Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόταση Κόρμπιν για εκδίωξη του Μπόρις Τζόνσον
House of Commons TV / PA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόταση Κόρμπιν για εκδίωξη του Μπόρις Τζόνσον

  • A-
  • A+
Διακομματικό μέτωπο για την αποπομπή του μη εκλεγμένου πρωθυπουργού ζητεί ο ηγέτης των Εργατικών με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, κρατούν ανάμικτη στάση στο αίτημα ● Για «τρομερή συνεργασία» του φιλοευρωπαϊκού μπλοκ με την Ε.Ε. κάνει λόγο ο Τζόνσον.

Ανάμικτες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση του Τζέρεμι Κόρμπιν για συγκρότηση διακομματικού μετώπου κατά του (μη εκλεγμένου από τον λαό) Μπόρις Τζόνσον, με σκοπό να εκδιωχθεί από την πρωθυπουργία ούτως ώστε να αποσοβηθεί η διαφαινόμενη επιδίωξή του για Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης των Εργατικών και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο πέταξε δημόσια το γάντι στους αρχηγούς των άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων αλλά και στους αντάρτες βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών, ζητώντας εγγράφως τη στήριξή τους για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (2/3 των βουλευτών) προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση μειοψηφίας του Τζόνσον μέσω υπερψήφισης πρότασης μομφής που σκοπεύει να καταθέσει η παράταξή του «με την πρώτη ευκαιρία» (το νωρίτερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ξανανοίξει η Βουλή από τις θερινές διακοπές).

«Δεν έχει εντολή»

Αν η απόπειρα στεφθεί με επιτυχία, τους καλεί να συναινέσουν στο να ηγηθεί εκείνος μιας «αυστηρά περιορισμένης χρονικά προσωρινής κυβέρνησης, με στόχο να προκηρύξει γενικές εκλογές και να εξασφαλίσει την αναγκαία παράταση του Αρθρου 50 για να πράξει κάτι τέτοιο» (εννοώντας παράταση εφαρμογής του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα σημάνει αναβολή του Brexit πριν από τις πρόωρες εκλογές).

«Αυτή κυβέρνηση δεν έχει εντολή για no deal [έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία] και το δημοψήφισμα του 2016 δεν παρείχε εντολή για no deal» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Κόρμπιν, ξεκαθαρίζοντας πως σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών οι Εργατικοί θα στηρίξουν τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για τους όρους του διαζυγίου αλλά και με την επιλογή της παραμονής στην Ε.Ε.

«Αυτή η κυβέρνηση πιστεύει πως οι πολίτες είναι οι αφέντες και οι ψηφοφορίες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πιστεύει πως οι πολίτες είναι οι υπηρέτες και οι πολιτικοί μπορούν να ακυρώνουν δημόσιες ψηφοφορίες που δεν τους αρέσουν» απάντησε δηκτικά εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αντάρτες στο στόχαστρο

O ίδιος ο Τζόνσον δε, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως τους αντάρτες βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και τους Εργατικούς, τους κατηγόρησε πως έχουν εισέλθει σε μια «τρομερή συνεργασία» με την Ε.Ε. προκειμένου να εκτροχιάσουν το Brexit, ισχυριζόμενος ουσιαστικά πως το ευρωπαϊκό μπλοκ εμφανίζεται αδιάλλακτο απέναντι στην κυβέρνησή του επειδή λαμβάνει μηνύματα υποχωρητικότητας από τους φιλοευρωπαϊστές Βρετανούς βουλευτές.

Πάγο στην πρόταση Κόρμπιν για συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον ίδιο έσπευσε να βάλει η νέα επικεφαλής των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως ο ηγέτης των Εργατικών είναι ένα αναξιόπιστο και διχαστικό πρόσωπο ακόμα και εντός του κόμματός του, άρα δεν θα μπορούσε ρεαλιστικά να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αντιπρότεινε μάλιστα για τη θέση υπηρεσιακού πρωθυπουργού δύο, θεωρούμενους κεντρώους, βετεράνους βουλευτές: τον Συντηρητικό Κένεθ Κλαρκ και την Εργατική Χάριετ Χάρμαν. Οι Εργατικοί έκαναν λόγο για «παιδιάστικη» αντίδραση, που συν τοις άλλοις δεν επιδεικνύει τον δέοντα σεβασμό στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θετικά αντιμετώπισαν πάντως την πρόταση Κόρμπιν τόσο ορισμένοι φιλοευρωπαϊστές μετριοπαθείς Συντηρητικοί όσο και τα επίσης φιλοευρωπαϊκά κόμματα SNP της Σκοτίας, Plaid Cymru της Ουαλίας και Πράσινοι, καλώντας τη Σουίνσον να αναθεωρήσει.

Η δε αλλαγή στάσης του Κόρμπιν και έναντι της προοπτικής διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας (παρότι δεν έχει λάβει επίσημη έγκριση γι’ αυτό από το κόμμα του, ασχέτως αν εκείνος διευκρινίζει πως αντιτίθεται στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου) ερμηνεύτηκε από αρκετούς πως στρώνει το έδαφος για μετεκλογική πλέον συμφωνία με το εθνικιστικό SNP.

ΕΥΡΩΠΗ
«Διαβολοβδομάδα» του Τζόνσον διάρκειας 11 ημερών
Η Βουλή δεν ψήφισε τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της σχετικής νομοθεσίας ● Αντιφατικές επιστολές στις Βρυξέλλες από τον Βρετανό πρωθυπουργό.
«Διαβολοβδομάδα» του Τζόνσον διάρκειας 11 ημερών
ΕΥΡΩΠΗ
Σάρωσαν Τζόνσον και Brexit, ενώ ο Κόρμπιν... στοχάζεται
Οι κάλπες δικαίωσαν πανηγυρικά τις επιλογές του Μπόρις του Τρομερού, που εξασφαλίζει αυτοδυναμία 80 εδρών, και οδήγησαν τους Εργατικούς στο χειρότερο εκλογικό τους φιάσκο από το 1935.
Σάρωσαν Τζόνσον και Brexit, ενώ ο Κόρμπιν... στοχάζεται
ΕΥΡΩΠΗ
Στις κάλπες οι Βρετανοί, στην πρίζα Τζόνσον και Κόρμπιν
Στις κάλπες προσέρχονται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης εκατομμύρια Βρετανοί για να εκλέξουν την νέα τους κυβέρνηση με το Brexit να παραμένει το κεντρικό θέμα της πολιτικής επικαιρότητας στη χώρα.
Στις κάλπες οι Βρετανοί, στην πρίζα Τζόνσον και Κόρμπιν
ΕΥΡΩΠΗ
Οι περιοχές που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία
Tο βασικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν αυτές οι εκλογές θα οδηγήσουν σε απόλυτη πλειοψηφία ενός κόμματος στο βρετανικό κοινοβούλιο ή όχι.
Οι περιοχές που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Γίνεται να κερδίσει... χάνοντας ο Κόρμπιν; Γίνεται!
O Τζέρεμι Κόρμπιν είναι «πολύ πιο κοντά» στην πρωθυπουργία απ’ όσο πιστεύεται, καθώς θα μπορούσε να... τρυπώσει στην Ντάουνινγκ Στριτ χωρίς να κερδίσει ούτε μια επιπλέον έδρα
Γίνεται να κερδίσει... χάνοντας ο Κόρμπιν; Γίνεται!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας