Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Κυπριακή Πολιτεία εγκαλεί τον κήρυκα του μίσους
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κυπριακή Πολιτεία εγκαλεί τον κήρυκα του μίσους

  • A-
  • A+
Αντιδράσεις πανταχόθεν για τους σεξιστικούς και σκοταδιστικούς αφορισμούς του, ενώ το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στο ανώτερο επίπεδο (Βουλή, Προεδρία). Αποστάσεις κρατά και η κυπριακή Εκκλησία, ενώ ο μητροπολίτης επιφυλάχτηκε να απαντήσει μετά το πέρας της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου... ● Καταγγελία της οργάνωσης Accept - LGBTI Cyprus ότι γίνονται «θεραπείες μεταστροφής» – μέθοδοι που έχουν ήδη κριθεί επικίνδυνες από τον ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πολλαπλούς σεισμούς προκαλεί στην Κύπρο ο μητροπολίτης Μόρφου, που με τις σεξιστικές και ρατσιστικές δηλώσεις του λοιδορεί τις μητέρες των γκέι και εξισώνει τις δολοφονίες γυναικών που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα με τις αμβλώσεις. Οι δηλώσεις του κυρίου Νεόφυτου έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων φορέων και συλλογικοτήτων, ενώ η Πολιτεία τον καλεί σε απολογία.

Και ενώ ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου παίρνει αποστάσεις από τον... άγριο Μόρφου, ο ίδιος σιωπά ενώπιον την Ιεράς Συνόδου της Μεγαλονήσου, αλλά δηλώνει σε τηλεοπτικό σταθμό πως θα απαντήσει επισήμως... μετά τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Οι δηλώσεις έγιναν προ μηνός, αλλά είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες μέρες. Η πρώτη δήλωση του μητροπολίτη αφορά τους ΛΟΑΤΚΙ, οι οποίοι γεννιούνται όταν... η μητέρα τους απολαμβάνει το πρωκτικό σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Η εξωφρενική άποψη του μητροπολίτη έγινε viral προκαλώντας κλαυσίγελο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναπαράχθηκε από ξένα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Νεόφυτος ξαναχτύπησε με τις αμβλώσεις: «Είπα και αλλού, δεν επιτρέπεται η Κύπρος να έχει τόσο ψηλό ποσοστό εκτρώσεων και να μαραζώνουμε για τα δύο παιδάκια που σκότωσε ο δολοφόνος (σ.σ. αναφέρεται στον σίριαλ κίλερ, τον γυναικοκτόνο Νίκο Μεταξά). Εσύ έκαμες τρεις εκτρώσεις τα μωρά σου και τώρα υποκριτή Φαρισαίε κατακρίνεις τον Νικόλα. Και αυτό συνέβη σε πάρα πολλά σπίτια, σε πάρα πολλές οικογένειες».

Κινητοποίηση

Οι σκοταδιστικοί και έμπλεοι μίσους αφορισμοί του ιεράρχη προκάλεσαν την αντίδραση της επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, της προέδρου της Γυναικολογικής Μαιευτικής Εταιρείας, Αφροδίτης Ελισσαίου, και της αντιπροέδρου του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών, Μαρίας Επαμεινώνδα.

Η Μόνικα Παναγή, πρόεδρος της οργάνωσης Accept - LGBTI Cyprus, δήλωσε: «Θα στείλουμε επιστολές παντού γιατί ξαναβρεθήκαμε σε αυτήν την περίπτωση ρητορικής μίσους. Δεν είναι πρώτη φορά που γίνονται από ανθρώπους σε υψηλές θέσεις στην κοινωνία μας και ιδιαίτερα από την Εκκλησία».

Η Accept προέβη την Τετάρτη στη σοβαρή καταγγελία ότι ιερείς στην Κύπρο προχωρούν σε «θεραπείες μεταστροφής»: «Είναι η προσπάθεια ορισμένων ιερέων της Εκκλησίας να μετατρέψουν το κουίρ άτομο σε στρέιτ, μέσω της προσευχής (pray the gay away) και του πνευματικού αγώνα. Οι “θεραπείες” αυτές, όχι μόνο αξιολογήθηκαν αναποτελεσματικές από εκατοντάδες ψυχιατρικούς και ανθρωπιστικούς οργανισμούς, αλλά κρίθηκαν και επικίνδυνες από τον ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συχνά, οδηγούν το ΛΟΑΤΚΙ άτομο σε ψυχοσωματικά προβλήματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοκτονικούς ιδεασμούς».

Επιστολή στον εισαγγελέα

Την Τετάρτη, ο αμισθί σύμβουλος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης, απέστειλε επιστολή προς τον γενικό εισαγγελέα ζητώντας του να εξετάσει τις δηλώσεις του μητροπολίτη, αφού η κίνηση των νομικών διαδικασιών για τη διερεύνηση περιπτώσεων ομοφοβικής ή τρανσφοβικής ρητορικής μίσους βρίσκεται στην αποκλειστική ευχέρειά του.

Οπως τονίζει ο κ. Γαβριηλίδης, «στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει από την εφαρμογή του σχετικού νόμου, καμία φορά δεν έχει εξεταστεί παράπονο από την αστυνομία, ούτε έχει κινηθεί νομική διαδικασία ενάντια σε δημόσια ομοφοβική ή τρανσφοβική ρητορική μίσους, παρότι υπήρξαν περιπτώσεις που αυτή είχε ζητηθεί επίσημα και από οργανωμένα σύνολα. Το γεγονός από μόνο του αποδεικνύει ότι ο νόμος είναι αναποτελεσματικός και δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του. Ερωτηματικά επίσης δημιουργούνται και για τους λόγους που η δημόσια ομοφοβική και τρανσφοβική ρητορική επιφέρει ποινές μικρότερες από άλλου είδους ρητορικές μίσους».

Ο κ. Γαβριηλίδης ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε συζήτηση του θέματος τόσο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς και πως σε συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προβούν άμεσα σε ενέργειες με κατάθεση προτάσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τις θερινές διακοπές.

Απαντώντας στον σύμβουλο του προέδρου της Δημοκρατίας, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δηλώνει ότι «προτού προβαίνει σε παρόμοιες δηλώσεις σύμβουλος του προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι καλό να γνωρίζει τις βασικές έστω πρόνοιες του Συντάγματος και να σέβεται τους θεσμούς του».

Πάντως, ο γενικός εισαγγελέας προχώρησε τη διαδικασία και έτσι ο αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, διέταξε έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος από πλευράς του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, ο σχετικός φάκελος θα αποσταλεί από την Αστυνομία στον γενικό εισαγγελέα, προκειμένου να τον εξετάσει και να δώσει οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

«Δεν με εκφράζουν...»

«Εξέφρασα τη θέση της Εκκλησίας και τη θέση των Αγίων της Εκκλησίας μας», δήλωσε στο politis.com.cy ο κύριος Νεόφυτος, αλλά ουδόλως συμφωνεί μαζί του ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, που στην εφημερίδα «Πολίτης» άδειασε τον Μόρφου δηλώνοντας: «Δεν με εκφράζουν. Είναι καθαρά προσωπικές του απόψεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη, όταν η Ιερά Σύνοδος συνήλθε για να εκλέξει νέο μητροπολίτη Κιτίου, το θέμα δεν συζητήθηκε αλλά αναμένεται να την απασχολήσει στην επόμενη συνεδρία της.

Πάντως χθες ο ο μητροπολίτης Μόρφου κύριος Νεόφυτος, μιλώντας στον Alpha, δήλωσε πως, όταν τελειώσει με τη νηστεία και «καθίσει το κονιοχτός και ο κανιβαλισμός του» θα εκδώσει μια ανακοίνωση με θεολογικό και πνευματικό περιεχόμενο και «μέχρι τότε σιωπή και προσευχή».

ΕΥΡΩΠΗ
Ακαταδίωκτο για τις ομοφοβικές... απόψεις Νεόφυτου
Ο γενικός εισαγγελέας Κύπρου έκρινε ότι οι θεωρίες του μητροπολίτη Μόρφου για την ομοφυλοφιλία και τις εκτρώσεις, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων διεθνώς, δεν συνιστούν ρητορική μίσους και δεν τον παραπέμπει...
Ακαταδίωκτο για τις ομοφοβικές... απόψεις Νεόφυτου
ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνα για πιθανή διάπραξη ποινικού αδικήματος απ’ τον μητροπολίτη Μόρφου
Οδηγίες για την έναρξη διερεύνησης του ενδεχομένου διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου για τους ομοφυλόφιλους έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας,...
Έρευνα για πιθανή διάπραξη ποινικού αδικήματος απ’ τον μητροπολίτη Μόρφου
ΕΥΡΩΠΗ
Εμετικά σχόλια για τα παιδιά που σκότωσε ο Μεταξάς απ' τον μητροπολίτη Μόρφου
Δεν είναι μόνο οι ομοφυλόφιλοι που έβαλε στο στόχαστρο ο μητροπολίτης Μόρφου με τις γραφικότητές του αλλά έχει πει και άλλες ακρότητες, φτάνοντας στο σημείο να συσχετίζει τις πρόσφατες γυναικοκτονίες στην...
Εμετικά σχόλια για τα παιδιά που σκότωσε ο Μεταξάς απ' τον μητροπολίτη Μόρφου
ΕΥΡΩΠΗ
Αστυνομική έρευνα για τις ομοφοβικές δηλώσεις του μητροπολίτη Νεόφυτου
Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης των ομοφοβικών δηλώσεων του Μητροπολίτη Μόρφου έχει διατάξει ο Αρχηγός της κυπριακής Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.
Αστυνομική έρευνα για τις ομοφοβικές δηλώσεις του μητροπολίτη Νεόφυτου
ΕΥΡΩΠΗ
Απόφαση – σταθμός στην Κύπρο για ρατσιστικές συμπεριφορές
Η πρώτη καταδίκη στην Κύπρο για ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά είναι γεγονός, καθώς το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έλαβε απόφαση – σταθμό εξαιτίας σχολίων γυναίκας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Απόφαση – σταθμός στην Κύπρο για ρατσιστικές συμπεριφορές
ΕΥΡΩΠΗ
Ανατριχίλα στη Λάρνακα
Μια ιστορία ρατσιστικού τρόμου συγκλονίζει το τελευταίο 48ωρο την Κύπρο. Πέντε άτομα, φορώντας μυτερές λευκές κουκούλες σαν αυτές της Κου-Κλουξ-Κλαν (!), χτύπησαν άγρια μόνιμο κάτοικο αφρικανικής καταγωγής και...
Ανατριχίλα στη Λάρνακα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας