Κλήση προς όλα τα μέλη της Γερουσίας να προσέλθουν την Τρίτη για να ψηφίσουν για τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει εναντίον της κυβέρνησης ο Ματέο Σαλβίνι, απέστειλε η πρόεδρος του Σώματος, Ελιζαμπέτα Κασελάτι. Αιτία, η αδυναμία της επιτροπής των ηγετών των κοινοβουλευτικών κομμάτων να συμφωνήσουν με ομοφωνία για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.
Η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και ο ηγέτης της, Ματέο Σαλβίνι, που συγκυβερνά σε συνασπισμό με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και απαίτησε πρόωρες εκλογές, πυροδοτώντας κυβερνητική κρίση.
Η Γερουσία επίσης πρέπει να αποφασίσει και για την πρόταση μομφής κατά του Σαλβίνι που έχει καταθέσει η Κεντροαριστερά. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να την ψηφίσουν και οι βουλευτές των Πέντε Αστέρων.
Ωστόσο, καθώς είναι περίοδος διακοπών, είναι πολύ δύσκολο να σπεύσουν στη Ρώμη όλοι οι γερουσιαστές για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Τα ακροδεξιά κόμματα Λέγκα του Βορρά, η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί τη δημοσκοπική της ενίσχυση λόγω του μεταναστευτικού, Forza Italia του Μπερλουσκόνι και οι άλλοι ακροδεξιοί έχουν συνολικά 136 έδρες.
Τα Πέντε Αστέρια, που δεν θέλουν εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς έχουν λίγους περισσότερους από 160 βουλευτές. Είναι πιθανό, λόγω διακοπών, να υπάρξουν απώλειες και στο ένα και στο άλλο μέτωπο.
Την ίδια ώρα, όπως εξηγεί και ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελάκης, στην Ιταλία έχει ξεκινήσει η δημιουργία ενός «αντισαλβινικού» μετώπου, το οποίο όμως σκοντάφτει και στην εσωκομματική κρίση στο Δημοκρατικό Κόμμα.
Η μειοψηφία του Ρέντσι δεν θέλει τις εκλογές, ενώ η πλειοψηφία του νέου γραμματέα, Νικόλα Τζινγκαρέτι, τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Στην πραγματικότητα, υπάρχει και μια «εσωτερικού χαρακτήρα» εξήγηση. Ο Τζινγκαρέτι, με τις πρόωρες εκλογές, ελπίζει να θέσει εκτός ψηφοδελτίων και Κοινοβουλίου όλη την παλιά ομάδα βουλευτών και γερουσιαστών που στήριζαν τη γραμμή του Ρέντσι. Ο τελευταίος αντιστέκεται με κάθε τρόπο.
Επίσης, δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει η προσπάθεια συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος με τα Πέντε Αστέρια, λόγω της σφοδρής σύγκρουσης στο παρελθόν του Ματέο Ρέντσι με το λαϊκιστικό κόμμα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο.
Τι θα γίνει μετά
Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί των προτάσεων μομφής θα εξαρτηθεί και τι θα επακολουθήσει.
Ο ρόλος τους προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας είναι κρίσιμος, καθώς ο Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί να αποφασίσει να ζητήσει τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, με πρωθυπουργός τον Τζουζέπε Κόντε ή άλλο πρόσωπο, η οποία πρέπει να συντάξει προϋπολογισμό για το 2020 και στη συνέχεια να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αργότερα μέσα στο 2019. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας