λογικής. Πώς αλλιώς να διαβάσει κανείς την ανοιχτή επιστολή δεκάδων επιστημόνων που χαρακτηρίζουν «πιθανή επιστημονική εξήγηση της ομοφυλοφιλίας» την άποψη του μητροπολίτη -ανάμεσα στους ευσεβείς επιστήμονες φιγουράρουν υπογραφές πανεπιστημιακών που διδάσκουν από Νευροβιολογία μέχρι Κοινωνιολογία!

Προφητικός...

Στα τέλη Ιουλίου ο αμισθί σύμβουλος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης, με επιστολή του προς τον γενικό εισαγγελέα ζητούσε να εξετάσει τις δηλώσεις του μητροπολίτη, αφού η κίνηση των νομικών διαδικασιών για τη διερεύνηση περιπτώσεων ομοφοβικής ή τρανσφοβικής ρητορικής μίσους βρίσκεται στην αποκλειστική ευχέρειά του.

Οπως τόνιζε τότε ο κ. Γαβριηλίδης, «στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει από την εφαρμογή του σχετικού νόμου, καμία φορά δεν έχει εξεταστεί παράπονο από την αστυνομία, ούτε έχει κινηθεί νομική διαδικασία ενάντια σε δημόσια ομοφοβική ή τρανσφοβική ρητορική μίσους, παρότι υπήρξαν περιπτώσεις που αυτή είχε ζητηθεί επίσημα και από οργανωμένα σύνολα. Το γεγονός από μόνο του αποδεικνύει ότι ο νόμος είναι αναποτελεσματικός και δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του. Ερωτήματα επίσης δημιουργούνται και για τους λόγους που η δημόσια ομοφοβική και τρανσφοβική ρητορική επιφέρει ποινές μικρότερες από άλλου είδους ρητορικές μίσους».

Και με έναν τρόπο ο κ. Γαβριηλίδης αποδείχτηκε προφητικός. Ο κ. Νεόφυτος δεν θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, αφού ο γενικός εισαγγελέας Κύπρου κατέληξε χθες ότι στην περίπτωσή του δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, «το όλο πλέγμα των δηλώσεών του, που δεν είχε καν ως κεντρικό θέμα την ομοφυλοφιλία, και οι εξηγήσεις τις οποίες έδωσε στην κατάθεσή του ως προς το πραγματικό νόημα λέξεων και φράσεων που χρησιμοποίησε με αναφορά στις θέσεις της Εκκλησίας και πατέρων της δεν ισοδυναμούν με προσπάθεια υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, ούτε δύνανται να χαρακτηρισθούν ως ρητορική μίσους μέσα στην έννοια των νόμων».

Ο γενικός εισαγγελέας, δε, φαίνεται να αποδίδει το πνεύμα των δηλώσεων του μητροπολίτη στο γεγονός ότι οι δηλώσεις ήταν... εκ του προχείρου κι ο ίδιος απροετοίμαστος.

Επειγόντως διάλογος

Εντονη απογοήτευση και προβληματισμό για τη δυσλειτουργικότητα του νόμου, ο οποίος ουσιαστικά μένει ανενεργός από το 2015 που ψηφίστηκε, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Accept - LGBTI Cyprus.

«Δικαίως ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΛΟΑΤΚΙ έβγαλαν φωνή και “ξετσιπώθηκαν”. Ο νόμος αυτός τούς το επιτρέπει να έχουν κι αυτοί φωνή, ζητώντας τη μη φίμωσή τους από την υποκίνηση μίσους εναντίον τους» σημειώνει η οργάνωση, που υπογραμμίζει την ανησυχία της για τις συνέπειες που ήδη φαίνεται να επιφέρει αυτή η απόφαση, εφιστά την προσοχή και επιβάλλει την ευθύνη στους αρμοδίους για όποια περαιτέρω συνέπεια της ατιμωρησίας ατόμων που παράγουν και αναπαράγουν αρνητικά στερεότυπα για μειονότητες.

Η οργάνωση ζητά επειγόντως διάλογο για τον επίμαχο νόμο και απευθύνει επίσημα πρόσκληση στους θεσμικούς φορείς, ενώ εξετάζει την απόφαση και μελετά τις επόμενες κινήσεις της.

ΕΥΡΩΠΗ
Η Κυπριακή Πολιτεία εγκαλεί τον κήρυκα του μίσους
Αντιδράσεις πανταχόθεν για τους σεξιστικούς και σκοταδιστικούς αφορισμούς του μητροπολίτη Μόρφου, ενώ το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στο ανώτερο επίπεδο (Βουλή, Προεδρία). Αποστάσεις κρατά και η κυπριακή Εκκλησία.
Η Κυπριακή Πολιτεία εγκαλεί τον κήρυκα του μίσους
ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνα για πιθανή διάπραξη ποινικού αδικήματος απ’ τον μητροπολίτη Μόρφου
Οδηγίες για την έναρξη διερεύνησης του ενδεχομένου διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου για τους ομοφυλόφιλους έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας,...
Έρευνα για πιθανή διάπραξη ποινικού αδικήματος απ’ τον μητροπολίτη Μόρφου
ΕΥΡΩΠΗ
«Λάδι» ο μητροπολίτης Μόρφου για τα ομοφοβικά σχόλια
Σε ανακοίνωση του Γενικά Εισαγγελέα Κύπρου αναφέρεται πως οι επίμαχες δηλώσεις του μητροπολίτη δεν ισοδυναμούν με προσπάθεια υποκίνησης βίας, ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, ούτε...
«Λάδι» ο μητροπολίτης Μόρφου για τα ομοφοβικά σχόλια
ΕΥΡΩΠΗ
Αστυνομική έρευνα για τις ομοφοβικές δηλώσεις του μητροπολίτη Νεόφυτου
Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης των ομοφοβικών δηλώσεων του Μητροπολίτη Μόρφου έχει διατάξει ο Αρχηγός της κυπριακής Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.
Αστυνομική έρευνα για τις ομοφοβικές δηλώσεις του μητροπολίτη Νεόφυτου
ΕΥΡΩΠΗ
Εμετικά σχόλια για τα παιδιά που σκότωσε ο Μεταξάς απ' τον μητροπολίτη Μόρφου
Δεν είναι μόνο οι ομοφυλόφιλοι που έβαλε στο στόχαστρο ο μητροπολίτης Μόρφου με τις γραφικότητές του αλλά έχει πει και άλλες ακρότητες, φτάνοντας στο σημείο να συσχετίζει τις πρόσφατες γυναικοκτονίες στην...
Εμετικά σχόλια για τα παιδιά που σκότωσε ο Μεταξάς απ' τον μητροπολίτη Μόρφου
ΕΥΡΩΠΗ
Σάλος από την βίαια ομοφοβική επίθεση κατά γυναικών στο Λονδίνο
Αλγεινή εντύπωση και διαμαρτυρίες προκάλεσε η αποκάλυψη πως δύο ομοφυλόφιλες δέχθηκαν βίαια ομοφοβική επίθεση από άνδρες σε λεωφορείο του Λονδίνου, επειδή αρνήθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις τους και να...
Σάλος από την βίαια ομοφοβική επίθεση κατά γυναικών στο Λονδίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας