Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόταση Κόρμπιν για εκδίωξη του Μπόρις Τζόνσον
House of Commons TV / PA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόταση Κόρμπιν για εκδίωξη του Μπόρις Τζόνσον

  • A-
  • A+
Διακομματικό μέτωπο για την αποπομπή του μη εκλεγμένου πρωθυπουργού ζητεί ο ηγέτης των Εργατικών με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, κρατούν ανάμικτη στάση στο αίτημα ● Για «τρομερή συνεργασία» του φιλοευρωπαϊκού μπλοκ με την Ε.Ε. κάνει λόγο ο Τζόνσον.

Ανάμικτες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση του Τζέρεμι Κόρμπιν για συγκρότηση διακομματικού μετώπου κατά του (μη εκλεγμένου από τον λαό) Μπόρις Τζόνσον, με σκοπό να εκδιωχθεί από την πρωθυπουργία ούτως ώστε να αποσοβηθεί η διαφαινόμενη επιδίωξή του για Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης των Εργατικών και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο πέταξε δημόσια το γάντι στους αρχηγούς των άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων αλλά και στους αντάρτες βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών, ζητώντας εγγράφως τη στήριξή τους για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (2/3 των βουλευτών) προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση μειοψηφίας του Τζόνσον μέσω υπερψήφισης πρότασης μομφής που σκοπεύει να καταθέσει η παράταξή του «με την πρώτη ευκαιρία» (το νωρίτερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ξανανοίξει η Βουλή από τις θερινές διακοπές).

«Δεν έχει εντολή»

Αν η απόπειρα στεφθεί με επιτυχία, τους καλεί να συναινέσουν στο να ηγηθεί εκείνος μιας «αυστηρά περιορισμένης χρονικά προσωρινής κυβέρνησης, με στόχο να προκηρύξει γενικές εκλογές και να εξασφαλίσει την αναγκαία παράταση του Αρθρου 50 για να πράξει κάτι τέτοιο» (εννοώντας παράταση εφαρμογής του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα σημάνει αναβολή του Brexit πριν από τις πρόωρες εκλογές).

«Αυτή κυβέρνηση δεν έχει εντολή για no deal [έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία] και το δημοψήφισμα του 2016 δεν παρείχε εντολή για no deal» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Κόρμπιν, ξεκαθαρίζοντας πως σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών οι Εργατικοί θα στηρίξουν τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για τους όρους του διαζυγίου αλλά και με την επιλογή της παραμονής στην Ε.Ε.

«Αυτή η κυβέρνηση πιστεύει πως οι πολίτες είναι οι αφέντες και οι ψηφοφορίες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πιστεύει πως οι πολίτες είναι οι υπηρέτες και οι πολιτικοί μπορούν να ακυρώνουν δημόσιες ψηφοφορίες που δεν τους αρέσουν» απάντησε δηκτικά εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αντάρτες στο στόχαστρο

O ίδιος ο Τζόνσον δε, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως τους αντάρτες βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και τους Εργατικούς, τους κατηγόρησε πως έχουν εισέλθει σε μια «τρομερή συνεργασία» με την Ε.Ε. προκειμένου να εκτροχιάσουν το Brexit, ισχυριζόμενος ουσιαστικά πως το ευρωπαϊκό μπλοκ εμφανίζεται αδιάλλακτο απέναντι στην κυβέρνησή του επειδή λαμβάνει μηνύματα υποχωρητικότητας από τους φιλοευρωπαϊστές Βρετανούς βουλευτές.

Πάγο στην πρόταση Κόρμπιν για συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον ίδιο έσπευσε να βάλει η νέα επικεφαλής των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως ο ηγέτης των Εργατικών είναι ένα αναξιόπιστο και διχαστικό πρόσωπο ακόμα και εντός του κόμματός του, άρα δεν θα μπορούσε ρεαλιστικά να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αντιπρότεινε μάλιστα για τη θέση υπηρεσιακού πρωθυπουργού δύο, θεωρούμενους κεντρώους, βετεράνους βουλευτές: τον Συντηρητικό Κένεθ Κλαρκ και την Εργατική Χάριετ Χάρμαν. Οι Εργατικοί έκαναν λόγο για «παιδιάστικη» αντίδραση, που συν τοις άλλοις δεν επιδεικνύει τον δέοντα σεβασμό στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θετικά αντιμετώπισαν πάντως την πρόταση Κόρμπιν τόσο ορισμένοι φιλοευρωπαϊστές μετριοπαθείς Συντηρητικοί όσο και τα επίσης φιλοευρωπαϊκά κόμματα SNP της Σκοτίας, Plaid Cymru της Ουαλίας και Πράσινοι, καλώντας τη Σουίνσον να αναθεωρήσει.

Η δε αλλαγή στάσης του Κόρμπιν και έναντι της προοπτικής διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας (παρότι δεν έχει λάβει επίσημη έγκριση γι’ αυτό από το κόμμα του, ασχέτως αν εκείνος διευκρινίζει πως αντιτίθεται στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου) ερμηνεύτηκε από αρκετούς πως στρώνει το έδαφος για μετεκλογική πλέον συμφωνία με το εθνικιστικό SNP.

ΕΥΡΩΠΗ
Ο... κατά φαντασίαν Χουλκ έγινε καπνός
Ο Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξή του στη Mail on Sunday, παρομοίασε τον εαυτό του με τον γνωστό υπερήρωα της Marvel, τονίζοντας πως έχει την ικανότητα να απελευθερώσει τη Βρετανία από τα δεσμά της Ε.Ε.
Ο... κατά φαντασίαν Χουλκ έγινε καπνός
ΕΥΡΩΠΗ
Σενάρια τρόμου εν όψει Brexit
Ο Μπόρις Τζόνσον προωθεί πάση θυσία την έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε., έστω και χωρίς συμφωνία, ωστόσο έκθεση της κυβέρνησης του προβλέπει ότι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν ελλείψεις ή αυξήσεις τιμών σε...
Σενάρια τρόμου εν όψει Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Πιθανό νέο πλήγμα για Τζόνσον από τη Σκοτία
Στα χέρια του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας βρίσκονται πλέον η τύχη της επαναλειτουργίας του Κοινοβουλίου όπως και η υπόληψη της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.
Πιθανό νέο πλήγμα για Τζόνσον από τη Σκοτία
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ήττες και η γιούχα δεν πτοούν τον Μπόρις
Βέβαιος πως η χώρα του θα αποχωρήσει μια και καλή από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου δηλώνει ο Μπ. Τζόνσον, επιμένοντας μάλιστα πως «υπάρχει τρόπος» να πετύχει και συμφωνία, έστω και με «σκληρή δουλειά».
Οι ήττες και η γιούχα δεν πτοούν τον Μπόρις
ΕΥΡΩΠΗ
«Αντίο» με νέα χαστούκια για τον Mr. Brexit
Από χθες έγινε νόμος του κράτους το νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία. Και από σήμερα το Κοινοβούλιο θα είναι κλειστό για πέντε εβδομάδες, όπως...
«Αντίο» με νέα χαστούκια για τον Mr. Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις χρονοτριβεί άσκοπα
Για μια προαναγγελθείσα ήττα στο Κοινοβούλιο ετοιμάζεται σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ η κυβέρνησή του εξακολουθεί να κλυδωνίζεται και η Ε.Ε. διαμηνύει ότι αρχίζει να χάνει την υπομονή της.
Ο Μπόρις χρονοτριβεί άσκοπα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας