Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αντίο» με νέα χαστούκια για τον Mr. Brexit
AP Photo/Alberto Pezzali
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αντίο» με νέα χαστούκια για τον Mr. Brexit

  • A-
  • A+

Μια νέα επεισοδιακή εβδομάδα ξεκίνησε για τη Βρετανία, όπως ακριβώς αρμόζει στην εξίσου επεισοδιακή διαδικασία του Brexit. Η σημερινή μέρα αναμένεται να βρει τη χώρα με το Κοινοβούλιο κλειστό και έτσι θα παραμείνει -άνευ απροόπτου- για πέντε εβδομάδες, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Του κλεισίματος, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων -με τον αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να αποκαλεί την κίνηση «ντροπιαστική»-, προηγήθηκε όμως μια μακρά συνεδρίαση, με σημαντικές ψηφοφορίες.

Χθες, λοιπόν, οι βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση που κατέθεσε ο Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ για να δοθούν στη δημοσιότητα τα έγγραφα που σχετίζονται με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς και οι ιδιωτικές επικοινωνίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι εμπλέκονται στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Για αργά το βράδυ (πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας) είχε προγραμματιστεί η ψηφοφορία της πρότασης του Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου που αναμενόταν να λήξει με νέα ήττα για τον πρωθυπουργό, καθώς είχε απέναντί της κοινό μέτωπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους «αντάρτες» των Τόρις.

Αλλά η Δευτέρα ήταν μια πλούσια σε επικαιρότητα μέρα, πριν ακόμα από την έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης. Νωρίς το απόγευμα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε την παραίτησή του. Το πρωί, ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βάραντκαρ, χωρίς όμως καμία πρόοδο στο θέμα του «backstop», του δικτύου ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, πέρα από τη δήλωση Τζόνσον, ότι θέλει να πετύχει μια συμφωνία.

Κυρίως, όμως, από χθες έγινε νόμος του κράτους το νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, καθώς έλαβε την έγκριση από τη βασίλισσα. Πράγμα που σημαίνει ότι ο Τζόνσον έχει πλέον εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια ελιγμών. Ο νόμος ορίζει ότι, εάν έως τις 19 Οκτωβρίου, μετά δηλαδή τη σύνοδο της Ε.Ε. στις 17 και 18 του ίδιου μήνα, η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες ή για μια αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία -εκδοχή για την οποία δεν βγαίνουν πια τα νούμερα-, ο Bρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει μια καθυστέρηση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Αν δεν συμβεί τίποτα από αυτά, ο Τζόνσον, ο οποίος έχει πει ότι «προτιμά να βρεθεί νεκρός στο χαντάκι» παρά να παρατείνει το Brexit, θα πρέπει να αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ζητώντας παράταση έως την προαναφερθείσα ημερομηνία. Αν η Ε.Ε. συμφωνήσει στην παράταση, ο Τζόσον πρέπει να την αποδεχθεί άμεσα ή να αποδεχτεί άλλη ημερομηνία που ίσως προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τα σενάρια των τελευταίων ημερών στρέφονται γύρω από το αν ο Τζόνσον θα καταφέρει να βρει κάποιο «παραθυράκι» για να παρακάμψει τον νόμο. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ άφησε κάποιες σχετικές αιχμές την Κυριακή σε συνέντευξή του στο BBC. Είπε ότι ναι μεν η κυβέρνηση «θα συμμορφωθεί με τον νόμο», πρόσθεσε όμως ότι «θα τεντώσει τα όριά του», εξετάζοντας εξονυχιστικά όλες τις πιθανές ερμηνείες του.

Παράλληλα, η εφημερίδα Daily Telegraph, που υποστηρίζει το Brexit, ανέφερε ότι η ομάδα του Τζόνσον έχει εκπονήσει σχέδια για να «σαμποτάρει» την όποια παράταση, χωρίς να παραβιάζει τον νόμο. Ενα από αυτά θα ήταν να στείλει ο πρωθυπουργός μια συνοδευτική επιστολή μαζί με το αίτημα για παράταση, στην οποία να τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία καθυστέρηση πέραν της 31ης Οκτωβρίου. Μια τέτοια ιδέα ωστόσο καταρρίπτεται από έγκριτους νομικούς. Ο Τζόναθαν Σάμπσιον, για παράδειγμα, πρώην υψηλόβαθμος δικαστικός, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι μια τέτοια επιστολή δεν θα ήταν νόμιμη.

Πρόταση αυτομομφής

Το ακραίο σενάριο της πλήρους αγνόησης του νόμου -το οποίο δεν φαίνεται να εξετάζεται σοβαρά από το κυβερνητικό επιτελείο- θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες για τον Τζόνσον, από καθαίρεση μέχρι φυλακή.

Μια άλλη ιδέα, όχι τόσο εύκολα εφαρμόσιμη, είναι να κάνει πρόταση αυτομομφής με στόχο την υπερψήφισή της, τη συνακόλουθη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Τέλος, ένα άλλο σενάριο που ανέφερε η Guardian, είναι να ζητηθεί από κάποιο κράτος - μέλος της Ε.Ε. να θέσει βέτο στο αίτημα για παράταση του Brexit, καθώς η σχετική απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη.

Μια τέτοια ιδέα είχε ρίξει στο τραπέζι ο σκληρός μπρεξιστής βουλευτής Ντάνιελ Κοζίνσκι, ο οποίος επιχείρησε να προσεγγίσει με αυτό τον σκοπό την Πολωνία, την εποχή που η Τερέζα Μέι επεδίωκε -και πέτυχε- την παράταση για τις 31 Οκτωβρίου. Οπως όμως σημείωνε η βρετανική εφημερίδα, αφού αυτή η απόπειρα απέτυχε τότε, δεν έχει πολλές ελπίδες να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Φαίνεται, πάντως, ότι κάποιες χώρες της Ε.Ε. αρχίζουν να χάνουν πραγματικά την υπομονή τους. Αυτό διεμήνυσε, την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν, ενώ χθες προστέθηκε και η Ολλανδία στο κλαμπ των χωρών που δυσανασχετούν στην ιδέα παράτασης του Brexit.

«Κάποια στιγμή λες “φτάνει πια”», δήλωσε χθες η υπουργός Εμπορίου της χώρας, Σίγκριντ Κάαγκ, σημειώνοντας ότι το αδιέξοδο αυτό σπαταλά τις δυνάμεις της Ε.Ε. και παρακωλύει την ομαλή λήψη αποφάσεων. «Κάποτε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα», πρόσθεσε. «Χρειάζεται ένας σοβαρός λόγος για να υπάρξει νέα παράταση. Ποιος είναι αυτός; Δύσκολο να απαντήσει κανείς κατηγορηματικά».

ΕΥΡΩΠΗ
«Διαβολοβδομάδα» του Τζόνσον διάρκειας 11 ημερών
Η Βουλή δεν ψήφισε τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της σχετικής νομοθεσίας ● Αντιφατικές επιστολές στις Βρυξέλλες από τον Βρετανό πρωθυπουργό.
«Διαβολοβδομάδα» του Τζόνσον διάρκειας 11 ημερών
ΕΥΡΩΠΗ
Δύσκολη ψηφοφορία για τον Μπόρις
Σήμερα ξημερώνει η μεγάλη μέρα για το Brexit. Μέχρι χθες, τα μαθηματικά δεν φαίνονταν να ευνοούν ιδιαίτερα τον Bρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, καθώς απέναντί του έχει ένα δύσπιστο Κοινοβούλιο.
Δύσκολη ψηφοφορία για τον Μπόρις
ΕΥΡΩΠΗ
Ο... κατά φαντασίαν Χουλκ έγινε καπνός
Ο Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξή του στη Mail on Sunday, παρομοίασε τον εαυτό του με τον γνωστό υπερήρωα της Marvel, τονίζοντας πως έχει την ικανότητα να απελευθερώσει τη Βρετανία από τα δεσμά της Ε.Ε.
Ο... κατά φαντασίαν Χουλκ έγινε καπνός
ΕΥΡΩΠΗ
Σενάρια τρόμου εν όψει Brexit
Ο Μπόρις Τζόνσον προωθεί πάση θυσία την έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε., έστω και χωρίς συμφωνία, ωστόσο έκθεση της κυβέρνησης του προβλέπει ότι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν ελλείψεις ή αυξήσεις τιμών σε...
Σενάρια τρόμου εν όψει Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Πιθανό νέο πλήγμα για Τζόνσον από τη Σκοτία
Στα χέρια του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας βρίσκονται πλέον η τύχη της επαναλειτουργίας του Κοινοβουλίου όπως και η υπόληψη της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.
Πιθανό νέο πλήγμα για Τζόνσον από τη Σκοτία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις χρονοτριβεί άσκοπα
Για μια προαναγγελθείσα ήττα στο Κοινοβούλιο ετοιμάζεται σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ η κυβέρνησή του εξακολουθεί να κλυδωνίζεται και η Ε.Ε. διαμηνύει ότι αρχίζει να χάνει την υπομονή της.
Ο Μπόρις χρονοτριβεί άσκοπα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας