Σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας, Ισπανίας και Open Arms εξελίσσεται το δράμα με το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ που βρίσκεται στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα μεταφέροντας 107 πρόσφυγες από την Αφρική. H προχθεσινή πρόταση της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ να προσφέρει για ελλιμενισμό το Αλχεθίρας στην Ανδαλουσία και η απόρριψή της από την Open Arms λόγω της μεγάλης απόστασης και της οριακής κατάστασης που επικρατεί στο πλοίο, έχουν οδηγήσει σε ένα γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών.
«Τους έχουμε προσφέρει βοήθεια και κάθε είδους φροντίδα: ιατρική φροντίδα, τρόφιμα... Δεν κατανοούμε τη στάση της Open Arms», είπε χθες σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο SER η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, αφού η ΜΚΟ απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση για τη Μινόρκα των Βαλεαρίδων που είναι πιο γρήγορα και εύκολα προσβάσιμη.
Η Κάλβο αρνήθηκε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας, όπως υπονοεί η Open Arms. Αντίθετα, κατηγόρησε την οργάνωση ότι αρνήθηκε να προσεγγίσει το λιμάνι της Μάλτας, η οποία βρισκόταν σε σχετικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Σάντσεθ, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν η νησιωτική χώρα είχε αποδεχτεί το αίτημα.
«Εχουμε πει τόσες φορές πως δεν αντέχουμε άλλο, πως η κατάσταση είναι ανυπόφορη κι από πάνω μας ζητούν να μετακινηθούμε άλλα 500 ή 1.000 μίλια. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνουν;», λέει σε συνέντευξή του στην ισπανική El Diario ο ιδρυτής της Open Arms, Οσκαρ Καμπς. Εντονα επικριτικός προς την ισπανική κυβέρνηση, την κατηγορεί για την εξαιρετικά καθυστερημένη απόφασή της να προσφέρει τα λιμάνια της -μίλησε συγκεκριμένα για «επικοινωνιακό σόου»- και θεωρεί πως η παρέμβασή της μάλλον δυσχέρανε την κατάσταση παρά τη διευκόλυνε, καθώς «παρέλυσε όλους τους χειρισμούς που γίνονταν ώστε να ανοίξει το λιμάνι της Λαμπεντούζα». Χθες παράλληλα, η οργάνωση δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην Ισπανία είναι αεροπορικώς.
Νερό στον μύλο του Σαλβίνι η κόντρα μεταξύ ισπανικής κυβέρνησης και ΜΚΟ. «Γιατί η Open Arms δεν πηγαίνει στην Ισπανία; Μέσα σε 18 μέρες πήγαν κι ήρθαν τρεις φορές από την Ιμπιζα στη Φορμεντέρα (στις Βαλεαρίδες). Αυτή για εκείνους είναι μια πολιτική μάχη», είπε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Την πραγματική πολιτική μάχη βέβαια τη δίνει αυτός που επιδιώκει πρόωρες εκλογές -και νίκη-, οπότε το ενδεχόμενο να υποχωρήσει και να επιτρέψει την αποβίβαση και των υπόλοιπων 107 προσφύγων, όπως έκανε το περασμένο Σάββατο για τους 27 ανήλικους ύστερα από τις έντονες πιέσεις του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο.
«Ντροπή για το σύνολο της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε χθες τη στάση του Σαλβίνι η υπουργός Αμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόμπλες. Μένει να δούμε αν η χώρα της θα προσφύγει ενώπιον της Ε.Ε., όπως άφησε να εννοηθεί το ισπανικό ΥΠΕΞ στο ανακοινωθέν του, σε περίπτωση που η Ιταλία εξακολουθήσει να αρνείται την αποβίβαση των προσφύγων και την κατανομή τους σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, όπως συμφωνήθηκε προ ημερών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας