Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, κατά την έναρξη της αεροδιαστημικής έκθεσης MAKS στη Μόσχα, ενώ ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε η παράδοση και της δεύτερης συστοιχίας πυραύλων S-400 στην Άγκυρα. Την επιθυμία τους για στενότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα εξέφρασαν οι δύο ηγέτες.
Στα εγκαίνια της ρωσικής έκθεσης πολεμικών αεροσκαφών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξενάγησε τον Τούρκο ομόλογό του και του έδειξε τα καινούργια πολεμικά αεροσκάφη Su-57, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά και θεωρούνται το αντίστοιχο των αμερικανικών F-35, από το πρόγραμμα κατασκευής των οποίων οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων.
Αμυντική συνεργασία και TurkStream
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε την επιθυμία της Άγκυρας να συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των πολεμικών αεροσκαφών.
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, συζήτησαν με τον Ερντογάν την πιθανότητα συνεργασίας στα μαχητικά Su-35 και την προοπτική κοινής παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Οι συνομιλίες δεν περιορίστηκαν στη συνεργασία στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στη συνεργασία σε τομείς πολιτικής αεροπορίας, διαστήματος και αεροπλοΐας», είπε.
«Συζητήσαμε τη συνεργασία στα Su-35 και την πιθανή συνεργασία ακόμη και στα νέα αεροσκάφη Su-57», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το πρόγραμμα TurkStream της Gazprom, που αφορά την παράδοση αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «η κατασκευή του TurkStream προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».
«Εικάζουμε ότι οι Τούρκοι καταναλωτές θα αρχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο στο τέλος αυτού του έτους, ενώ ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης μέσω Τουρκίας θα ξεκινήσει αφότου η δεύτερη γραμμή επεκτείνει την χωρικότητα του TurkStream».
Ξεκίνησε νέα παράδοση S-400
Στο μεταξύ η Μόσχα ανακοίνωσε ότι άρχισε σήμερα να παραδίδει στην Τουρκία άλλη μία συστοιχία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.
Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.
Επίσης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμυντικής βιομηχανίας Almaz-Antey, που κατασκευάζει τους S-400, Γιαν Νοβίκοφ, από την 1η Σεπτεμβρίου και έως τις 2 Ιανουαρίου 2020 Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί θα εκπαιδευθούν στον χειρισμό των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400.
Την ανακοίνωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της αμυντικής βιομηχανίας ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκαν το περίπτερο της επιχείρησης στην αεροδιαστημική έκθεση MAKS.
«Στις 2 Ιανουαρίου είναι το προγραμματισμένο τέλος της εκπαίδευσης. Μετά από αυτό, η Τουρκική Δημοκρατία θα μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα S-400 υπό τον άμεσο χαρακτηρισμό της. Είμαστε ανοικτοί για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με περαιτέρω παραδόσεις», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το σύστημα S-400 είναι ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και ότι συνιστά απειλή για τα F35, ενώ έχουν απειλήσει με την επιβολή κυρώσεων την Άγκυρα για την αγορά του.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας