• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 7.4°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 5.2°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 3.3°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.9°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 9.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -5.1°C / 4.9°C
  1 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.9°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.6°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / 0.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 7.7°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -2.7°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 6.1°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  71%

Για μία νέα κυβέρνηση και για την αποφυγή πρόωρων εκλογών εργάζεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων, δήλωσε ο αρχηγός του ιταλικού κόμματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

EPA/PAOLO GIANDOTTI QUIRINALE PALACE
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ιταλία περιμένει ένα miracolo

 • A-
 • A+
Ζυμώσεις για να πετύχουν μια συμμαχία από την οποία θα κριθούν πολλά: η αποφυγή των πρόωρων εκλογών, η αποδυνάμωση του Σαλβίνι και η απόπειρα εκλογής του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας -το 2022-, χωρίς να αφήσουν την καθοριστική πρωτοβουλία στον Μπερλουσκόνι και στη Λέγκα.

Κεντροαριστερά και Πέντε Αστέρια προσπαθούν να πετύχουν κάτι που μέχρι χθες έμοιαζε όχι μόνον ακατόρθωτο, αλλά και εξωπραγματικό. Να ετοιμάσουν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες τις χώρας από τον Σεπτέμβριο μέχρι την άνοιξη του 2023.

Σχέδιο φιλόδοξο και γεμάτο εμπόδια, αλλά, αν πετύχει, θα έχει και μια σειρά από θετικές επιπτώσεις για τους απευθείας ενδιαφερόμενους: θα αποφύγουν την άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών, θα εργαστούν για να αποδυναμώσουν τον Ματέο Σαλβίνι και θα επιχειρήσουν να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας -το 2022- χωρίς να αφήσουν την καθοριστική πρωτοβουλία στον Μπερλουσκόνι και, κυρίως, στη Λεγκα.

Yπάρχουν, φυσικά, και πολλά προβλήματα: μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε εξέλιξη οξύτατη σύγκρουση με τον Ρέντσι, ο οποίος απειλεί, ουσιαστικά, ότι αν δεν συσταθεί η νέα αυτή κυβέρνηση, θα πάρει τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του και θα ιδρύσει νέο κόμμα.

Και αν η κυβέρνηση αυτή τελικά ορκιστεί, μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής στήριξης θα εξαρτάται, ακριβώς, από τους έμπιστους συνεργάτες του Ρέντσι, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν διεκδικούν υπουργικές θέσεις.

Ο ρόλος Ρέντσι

Αυτό που φοβούνται πολλά στελέχη των Δημοκρατικών είναι ότι η «ρεντσική ομάδα» θα αρχίσει να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες για την έγκριση των πιο σημαντικών νόμων και ότι θα είναι σε θέση να διακόψει τον κυβερνητικό βίο όποτε το επιθυμεί. Μια θέση ισχύος που σε πολλούς θυμίζει τον μέχρι πρότινος ρόλο και το πολιτικό παιχνίδι του Ματέο Σαλβίνι.

Παράλληλα, και στο εσωτερικό των Πέντε Αστέρων, βέβαια, δεν έχει εξασφαλιστεί απόλυτη ομοφωνία. Μπορεί να διέρρευσε ότι ο Λουίτζι ντι Μάιο έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πως το 90% των βουλευτών του τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με την Κεντροαριστερά. Αλλά υπάρχουν προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, ο οποίος ήταν και παραμένει πεπεισμένος ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν πρέπει να αποτελεί σοβαρή εναλλακτική συνεργασίας, διότι «πρόκειται, σαφώς, για πιο συστημική πολιτική δύναμη από τη Λέγκα».

Προς το παρόν, επισήμως, το κύριο εμπόδιο παραμένει το πάγιο αίτημα του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο να περικοπούν, το γρηγορότερο δυνατό, 345 βουλευτές και γερουσιαστές. Δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού τους αριθμού.

Οι Δημοκρατικοί του Νικόλα Τζινγκαρέτι ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος και, ενδεχομένως, να μην αποφασιστεί μια τόσο δραστική μείωση. Αλλά η μέση λύση θα μπορούσε να βρεθεί πλαισιώνοντας τη μείωση αυτή με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, επιστρέφοντας στην απλή αναλογική. Κάτι που επιθυμούν και οι δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Προθεσμία

Η προσπάθεια που καταβάλλεται τις ημέρες αυτές (και η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε θετική ή αρνητική έκβαση μέχρι την Τρίτη), σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, προσλαμβάνει επίσης μια ευρύτερη σημασία. Δεν πρόκειται, δηλαδή, μόνο για τη σύνθεση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος.

Οι δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις καλούνται -κατά βάθος- να εξακριβώσουν αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια πιο σταθερή, προγραμματική συνεργασία. Για να μπορέσουν να συγκροτήσουν έναν «προοδευτικό πόλο» που να αντιμετωπίσει, στο μέλλον, τη συμμαχία της Λέγκας, της Φόρτσα Ιτάλια και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας.

Η εύλογη απορία, βέβαια, είναι (αν το εγχείρημα πετύχει) πώς θα καταφέρουν να διατηρήσουν διακριτούς ρόλους στο πλαίσιο του ίδιου πολιτικού χώρου. Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε, τέλος, τι ακριβώς θα συμβεί στο εσωτερικό των Πεντάστερων, οι οποίοι, μέχρι χθες, αυτοπροσδιορίζονταν ως «μεταϊδεολογικό κίνημα» και υποστήριζαν με έμφαση ότι «οι παραδοσιακές έννοιες της Δεξιάς και της Αριστεράς στη σημερινή πολιτική σκηνή πλέον έχουν ξεπεραστεί».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
To πείραμα των αντισυστημικών και το στοίχημα των ευρωεκλογών
Το 2018 ήταν αναμφίβολα «έτος της Ιταλίας» σε ό,τι αφορά τις πιο σημαντικές πολιτικές ανατροπές. Τα «Πέντε Αστέρια» και η Λέγκα συνεχίζουν να εξασφαλίζουν συνολικά σχεδόν το 60% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών,...
To πείραμα των αντισυστημικών και το στοίχημα των ευρωεκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
Τοπικές εκλογές με.. πανιταλικό άρωμα
Ολες οι πολιτικές δυνάμεις ξέρουν καλά ότι η αναμέτρηση αυτή στην Καλαβρία και ιδίως στην Εμίλια Ρομάνια είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο Ματέο Σαλβίνι, μετά το στρατηγικό λάθος που έκανε το περασμένο καλοκαίρι,...
Τοπικές εκλογές με.. πανιταλικό άρωμα
ΕΥΡΩΠΗ
Προκλήσεις και αβεβαιότητες
Ετος δοκιμασίας θα είναι το 2020 για τη συγκυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος και Πέντε Αστέρων, ενώ ο Σαλβίνι καραδοκεί για να επανέλθει στην εξουσία και το Κίνημα της Σαρδέλας εξαπλώνεται...
Προκλήσεις και αβεβαιότητες
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «σαρδέλες» του Σαλβίνι και οι «αόρατοι νεοναζί»
Οι εκπλήξεις δεν λείπουν ποτέ και δεν περιορίζονται μόνο στις ξενοφοβικές δηλώσεις της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. Οι μαζικές κινητοποιήσεις του «κινήματος της σαρδέλας» σε όλη τη χώρα βάζουν σε δύσκολη θέση...
Οι «σαρδέλες» του Σαλβίνι και οι «αόρατοι νεοναζί»
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ιταλία στη δίνη των διαβουλεύσεων
Μπαράζ επαφών και συνεδριάσεων των κομμάτων στην προσπάθεια συγκρότησης νέας κυβέρνησης. Τα σημεία σύγκλισης και οι διαφορές. Τι ζητούν οι Δημοκρατικοί για να πουν το «ναι».
Η Ιταλία στη δίνη των διαβουλεύσεων
ΕΥΡΩΠΗ
Διάλογος για κυβέρνηση τετραετίας
Η προσέγγιση των Πέντε Αστέρων με τους Δημοκρατικούς αναγκάζει τον Ματέο Σαλβίνι σε ελιγμούς, αφού βλέπει ότι δεν μπορεί να επιβάλει την άμεση προσφυγή στις κάλπες
Διάλογος για κυβέρνηση τετραετίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας