Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά ο Κόντε... μένει

Τζουζέπε Κόντε (αριστερά) και Λουίτζι ντι Μάιο θα συνυπάρξουν πιθανότατα και στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Ettore Ferrari / ANSA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά ο Κόντε... μένει

  • A-
  • A+

Οπως κάθε κυβερνητική κρίση που ξεσπά στην Ιταλία, και αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσιάζει σειρά απρόβλεπτων δυσκολιών. Ο διάλογος της Κεντροαριστεράς με τα Πέντε Αστέρια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σήμερα ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ξαναρχίζει νέο, σύντομο κύκλο διαβουλεύσεων, για να εξακριβώσει ότι έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, τόσο οι Πεντάστεροι όσο και οι Δημοκρατικοί συνεδρίασαν επανειλημμένα για να καθορίσουν την πολιτική τους γραμμή.

Ο αριθμός των βουλευτών

Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι επιθυμούν να συνεχιστεί η διαπραγμάτευσή τους με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Κάποια εμπόδια ξεπεράστηκαν, ενώ κάποια άλλα αναμένεται να μπορέσουν να παρακαμφθούν.

Η Κεντροαριστερά δεν αντιστέκεται πλέον στη μείωση του αριθμού των βουλευτών που ζητά το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο. Και όλα δείχνουν ότι μπορεί να δεχθεί τελικά και την παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία.

Το κύριο πρόβλημα, όμως, είναι ότι πρόκειται για πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στο εσωτερικό τους είναι βαθιά διχασμένες. Στα Πέντε Αστέρια ο Λουίτζι ντι Μάιο παλεύει για να μη χάσει τον ηγετικό του ρόλο.

Το προβεβλημένο στέλεχος Αλεσάντρο ντι Μπατίστα δεν θέλει σε καμία περίπτωση τη συμπόρευση με το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής και εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κινήματος, Ρομπέρτο Φίκο, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της συμμαχίας με Αριστερά και Κεντροαριστερά.

Οσο για τους Δημοκρατικούς, ο Ματέο Ρέντσι πιέζει να σχηματιστεί άμεσα η κυβέρνηση, αλλά ο πραγματικός του στόχος είναι να αποδυναμώσει τον νυν γραμματέα, Νικόλα Τζινγκαρέτι. Ο οποίος ελπίζει να μην αποδυναμωθεί υπερβολικά από την πιθανή πλέον παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία.

Τα Πέντε Αστέρια φέρονται έτοιμα να προσφέρουν στο κόμμα του Τζινγκαρέτι πολλά υπουργεία κύριας σημασίας (μεταξύ αυτών και το εσωτερικών, που τόσο εκμεταλλεύτηκε ο Ματέο Σαλβίνι), ενώ ο νέος Ιταλός επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να είναι ο προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Επαφές με τη Λέγκα

Χθες ο Ντι Μάιο και ο Τζινγκαρέτι ξανασυναντήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες. «Ο διάλογος άρχισε και αυτό είναι θετικό για τη χώρα μας. Εργαζόμαστε για να γίνει πραγματικότητα η νέα κυβέρνηση», δήλωσε χθες βράδυ ο γραμματέας των Δημοκρατικών.

Στο μεταξύ, όπως διαρρέει, οι επαφές του κινήματος των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα δεν έχουν διακοπεί οριστικά. Ο Σαλβίνι, μάλιστα, φέρεται να προσέφερε στον Ντι Μάιο ακόμη και την πρωθυπουργία μιας ενδεχόμενης νέας κυβέρνησης, προκειμένου να αποφύγει τον πολιτικό αποκλεισμό του και την ανάδειξη της Κεντροαριστεράς. Πρόκειται για επαφές που επιχειρούνται φυσικά σε ανεπίσημο επίπεδο, χωρίς καμία απολύτως δήλωση.

Ξαφνικά, ο αρχηγός της Λέγκας μοιάζει να θέλει να αποφύγει την εκλογική αναμέτρηση την οποία μέχρι προχθές ζητούσε με λεκτικές επιθέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Σε αυτή την αλλαγή θέσης προφανώς συμβάλλουν και τα τελευταία γκάλοπ: μέσα σε έναν μήνα η Λέγκα έχασε τέσσερις μονάδες και κατέβηκε στο 33% της πρόθεσης ψήφου. Το Δημοκρατικό Κόμμα σημειώνει οριακή αύξηση και βρίσκεται στο 24%, ενώ τα Πέντε Αστέρια συνεχίζουν να «υποφέρουν», έστω και αν ενισχύονται κατά 2 μονάδες και βρίσκονται στο 19%.

Ο Σαλβίνι, έστω και αν η Λέγκα παραμένει πρώτο κόμμα, έλαβε προφανώς το μήνυμα: ότι η θερινή ξαφνική εκστρατεία για πρόωρες εκλογές δεν τον ευνόησε και τον απομόνωσε πολιτικά και ότι αν χάσει το υπουργείο Εσωτερικών, κινδυνεύει να αρχίσει να γίνεται απλά και μόνον γραφικός σε θέματα-κλειδιά, αρχίζοντας από την ξενοφοβική πολιτική του στο μεταναστευτικό.


 

 


 

ΕΥΡΩΠΗ
Διχογνωμία για σχολεία και για μεταναστευτικό
Διάσταση απόψεων στην Ιταλία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ η ακροδεξιά παράταξη χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως αιτία αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας.
Διχογνωμία για σχολεία και για μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Ποιος θα μοιράσει τα 209 δισεκατομμύρια;
Ο Τζουζέπε Κόντε και ο «πονοκέφαλος» των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων Η μεγάλη μάχη του Ταμείου Ανάκαμψης δεν τελείωσε. Τώρα αρχίζει η λεγόμενη «δεύτερη φάση». Αυτή που αφορά το ποιος -και πώς- θα διαχειριστεί τα...
Ποιος θα μοιράσει τα 209 δισεκατομμύρια;
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Κόντε και τα μεγάλα ευρωπαϊκά διλήμματα
Σε δύο ταξίδια-αστραπή, στη Λισαβόνα και στη Μαδρίτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να υιοθετηθεί οριστικά μέσα στον Ιούλιο.
Ο Κόντε και τα μεγάλα ευρωπαϊκά διλήμματα
ΕΥΡΩΠΗ
Τέλος εποχής για τον Ματέο Σαλβίνι;
Το ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε απροετοίμαστο τον γραμματέα της ξενοφοβικής Λέγκας, ο οποίος χάνει τη λαϊκή αποδοχή του. Στον αντίποδα, εντός του κόμματος ανεβαίνει η δημοτικότητα του Λούκα Τζάια.
Τέλος εποχής για τον Ματέο Σαλβίνι;
ΕΥΡΩΠΗ
Ικανοποίηση μεν, προβληματισμός δε στην Ιταλία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η κυβέρνηση Κόντε είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής και θεωρεί τη «γαλλογερμανική στροφή» προς μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, αποτέλεσμα και της πίεσης που ασκήθηκε από τη Ρώμη.
Ικανοποίηση μεν, προβληματισμός δε στην Ιταλία για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Δύο προϋπολογισμούς (55 δισ.!) για στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών εκταμιεύει ο Κόντε
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών. Σχεδόν το μισό ποσό προορίζεται για βοήθεια στους εργαζομένους.
Δύο προϋπολογισμούς (55 δισ.!) για στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών εκταμιεύει ο Κόντε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας