Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο κόμμα του Ζελένσκι η πλειοψηφία του ουκρανικού κοινοβουλίου
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Στο κόμμα του Ζελένσκι η πλειοψηφία του ουκρανικού κοινοβουλίου

  • A-
  • A+

Μεγάλη νίκη για το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, καθώς αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνει το πρώτο που εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

Με καταμετρημένες τις μισές ψήφους, ο «Υπηρέτης του Λαού» συγκεντρώνει το 42,4% των ψήφων με την φιλορωσική «Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης» να μένει πίσω με 13%. Τρίτο κόμμα η «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη» του Πέτρο Ποροσένκο και τέταρτη η «Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού, Γιούλιας Τιμοσένκο.

Στο κοινοβούλιο όμως αναμένεται να μπει και ένα ακόμα νεοσύστατο και φιλοδυτικό κόμμα, το «Φωνή», με επικεφαλής έναν άλλον νέο πολιτικό που αποκτά ισχύ απρόσμενα, τον Ουκρανό ροκ σταρ Σβιάτοσλαβ Βακάρτσουκ, αφού εκτιμάται ότι θα λάβει πάνω από 6% (όριο εισόδου στη Βουλή).

Ένας ροκ σταρ στη Βουλή

Νωρίτερα, ο πρόεδρος δεν φαινόταν να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εδρών και γι' αυτό πρότεινε συνεργασία στον Βακάρτσουκ δηλώνοντας έτοιμος να αρχίσει συνομιλίες μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

«Προσκαλούμε τον κ. Βακάρτσουκ για να συζητήσουμε» είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας το εξής: «Το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ουκρανίας -θα το επαναλάβω- πρέπει να το καταλάβει ένα νέο πρόσωπο, ένας άνθρωπος ειδικευμένος στα οικονομικά».

Ανώτερο στέλεχος της «Φωνής» δεν απέρριψε το ενδεχόμενο συμμαχίας, υπό την προϋπόθεση όμως πως αυτή δεν υποστηριζόταν από ολιγάρχες. Μολονότι αυτή η τοποθέτηση μοιάζει γενική, αποτελεί σαφή αιχμή για τους δεσμούς του Ζελένσκι με τον Ίγκορ Κολομόισκι, έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στην Ουκρανία, ορκισμένο εχθρό του Ποροσένκο και ιδιοκτήτη του καναλιού όπου προβαλλόταν η σειρά που έκανε διάσημο τον σημερινό πρόεδρο.

Ο Ζελένσκι πάντως διαβεβαιώνει ότι δεν είναι εξαρτημένος από τον Κολομόισκι κι εξαγγέλλει μέτρα που θα ικανοποιήσουν αρκετούς ψηφοφόρους, για παράδειγμα την άρση της βουλευτικής ασυλίας κοινοβουλευτικών που βαρύνουν υποψίες για διαφθορά.

AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο Βακάρτσουκ κατήρτησε το ψηφοδέλτιό του με νέους επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους έχουν σπουδάσει στη Δύση και απαγόρευσε σε νυν και πρώην βουλευτές να μπουν στο κόμμα. Ο ίδιος το 2014 είχε υποστηρίξει την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 και είχε συνταχθεί με τον τότε πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο.

Ο τραγουδιστής -με εννέα άλμπουμ αλλά και ένα διδακτορικό στο ενεργητικό- δεν σταμάτησε να παίζει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους μετατρέποντας τις συναυλίες του σε ένα σημαντικό μέρος των προεκλογικών του συγκεντρώσεων στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

«Δεν θα σας απογοητεύσουμε»

Όμως, Ζελένσκι θα αποκτήσει ουσιαστικά τον έλεγχο της Βουλής και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι επιλεγμένη από τον ίδιο, κάτι που πιθανόν θα του δώσει πολύ περισσότερες δυνατότητες να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Πρώην κωμικός που ενσάρκωσε τον δάσκαλο που γίνεται απροσδόκητα πρόεδρος της χώρας, ο άσημος ως πριν από δύο χρόνια Ζελένσκι έγινε στ’ αλήθεια ο πρόεδρος της Ουκρανίας κεφαλαιοποιώντας τη γενικευμένη αγανάκτηση των ψηφοφόρων για τη διαφθορά και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Η απογοήτευση των πολιτών μάλλον αντανακλάται και στο επίπεδο της συμμετοχής, που δεν ξεπέρναγε το 49,79% την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες.

«Δεν θα απογοητεύσουμε τους Ουκρανούς», υποσχέθηκε ο 41χρονος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του. «Γνωρίζετε τις κύριες προτεραιότητές μας, είναι οι ίδιες με αυτές κάθε Ουκρανού, είμαι σίγουρος: να τελειώσει ο πόλεμος, να εξασφαλιστεί η επιστροφή των αιχμαλώτων μας, η νίκη μας επί της διαφθοράς που παραμένει στην Ουκρανία» είπε.

Όταν ανέλαβε την εξουσία, ο Ζελένσκι βρέθηκε μπροστά στην προοπτική της συγκατοίκησής του με ένα υπουργικό συμβούλιο κι ένα κοινοβούλιο που ορκίζονταν κατά πλειοψηφία πίστη στον προκάτοχό του Ποροσένκο, γεγονός που τον ώθησε την πρώτη ημέρα της θητείας του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος σκοπεύει να διαπραγματευθεί νέο πρόγραμμα στήριξης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο· όχι τυχαία, ένα από τα πρόσωπα που προαλείφονται για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο Βλάντισλαβ Ρασκόβαν, πρώην υποδιοικητής της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας, νυν αντιπρόσωπος του Κιέβου στο ΔΝΤ.

ΕΥΡΩΠΗ
Νίκη για το κόμμα του προέδρου Ζελένσκι δείχνουν τα exit poll στην Ουκρανία
Άνετη επικράτηση στο κόμμα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ίσως όμως να μην του εξασφαλίσει αυτοδυναμία, δείχνουν τα πρώτα exit poll για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία.
Νίκη για το κόμμα του προέδρου Ζελένσκι δείχνουν τα exit poll στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Τώρα γελάει καλύτερα όποιος γελάει... πρώτος!
Ενωτική μεν, όχι όμως και τόσο καθησυχαστική ηταν η επινίκια διακήρυξη του 41χρονου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που από δημοφιλής κωμικός-τηλεοπτικός παραγωγός στην Ουκρανία «αναβαθμίστηκε» πια σε πρόεδρο της χώρας,...
Τώρα γελάει καλύτερα όποιος γελάει... πρώτος!
ΕΥΡΩΠΗ
Η αγανάκτηση φέρνει έναν κωμικό στην εξουσία...
Σαφές προβάδισμα για να γίνει ο νέος πρόεδρος τής –ντε φάκτο διχοτομημένης και οικονομικά χειμαζόμενης- Ουκρανίας έχει αποκτήσει «από το πουθενά» ο δημοφιλής κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η αγανάκτηση φέρνει έναν κωμικό στην εξουσία...
ΕΥΡΩΠΗ
Προ των πυλών νέα πολιτική κρίση στην Ουκρανία
«Αντισυνταγματική» χαρακτήρισε την απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προκηρύξει εθνικές εκλογές, ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, Αντρίι Παρουμπίι, δημιουργώντας σκηνικό πολιτικής κρίσης στη χώρα
Προ των πυλών νέα πολιτική κρίση στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Οι προκλήσεις για τον θριαμβευτή Ζελένσκι στην Ουκρανία
H σαρωτική νίκη του ηθοποιού Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί του απερχόμενου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο χθες στην Ουκρανία, εγκαινιάζει μια νέα εποχή με πολλές προκλήσεις για τη χώρα που βρίσκεται εμπόλεμη κατάσταση.
Οι προκλήσεις για τον θριαμβευτή Ζελένσκι στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Αστεία αστεία, σάρωσε ο Ζελένσκι
Σε κυρίαρχο του παιχνιδιού εξελίσσεται ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος ιεράρχησε ως προτεραιότητες τον τερματισμό των εχθροπραξιών με τη Ρωσία, την επιστροφή των αιχμαλώτων και την πάταξη της διαφθοράς.
Αστεία αστεία, σάρωσε ο Ζελένσκι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας