Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιμεταναστευτικό «σόου» από Ζεεχό φερ και Σαλβίνι

Οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου για το Μεταναστευτικό

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιμεταναστευτικό «σόου» από Ζεεχό φερ και Σαλβίνι

  • A-
  • A+

Τι ’χες «Γιάννη», τι ’χα πάντα... Σε αποτυχία κατέληξε το άτυπο συμβούλιο των άκρως διχασμένων υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Σκοπός των χθεσινών διαβουλεύσεων στο Ελσίνκι και του δείπνου εργασίας που προηγήθηκε την Τετάρτη ήταν να υπάρξει μια προκαταρκτική έστω συμφωνία για λήψη προσωρινών μέτρων μέχρι τον Οκτώβρη, ούτως ώστε «να αποφευχθεί μια πολιτική ή ανθρωπιστική κρίση στη διάρκεια του καλοκαιριού», όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο AFP.

Δεδομένου αφενός του εμφύλιου πολέμου στη Λιβύη, όπου φυλακισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες πέφτουν πλέον θύματα και βομβαρδισμών από τις αντιμαχόμενες πλευρές κι αφετέρου του συνεχιζόμενου απάνθρωπου «πινγκ πονγκ» μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. για το πού και πώς θα καταλήγουν οι διασωθέντες στη Μεσόγειο (αφού ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι κρατάει κλειστά τα λιμάνια της Ιταλίας), Παρίσι και Βερολίνο προωθούν σχέδιο για μια πρόσκαιρη λύση, παρότι οι απόψεις τους για το δυσεπίλυτο θέμα δεν ταυτίζονται.

Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει ουσιαστικά τη δημιουργία μιας «συμμαχίας των προθύμων» -αποτελούμενης από 10-15 χώρες που θα δέχονται διασωθέντες αιτούντες άσυλο- κι ενός ad hoc μηχανισμού άμεσης κατανομής τους, με συντονιστή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι διαπραγματεύσεις όμως κατέρρευσαν, όπως επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη εξακολουθούν να αρνούνται κατηγορηματικά την υποδοχή προσφύγων, άλλα κάνουν έκκληση για αλληλεγγύη και κάποια άλλα ανησυχούν ότι (και) ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελέσει κίνητρο για αύξηση της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής.

Ο Καστανέρ τόνισε πάντως ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα στο Παρίσι.

Ο -σκληροπυρηνικός σε θέματα μετανάστευσης- Γερμανός ομόλογός του Χορστ Ζεεχόφερ είχε προκαταβολικά εκφράσει αμφιβολίες για άμεση επίτευξη συμβιβασμού, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα επιδιώξει μια «προσωρινή διευθέτηση» του ζητήματος. Απέφυγε δε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ποσοστώσεις κατανομής αιτούντων άσυλο για κάθε «πρόθυμη» χώρα, προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση ενός «de facto ανοίγματος των συνόρων»...

Κι ενώ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναγνώρισε πως η πολεμική σύρραξη στη Λιβύη καθιστά αδύνατη την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών εκεί (παρότι αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει στην πράξη, με τη συνενοχή της Ε.Ε.), τασσόμενος υπέρ της διάσωσής τους και της μεταφοράς τους σε ασφαλές λιμάνι, σχολίασε πως «δεν είναι απαραίτητο το λιμάνι αυτό να είναι ευρωπαϊκό», επαναφέροντας την επίμαχη πρόταση να πεταχτεί η καυτή πατάτα σε κάποιες άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής...

Παρότι φέρεται να έλαβε τα εύσημα του Ζεεχόφερ για τη στήριξη της Ιταλίας στην ακτοφυλακή της Λιβύης (που κάνει τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό συνολικά της Ε.Ε., αναχαιτίζοντας και επαναπροωθώντας πρόσφυγες και μετανάστες στην κόλαση της λιβυκής επικράτειας), ο Σαλβίνι ήρθε σε σύγκρουση με τον Γάλλο και Γερμανό ομόλογό του, απορρίπτοντας τη μεταφορά διασωθέντων στο κοντινότερο ασφαλές λιμάνι.

Υποστήριξε δε πως υπάρχει κίνδυνος να κατανέμονται οι αιτούντες άσυλο σε άλλα κράτη της Ε.Ε. αλλά να αφήνονται στις χώρες πρώτης υποδοχής οι «παράνομοι μετανάστες» που δύσκολα απελαύνονται. Κι έτσι σε συνεννόηση με τη Μάλτα απέρριψαν από κοινού το γαλλογερμανικό σχέδιο, με τον Σαλβίνι να κατηγορεί ειδικά τη Γαλλία πως βγάζει την ουρά της απ’ έξω, αρνούμενη ουσιαστικά κι εκείνη να επιτρέπει πάγια τον ελλιμενισμό διασωστικών σκαφών ΜΚΟ (παρότι αντικειμενικά τα γαλλικά λιμάνια είναι πολύ μακριά από το πεδίο έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο).

Σε άλλη μια εξωφρενική κίνηση μάλιστα, η Λέγκα του Σαλβίνι αύξησε το πρόστιμο για παραβίαση της απαγόρευσης εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα στο αστρονομικό ποσόν του ενός εκατομμυρίου ευρώ! Ο δε Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Εντσο Μοαβέρο Μιλανέζι παρουσίασε τις προάλλες ένα ακόμα αμφιλεγόμενο σχέδιο, βάσει του οποίου πρόσφυγες και μετανάστες θα διασώζονται μεν στη Μεσόγειο, αλλά οι αιτήσεις ασύλου τους θα υποβάλλονται και θα εξετάζονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Παρεμβάσεις από Αβραμόπουλο και Κουμουτσάκο

Το δυσανάλογα μεγάλο βάρος που δέχεται η Ελλάδα στο προσφυγικό επισήμανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο Ελσίνκι, σημειώνοντας αυξητική τάση της ροής, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Επισήμανε την ανάγκη ταχείας οριστικοποίησης του νέου Κανονισμού του Δουβλίνου και του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και υπογράμμισε ότι μέχρι τότε χρειάζεται επειγόντως ένας μηχανισμός ουσιαστικής, αποτελεσματικής αλληλεγγύης, όπως και ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός απελάσεων, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στις τρίτες χώρες που δεν συνεργάζονται.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο κ. Κουμουτσάκος υιοθέτησε πλήρως την ευρωπαϊκή ατζέντα της «φύλαξης των συνόρων» και της αύξησης των απελάσεων στην Τουρκία, για τα οποία δεσμεύτηκε, και σημείωσε ότι θα θεσπίσει ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σύστημα ασύλου μέχρι την αρχή του νέου έτους.

Στη σύνοδο τοποθετήθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ζήτησε από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού αναλογικής κατανομής «των προσφύγων και μεταναστών που αποβιβάζονται από τα διασωστικά σκάφη.

Ως προς την πλήρη αποτυχία της Ε.Ε. να εφαρμόσει ένα σύστημα αναλογικής μετεγκατάστασης προσφύγων, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο θετικό παράδειγμα των 800 εθελοντικών μετεγκαταστάσεων από πέρσι το καλοκαίρι, αριθμός φυσικά που ακούγεται αστείος για το μέγεθος του προβλήματος και τις δυνατότητες της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι προτεραιότητα παραμένει η καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης και μίλησε για αντικατάσταση των παράτυπων αφίξεων με αφίξεις μέσα από νόμιμες οδούς, αναφερόμενος σε περίπου 60.000 ευάλωτους πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στην Ευρώπη από το 2015 μέσω επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες – περίπου 15.000 τον χρόνο σε μια Ευρώπη με πληθυσμό 500 εκατομμύρια, στοιχεία που επιβεβαιώνουν το ακραία απάνθρωπο και αντιπροσφυγικό πρόσωπο της σημερινής Ευρώπης.

Δημήτρης Αγγελίδης
 

 

ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
ΕΥΡΩΠΗ
Σαλβίνι: ανένδοτος παρά τις πιέσεις
Ακαμπτος παρέμενε ώς χθες ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, απέναντι στις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται προκειμένου να επιτρέψει την αποβίβαση των 177 προσφύγων και μεταναστών,...
Σαλβίνι: ανένδοτος παρά τις πιέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
Το Βερολίνο μίλησε και οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται. Παρ’ ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της, η Κομισιόν καλωσόρισε χθες την απόφασή της να ανοίξει τα...
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
ΕΥΡΩΠΗ
Η κολοκυθιά με τους πρόσφυγες
Σε διπλωματική γλώσσα αλλά φανερά απογοητευμένος, ο Δ.Αβραμόπουλος δεν έκρυψε την αμηχανία του για τη λειψή συμφωνία των 28 για την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Γερμανία, Γαλλία και...
Η κολοκυθιά με τους πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
H Ε.Ε... σφαλίζει πόρτες και παράθυρα
Οσο κι αν ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» της σημερινής και αυριανής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες παραμένει η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της, το «τοξικό» ζήτημα της μετανάστευσης αναμένεται...
H Ε.Ε... σφαλίζει πόρτες και παράθυρα
ΕΥΡΩΠΗ
Καμπανάκι για μια «χαμένη γενιά»
Η Ευρώπη γίνεται ολο και πιο αφιλόξενη για τους ξένους - Ακρως ανησυχητικά τα πορίσματα έκθεσης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά για τις ηλικίες 16-24 ετών.
Καμπανάκι για μια «χαμένη γενιά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας