Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τουρκικοί «λεονταρισμοί» για το μεταναστευτικό
EPA / CEM OZDEL
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τουρκικοί «λεονταρισμοί» για το μεταναστευτικό

  • A-
  • A+

Καθησυχαστική και ψύχραιμη ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της ελληνικής ηγεσίας, στην χτεσινή αιφνίδια ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αναστέλλει τη συμφωνία επανεισδοχής των μεταναστών που έχει συνάψει το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μία κίνηση με απροσδιόριστες για την ώρα διαστάσεις και συνέπειες, που υποτίθεται πως έγινε ως «αντίποινα» για τη μη άρση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αλλά στην πραγματικότητα έρχεται αμέσως μετά την επισημοποίηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Τουρκία, εξαιτίας των συνεχιζόμενων παράνομων ερευνών της στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ενώ είχε προηγηθεί η πιο απειλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της στο θέμα της μετανάστευσης:

«Αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα [τους παράτυπους μετανάστες] με αποφασιστικότητα, καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αντέξει το κύμα μεταναστών για πάνω από έξι μήνες... Αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν την Τουρκία σε ένα κέντρο για παράτυπους μετανάστες θα πληρώσουν τελικά το αντίτιμο γι’ αυτή την αδιαφορία», είπε ο Σοϊλού.

Η Νατάσα Μπερτό

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, ανέφερε: «Η συγκεκριμένη συμφωνία (σ.σ. για τη βίζα) δεν έχει τεθεί σε ισχύ και για να τεθεί θα πρέπει να ικανοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Προφανώς συνδέεται με τη συμφωνία επανεισδοχής, αλλά θα πρέπει να ικανοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις για τη βίζα». Σημειώνεται ότι η συμφωνία έχει 76 προϋποθέσεις, εκ των οποίων οι πέντε δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Οι κινήσεις αυτές δεν μπορούν να ερμηνευτούν ανεξάρτητα από τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ), η οποία ανακοίνωσε χτες ότι, κατόπιν της ευρωπαϊκής απόφασης για τις κυρώσεις, δεν θα χορηγήσει νέα δάνεια στην Τουρκία που να σχετίζονται με έργα του δημόσιου τομέα, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος δανειστής της Τουρκίας και δαπανά μεταξύ 0,4 δισ. ευρώ έως και 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χάικο Μάας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, όμως δεν ανακοινώθηκε επισήμως κάποια διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. Κληθείς να σχολιάσει την απειλητική δήλωση Τσαβούσογλου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ επανέλαβε την γνωστή θέση του Βερολίνου:

«Απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει την κλιμάκωση και να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις. Καλούμε σε λύση των διενέξεων μέσω διαλόγου και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Με αυτό συνδέεται για μας βεβαίως και η ελπίδα ότι η πρόοδος στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού θα είχε θετική επίδραση στο διαφιλονικούμενο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων», επανέλαβε ο Γερμανός εκπρόσωπος.

Επιχειρήσεις-σκούπα

Την ίδια στιγμή, στην Πόλη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει 6.122 μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά, κυρίως Σύρους και Αφγανούς, σε σειρά επιχειρήσεων-σκούπα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών διέψευσε πάντως τις καταγγελίες φιλοπροσφυγικών οργανώσεων ότι χιλιάδες Σύροι που διέθεταν προσωρινές «άδειες προστασίας» από άλλες τουρκικές επαρχίες συνελήφθησαν στην Πόλη και απελάθηκαν στην εμπόλεμη χώρα: ο Σοϊλού υποστήριξε ότι αποστέλλονται σε καταυλισμό προσφύγων στην επαρχία Χατάι...

Πάντως η μαζική αυτή αντιμεταναστευτική «σκούπα» έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη βαριά ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, στις οποίες το θέμα της πολυετούς, μόνιμης πλέον «φιλοξενίας» των Σύρων προσφύγων δίχασε το εκλογικό σώμα. Η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, εκ των οποίων τουλάχιστον μισό εκατομμύριο έχουν καταγραφεί μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 εξακολουθεί να εφαρμόζεται

Σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να θέσει το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού πραγματοποιεί ο Γ. Κουμουτσάκος

«Λεονταρισμούς σε επίπεδο ρητορικής» χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας του 2014, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δηλώσεις δεν αφορούν την Κοινή ΔήλωσηΕ.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016, η οποία εξακολουθεί να εφαρμόζεται.

Υπογραμμίζουν ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση μιας πιθανής αύξησης των μεταναστευτικών ροών το προσεχές διάστημα, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία εμφανίζουν αύξηση κατά 30% τον τελευταίο μήνα, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό.

Σε αυτό το πλαίσιο ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος πραγματοποιεί σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και εταίρους, προκειμένου να θέσει το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διαχείριση του προσφυγικού, την οποία ωστόσο επικεντρώνει όχι μόνο, ή όχι τόσο, στην αναλογική κατανομή των προσφύγων, αλλά εξίσου, αν όχι περισσότερο, στην εφαρμογή της σκληρής αντιπροσφυγικής ευρωπαϊκής ατζέντας, με έμφαση στο σφράγισμα των ελληνικών συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες και τον πολλαπλασιασμό των απελάσεων.

Χθες, ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με την πρέσβειρα της Αυστρίας, της χώρας που, μαζί με τις χώρες του Βίζεγκραντ, σέρνει τον χορό της ακροδεξιάς αντιπροσφυγικής ατζέντας στην Ε.Ε. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Αντρεα Ικιτς Μπομ, στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στις απελάσεις και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των απελάσεων δόθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Γιώργο Μαρκοπουλιώτη. Αλλωστε, στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη και συζήτησαν την από κοινού κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για τις απελάσεις.

«Είναι η στιγμή σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες όλων των κρατών- μελών της Ε.Ε.» δήλωσε τότε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Διαλεκτή Αγγελή

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν παίρνει στα σοβαρά τις απειλές της Αγκυρας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Του Κώστα Μοσχονά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παίρνει στα σοβαρά τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για μη τήρηση από την πλευρά της Αγκυρας της συμφωνίας για το προσφυγικό και την αποδίδει σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης μετά την απόφαση της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας (λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της τελευταίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ).

Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν διαπιστώνεται επίσημη αλλαγή της τουρκικής στάσης. Ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε χθες ότι η Ε.Ε. είναι ενήμερη αλλά δεν καταγράφει καμία επίσημη αλλαγή στη στάση της Αγκυρας για αναστολή της συμφωνίας που αφορά τη συγκράτηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην ελληνική επικράτεια...

Η εκπρόσωπος έθιξε επίσης το αίτημα της Αγκυρας για την κατάργηση της βίζας στους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Ε.Ε., το οποίο είναι συνδεδεμένο με την τήρηση της συμφωνίας. Για να προχωρήσει το εν λόγω αίτημα, είπε, θα πρέπει να τηρείται η συμφωνία του 2016 και ο οδικός χάρτης που έχει καθοριστεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Το τουρκικό αίτημα για την κατάργηση της βίζας έχει ουσιαστικά μπει στο κοινοτικό ψυγείο, όπως και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. Οι λόγοι είναι πολλοί (αντιρρήσεις ορισμένων κρατών-μελών και μη τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων από τουρκικής πλευράς). Αντίθετα, τηρείται από την πλευρά των Βρυξελλών η χρηματοδοτική ενίσχυση της Αγκυρας για τη βελτίωση της διαβίωσης των Σύρων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία.

Οι γκρίνιες και απειλές της γειτονικής χώρας πήραν ιδιαίτερη διάσταση μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν στις 15 Ιουλίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στην Αγκυρα για παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για το πάγωμα της προενταξιακής βοήθείας (146 εκατ. ευρώ το 2019), την αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και το πάγωμα της υπογραφής της συμφωνίας για τις αεροπορικές μεταφορές.

 


 

ΕΥΡΩΠΗ
Κάνοντας τα «στραβά μάτια»
Θετικά φαίνεται ως θα αξιολογήσει η Κομισιόν τα περισσότερα από τα 72 προαπαιτούμενα του ντιλ που θα καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες - Σοβαρές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη για την εθελοτυφλία...
Κάνοντας τα «στραβά μάτια»
ΕΥΡΩΠΗ
Η συμφωνία «αποδίδει καρπούς» σύμφωνα με την Κομισιόν
Ως προς τις επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία, αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής 103 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος 1:1. Βρισκόμαστε πολύ μακριά από τις 6.000...
Η συμφωνία «αποδίδει καρπούς» σύμφωνα με την Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρω-εκβιασμός: «χωματερή ψυχών» ή εκτός Σένγκεν
Οι «εταίροι» μας του Βορρά έχουν πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για την... επίλυση του προσφυγικού: για να κλείσουν αυτοί, ανθρωπιστικά πάντα, τα σύνορά τους, θα πρέπει η Ελλάδα να δεχτεί να μετατραπεί σε ένα...
Ευρω-εκβιασμός: «χωματερή ψυχών» ή εκτός Σένγκεν
ΕΥΡΩΠΗ
Πυρά για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»
Δριμεία κριτική δέχεται η «ιδέα» της Γερμανίδας νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ονομάσει το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά «Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής»...
Πυρά για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος κορυφής με τους προβολείς στο παρασκήνιο
Κανείς δεν αναμένει να παρθούν αποφάσεις και έτσι το ενδιαφέρον εστιάζεται στις συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο για την πλήρωση των κενών θέσεων στα όργανα της Ε.Ε. και ειδικά γι’ αυτήν του προέδρου της...
Σύνοδος κορυφής με τους προβολείς στο παρασκήνιο
ΕΥΡΩΠΗ
Μαύρη επέτειος για το προσφυγικό «ντιλ» Ε.Ε. - Τουρκίας
Σκληρές ανακοινώσεις για τη «μαύρη επέτειο» των τριών χρόνων από την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στην Ελλάδα εξέδωσαν χθες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Αμνηστία.
Μαύρη επέτειος για το προσφυγικό «ντιλ» Ε.Ε. - Τουρκίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας