Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Θερμό» φθινόπωρο στη Γερμανία με ορατά τα σύννεφα της ύφεσης
Kay Nietfeld/dpa via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θερμό» φθινόπωρο στη Γερμανία με ορατά τα σύννεφα της ύφεσης

  • A-
  • A+

Για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, δέχεται τόσο μεγάλες πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης και να παρακάμψει τον κανόνα των μηδενικών ελλειμμάτων.

Στις 10 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό του 2020 στη Βουλή, υπό το βάρος των αρνητικών στοιχείων για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2019, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς την αλλαγή του ισοσκελισμένου σχεδίου προϋπολογισμού.

Τυπικά, η γερμανική οικονομία δεν έχει περάσει σε φάση ύφεσης. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσίασε αύξηση 0,4%. Το δεύτερο τρίμηνο παρουσίασε μείωση 0,1% και για να καταγραφεί επισήμως ύφεση θα πρέπει να εμφανίσει αρνητική πορεία για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Οι επίσημες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο θα σημειωθεί ανάκαμψη και το οικονομικό έτος θα κλείσει με αύξηση 0,5%. Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις δεν αναιρούν τις ανησυχίες των οικονομικών ινστιτούτων και των βιομηχανικών ενώσεων για το ενδεχόμενο αυτή η αναιμική ανάπτυξη να οδηγήσει σε ύφεση, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας και η αβεβαιότητα στην Ε.Ε. για τη μορφή που θα έχει το Brexit. Το 2018 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης 1,4%.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί μια οικονομική πολιτική που δεν αμφισβητήθηκε, έχουμε ισορροπημένους προϋπολογισμούς τα τελευταία χρόνια και επιδιώκουμε το ίδιο για τη συνέχεια«.

Αυτός ο στόχος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, συνιστά τη βιωσιμότητα. Και η ίδια η Μέρκελ τόνισε ότι η πολιτική των μηδενικών ελλειμμάτων δεν έχει αλλάξει και συνέστησε υπομονή στους οικονομικούς παράγοντες και στις πολιτικές δυνάμεις που προτείνουν δραστική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και χαλάρωση του δημοσιονομικού πλαισίου.

Το σχέδιο προϋπολογισμού του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών ακολουθεί πιστά τον κανόνα του «μαύρου μηδενικού», ωστόσο οι ισχυρότερες βολές που δέχεται προκειμένου να αναθεωρηθεί προέρχονται από τους άλλους Σοσιαλδημοκράτες υπουργούς.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Σβένια Σούλτσε, θέλει άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιβολή υψηλών φόρων στα καύσιμα, πρόταση που βρίσκει αντίθετους τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις εισηγήσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Χουμπέρτους Χάιλ, για την καθιέρωση της βασικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους, δίχως εισοδηματικά κριτήρια, που συναντά την αντίδραση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας.

Από την άλλη, το σχέδιο του Σολτς για σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που ισχύει από το 1991 για την οικονομική εναρμόνιση της Ανατολικής Γερμανίας, συναντά τις αντιδράσεις των Χριστιανοκοινωνιστών και των Φιλελεύθερων και τα σχέδια της υπουργού Οικογένειας, Φρανσίσκα Γκίφεϊ, για ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας έχουν μπει στο συρτάρι.

Ενας επιπλέον πονοκέφαλος για τον Σολτς είναι η πίεση της νέας υπουργού Αμυνας και προέδρου του CDU, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, για γενναία αύξηση των αμυντικών δαπανών ώστε να περιοριστούν οι επικρίσεις από την Ουάσινγκτον για μεγαλύτερη οικονομική συμμετοχή της Γερμανίας στις δαπάνες του ΝΑΤΟ, με το SPD να δηλώνει αντίθετο.

Ο πρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο επισήμανε ότι «η γερμανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα κρίσης και είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια μεγάλη επένδυση για την προστασία του κλίματος».

Οπως παρατήρησε πάντως ο Χάμπεκ, τις τελευταίες εβδομάδες και η Μέρκελ αλλά και οι ηγεσίες των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης CDU-CSU, η Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο Μ. Σέντερ, δεν απορρίπτουν τις προτάσεις για ενίσχυση των σχεδίων μετάβασης από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπόσχονται ότι το νέο σχέδιο για τη μετάβαση που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 20 Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει δραστικά μέτρα.

ΕΥΡΩΠΗ
Ασκήσεις ισορροπιών κι ευχολόγια από το SPD
Δεκαπέντε προτάσεις έβγαλε το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας για τη βελτίωση της προγραμματικής συμφωνίας με την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών. Οι προτάσεις είναι προς...
Ασκήσεις ισορροπιών κι ευχολόγια από το SPD
ΕΥΡΩΠΗ
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
Πιο πολλά χρήματα για το περιβάλλον και περισσότερες διεθνείς πρωτοβουλίες από την Ε.Ε., πρότεινε η Α. Μέρκελ στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, την πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία ψάχνει «αναχώματα» στην Ακροδεξιά
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όμως οι εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στη γερμανική πρωτεύουσα επισκιάζονται από την αγωνία για τις τοπικές εκλογές σε τρία...
Η Γερμανία ψάχνει «αναχώματα» στην Ακροδεξιά
ΕΥΡΩΠΗ
Ανω-κάτω η γερμανική κυβέρνηση λόγω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Πέρα από κάθε φαντασία είναι όλα όσα συμβαίνουν στο Βερολίνο μετά την απόφαση του συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε. για προώθηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ανω-κάτω η γερμανική κυβέρνηση λόγω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΕΥΡΩΠΗ
Η κυβέρνηση της Μέρκελ  κούρασε και... κουράστηκε
Σε βαθιά παρακμή φαίνεται πως βυθίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός ύστερα από τις ευρωεκλογές, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας δηλώνει ανικανοποίητο από το έργο της κυβέρνησης Μέρκελ, ενώ πληθαίνουν...
Η κυβέρνηση της Μέρκελ  κούρασε και... κουράστηκε
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!
Με συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων των διοικητικών τους οργάνων προσπαθούν τα κυβερνητικά κόμματα του συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ να διαχειριστούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας