Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιταλία: Εκλογές αν δεν καταλήξουν σε όνομα πρωθυπουργού

Ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας

AP Photo/Gregorio Borgia

Ιταλία: Εκλογές αν δεν καταλήξουν σε όνομα πρωθυπουργού

  • A-
  • A+

Διορία μέχρι τη Δευτέρα δίνει ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να βρεθεί λύση στην κυβερνητική κρίση και να καταλήξουν τα κόμματα στο όνομα του νέου πρωθυπουργού αλλιώς θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ενώπιον του Ματαρέλα θα βρεθεί σήμερα ο ηγέτης των Δημοκρατικών (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι, ενώ ο κύκλος των διαβουλεύσεων θα κλείσει με τα μέχρι πρότινος συγκυβερνώντα κόμματα, τη Λέγκα και τους Πεντάστερους (Μ5S). 

Οι πραγματικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν όμως μόνον εάν καταφέρουν να πείσουν και τον Ματαρέλα ότι υπάρχει κάποιο υλοποιήσιμο σχέδιο και δεν θα χρειασθεί να καταφύγει η χώρα ξανά στις κάλπες.

Το Μ5S αναμένεται να επιμείνει να μάθει εάν ο Τζινγκαρέτι έχει αποκλείσει τελειωτικά να χριστεί εκ νέου πρωθυπουργός ο Τζουζέπε Κόντε, ή εάν ακόμη υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού. Ο υπαρχηγός του πρώτου, Αντρέα Ορλάντο, μιλώντας στα όργανα του κόμματος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα «μίας νέας εμπειρίας» με τον ίδιο πρωθυπουργό.  

Όμως, σε ομιλία του ο Τζινγκαρέτι δεν έκανε καμία αναφορά στο όνομα του Κόντε, αλλά ούτε τον ανέφερε σε κάποιο σημείο του κειμένου με τις πέντε προτάσεις του.

Οι πέντε προτάσεις Τζινγκαρέτι

O πρόεδρος των Δημοκρατικών πήρε εντολή από τα όργανα του κόμματός του να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με το Μ5S και να διερευνήσει εάν υπάρχει «μία νέα πλειοψηφία» στο Κοινοβούλιο, ώστε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Παραμονές των νέων συνομιλιών η ηγεσία του PD ψήφισε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Λουΐτζι Ντι Μάγιο. «Έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να το κάνουμε», τόνισε ο Τζινγκαρέτι, ο οποίος μετά την παραίτηση του Κόντε είχε ανοίξει το παράθυρο για συνεργασία με το κόμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταλήξουν σε μία συμπαγή κυβέρνηση, αλλιώς «καλύτερα να πάμε στις κάλπες»δήλωσε.

Η πρώτη και κύρια προϋπόθεση που θέτει ο Τζινγκαρέτι για να θεμελιωθεί ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα είναι να κοπούν τελείως οι δεσμοί με την προηγούμενη συγκυβέρνηση Κινήματος/Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. Για τον λόγο τούτο, οι Δημοκρατικοί δεν μιλούν καθόλου για «συμβόλαιο» συνεργασίας, αλλά για «προγραμματική συμφωνία».

Ο Τζινγκαρέτι θέτει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον Ντι Μάγιο πέντε σημεία-προϋποθέσεις: «Η χώρα ανήκει και συμμορφώνεται πλήρως με την ΕΕ, πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μέσω του κεντρικού ρόλου του Κοινοβουλίου στη λήψη αποφάσεων, ανάπτυξη μέσω της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αλλαγή στους χειρισμούς του μεταναστευτικού, μεταβολή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με γνώμονα την αναδιανομή του εισοδήματος, που θα ανοίγει μία νέα περίοδο επενδύσεων».

Τόσο για το M5S, όσο και για το PD το πέρασμα του Ρουβίκωνα θα απαιτήσει λεπτεπίλεπτους χειρισμούς. Μέχρι προ δύο εβδομάδων οποιαδήποτε πιθανότητα όχι μόνον σύγκλισης, αλλά και συνομιλίας ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν αδύνατη. Σήμερα, όχι μόνον είναι δυνατή, αλλά μοιάζει να ξεκινά από σταθερά θεμέλια.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα La Repubblica τον Δεκαπενταύγουστο ο εκ των ιδρυτών κι επικοινωνιακός γκουρού του M5S Ντάβιντε Καζαλέτζο τηλεφώνησε προσωπικά στον Τζινγκαρέτι και στην μακρά συζήτησή τους προλείαναν το έδαφος για την παρούσα διαδικασία της διαβούλευσης.

Η στάση του Ματέο Ρέντσι 

Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη πρόκληση, κυρίως για το PD, είναι το ζήτημα της συνοχής του: η αμφίβολη στάση του πρώην ηγέτη του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος απειλεί και με διάσπαση και δημιουργία νέου κόμματος, μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. 

Για τη λύση αυτού του γρίφου, το βέτο του M5S σε όποια πρόταση να ηγηθεί κυβέρνησης ο Ρέντσι έχει επαναφέρει το στρατόπεδό του στην τάξη και επισημοποίησε ως συνομιλητή τον Τζινγκαρέτι. Το πρόβλημα όμως που παραμένει είναι πως στο Κοινοβούλιο οι «Ρεντσικοί» πλειοψηφούν και σε περίπτωση διάσπασης του PD θα συμπαρασύρει στην κατάρρευση και την όποια νέα κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ / La Repubblica, Corriere della Sera, Il Fatto Quotidiano, huffingtonpost.it, Il Messaggero

ΕΥΡΩΠΗ
Αναζητείται κεντροαριστερό «ανάχωμα» στον Σαλβίνι
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παραιτήθηκε χθες με μια δραματική ομιλία στην οποία υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του και άσκησε δριμύτατη κριτική στον υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό της Λέγκας, Ματέο...
Αναζητείται κεντροαριστερό «ανάχωμα» στον Σαλβίνι
ΕΥΡΩΠΗ
Διάλογος για κυβέρνηση τετραετίας
Η προσέγγιση των Πέντε Αστέρων με τους Δημοκρατικούς αναγκάζει τον Ματέο Σαλβίνι σε ελιγμούς, αφού βλέπει ότι δεν μπορεί να επιβάλει την άμεση προσφυγή στις κάλπες
Διάλογος για κυβέρνηση τετραετίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ζυμώσεις για «αντισαλβινικό» μέτωπο
Μετά το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης, στην Ιταλία άρχισαν οι ζυμώσεις με στόχο τη δημιουργία ενός «αντι-σαλβινικού μετώπου». Πρωτοστατούν τα Πέντε Αστέρια, που -σε περίπτωση εκλογών- κινδυνεύουν να χάσουν...
Ζυμώσεις για «αντισαλβινικό» μέτωπο
ΕΥΡΩΠΗ
Κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ιταλία και νέες εκλογές
Την εντολή σχηματισμού ουδέτερης κυβέρνησης στον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι έδωσε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ένθερμος θιασώτης της δημοσιονομικής λιτότητας, θα...
Κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ιταλία και νέες εκλογές
ΕΥΡΩΠΗ
Κυβέρνηση με άγνωστο χ τον Μπερλουσκόνι
Τα Πέντε Αστέρια θέλουν να εξασφαλίσουν τα υπ. Εξωτερικών και Οικονομικών, η Λέγκα το Εσωτερικών, ενώ στις μέχρι τώρα συναντήσεις το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε στο περιεχόμενο του προγράμματος, με έμφαση στο...
Κυβέρνηση με άγνωστο χ τον Μπερλουσκόνι
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλία: εκλογές τον Ιούλιο ή κυβέρνηση τεχνοκρατών;
Ο πρόεδρος της χώρας, Ματαρέλα, βλέποντας ότι δεν διαφαίνεται κυβερνητική συνεργασία, πρότεινε στους νικητές της κάλπης της 4ης Μαρτίου να στηρίξουν μια ουδέτερη κυβέρνηση με ορίζοντα το τέλος του χρόνου, για...
Ιταλία: εκλογές τον Ιούλιο ή κυβέρνηση τεχνοκρατών;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας