Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε δύο στρατόπεδα τα ιταλικά κόμματα
AP Photo/Alessandra Tarantino
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε δύο στρατόπεδα τα ιταλικά κόμματα

  • A-
  • A+
Η Λέγκα, τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τάσσονται υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ενώ τα Πέντε Αστέρια, μέρος της Κεντροαριστεράς και η Αριστερά θεωρούν λανθασμένη την επιλογή ● Νέο κόμμα (Πολιτική Δράση) με... άρωμα Μακρόν φέρεται να ετοιμάζει ο Ματέο Ρέντσι ● Ενα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη: μετά τις διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα (πιθανότατα λίγο πριν από το τέλος του μήνα), οι διαφορές και οι οξύνσεις αυτές είναι πολύ πιθανό να περιοριστούν σημαντικά, όπως συνέβη κατ’ επανάληψη και στο παρελθόν…

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία αποδεικνύεται σαφώς πολυπλοκότερη απ’ ό,τι θα μπορούσε κανείς να περιμένει. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων δεν συμφώνησαν τελικά σχετικά με το πότε θα πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί η πρόταση μομφής της Λέγκας κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Η πρόεδρος της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι (προερχόμενη από την Κεντροδεξιά) αποφάσισε ότι η σχετική οριστική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σήμερα από την ολομέλεια του σώματος. Μια απόφαση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των εκπροσώπων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια μεροληπτική εφαρμογή του κανονισμού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πάντως, πρόκειται να υιοθετηθούν τελικά αρκετά «χαλαροί ρυθμοί». Ο Τζουζέπε Κόντε είναι πολύ πιθανό να πάρει τον λόγο στο Κοινοβούλιο μόνο στις 20 του μηνός. Υπέρ αυτής της λύσης τάσσονται, όπως αφήνει να διαρρεύσει, 159 γερουσιαστές σε σύνολο 300.

Είναι σαφές, πάντως, ότι τις ώρες αυτές οι δημόσιες και άτυπες επαφές των ηγετικών στελεχών των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων είναι ασταμάτητες. Βουλευτές και γερουσιαστές επιστρέφουν άρον άρον στη Ρώμη, εγκαταλείποντας -έστω και προσωρινά- τα διάφορα θέρετρα εντός και εκτός Ιταλίας.

Στο μεταξύ, τα κόμματα έχουν χωριστεί, χονδρικά, σε δύο στρατόπεδα. Από τη μια η Λέγκα, τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τάσσονται υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Ο Ματέο Σαλβίνι, μάλιστα, ετοιμάζεται να συναντήσει τον Μπερλουσκόνι για να καθορίσουν τους όρους της εκλογικής τους συνεργασίας.

Σύμφωνα, βέβαια, με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Καβαλιέρε διατηρεί και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το μέτωπο που δεν επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες και δεν αποκλείει την ενδεχόμενη εξωτερική στήριξη μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Στις δυνάμεις που θεωρούν λανθασμένη την προκήρυξη πρόωρων εκλογών συγκαταλέγονται τα Πέντε Αστέρια, μέρος της Κεντροαριστεράς και η Αριστερά. Εδώ τα πράγματα όμως είναι όλο και πιο συγκεχυμένα.

Ο μόνος κοινός στόχος των κομμάτων που θέλουν να συνεχιστεί η νομοθετική περίοδος είναι να μειωθεί ο αριθμός των γερουσιαστών και των βουλευτών και να μη μείνει η χώρα χωρίς κρατικό προϋπολογισμό εξαιτίας των εκλογών. Αλλά υπάρχουν και πολλοί διχασμοί.

Στην Κεντροαριστερά, ο Ματέο Ρέντσι λέει «όχι» στις εκλογές και, σύμφωνα με τον Τύπο, είναι έτοιμος να ζητήσει από τους γερουσιαστές και βουλευτές επιρροής του να εγκαταλείψουν το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο στόχος είναι να στηρίξουν τη νέα πολιτική δύναμη του Ρέντσι, την οποία φέρεται έτοιμος να παρουσιάσει: θα λέγεται, πιθανότατα, Azione Civile (Πολιτική Δράση) και σε ό,τι αφορά την ταυτότητά της θα θυμίζει σε πολλά το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Συνεδριάζει η ηγεσία

Επισήμως πάντως η πλειοψηφία των Δημοκρατικών συνεχίζει να απορρίπτει τη δυνατότητα συγκρότησης νέας κυβέρνησης. Εστω κι αν δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση και η ηγεσία του κόμματος πρόκειται να συνεδριάσει στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Οσο για τα Πέντε Αστέρια, ο αρχηγός τους Λουίτζι ντι Μάιο ζητά την άμεση παραίτηση των υπουργών της Λέγκας από την κυβέρνηση και επιμένει ότι οι πρόωρες εκλογές θα τραυμάτιζαν ανεπανόρθωτα τη χώρα.

Την ίδια ώρα όμως, αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με τον άσπονδο εχθρό του κινήματος Πέντε Αστέρων, τον Ματέο Ρέντσι. Η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι ακόμη τεράστια.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη: μετά τις διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα (πιθανότατα λίγο πριν από το τέλος του μήνα), οι διαφορές και οι οξύνσεις αυτές είναι πολύ πιθανό να περιοριστούν σημαντικά, όπως συνέβη κατ’ επανάληψη και στο παρελθόν…

ΕΥΡΩΠΗ
To πείραμα των αντισυστημικών και το στοίχημα των ευρωεκλογών
Το 2018 ήταν αναμφίβολα «έτος της Ιταλίας» σε ό,τι αφορά τις πιο σημαντικές πολιτικές ανατροπές. Τα «Πέντε Αστέρια» και η Λέγκα συνεχίζουν να εξασφαλίζουν συνολικά σχεδόν το 60% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών,...
To πείραμα των αντισυστημικών και το στοίχημα των ευρωεκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
Διάλογος για κυβέρνηση τετραετίας
Η προσέγγιση των Πέντε Αστέρων με τους Δημοκρατικούς αναγκάζει τον Ματέο Σαλβίνι σε ελιγμούς, αφού βλέπει ότι δεν μπορεί να επιβάλει την άμεση προσφυγή στις κάλπες
Διάλογος για κυβέρνηση τετραετίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ζυμώσεις για «αντισαλβινικό» μέτωπο
Μετά το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης, στην Ιταλία άρχισαν οι ζυμώσεις με στόχο τη δημιουργία ενός «αντι-σαλβινικού μετώπου». Πρωτοστατούν τα Πέντε Αστέρια, που -σε περίπτωση εκλογών- κινδυνεύουν να χάσουν...
Ζυμώσεις για «αντισαλβινικό» μέτωπο
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ακραίος Σαλβίνι και οι καβγάδες των Πέντε Αστέρων
Ο Ματέο Σαλβίνι ανεβάζει το επίπεδο της αντιπαράθεσης στο μεταναστευτικό μετά τις «ταπεινώσεις» από τις υποθέσεις των πλοίων «Sea Watch» και «Αlex», της μη κυβερνητικής οργάνωσης Mediterranea.
Ο ακραίος Σαλβίνι και οι καβγάδες των Πέντε Αστέρων
ΕΥΡΩΠΗ
Πυρ και μανία ο Σαλβίνι κατά διασωστικού πλοίου
Η Γερμανίδα καπετάνιος του «Sea Watch 3», αποφάσισε να αψηφήσει την απαγόρευση της κυβέρνησης Κόντε. Χθες το απόγευμα εισήλθε σε ιταλικά χωρικά ύδατα και έφτασε ακριβώς μπροστά από το λιμάνι της Λαμπεντούζα.
Πυρ και μανία ο Σαλβίνι κατά διασωστικού πλοίου
ΕΥΡΩΠΗ
Οι δημοτικές εκλογές δεν μείωσαν τις εντάσεις
Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, σε περισσότερους από εκατό δήμους της Ιταλίας, επιβεβαίωσε σε αρκετά μεγάλο βαθμό το μήνυμα των ευρωεκλογών. Από γενικότερη υπεροχή των προοδευτικών περάσαμε σε...
Οι δημοτικές εκλογές δεν μείωσαν τις εντάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας