Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
To σταυρόλεξο της Φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

AP Photo/Jean-Francois Badias

To σταυρόλεξο της Φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν

  • A-
  • A+

Mία σπαζοκεφαλιά θα πρέπει να λύσει μέχρι τον Νοέμβριο η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να σχηματίσει την ομάδα της, με έναν Ευρωπαίο επίτροπο από κάθε χώρα και ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. 

Στους χειρισμούς της η Ούρσουλα φον ντερ θα πρέπει να λάβει υπ΄όψιν μία σειρά παραμέτρων, όπως τον «πόλεμο» επιρροής για τα σημαντικά χαρτοφυλάκια που μπορεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς ορισμένα είναι περισσότερο επιθυμητά από άλλα, εξαιτίας του κύρους και της εξουσίας που προσφέρουν στους κατόχους τους.

Η Γαλλία έχει κάνει γνωστό ότι επιθυμεί το Εμπόριο ή το Περιβάλλον. Αλλά το Περιβάλλον το διεκδικεί και η Ολλανδία. Η Ιταλία επιδιώκει να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Απασχόλησης, της Βιομηχανίας, του Εμπορίου, του Ανταγωνισμού...

Ισότητα

Επίσης, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν, η Φον ντερ Λάιεν θέλει ένα κολλέγιο επιτρόπων που θα αποτελείται κατά 50% από άνδρες και κατά 50% από γυναίκες.

Θεωρητικά, θα μπορούσε να απορρίψει ορισμένους υποψηφίους εάν βρεθεί με υπερβολικά μικρό αριθμό γυναικών ή το αντίθετο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα είναι έτοιμες να προτείνουν νέα πρόσωπα.

Η ίδια έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις να προτείνουν δύο πρόσωπα -έναν άνδρα και μία γυναίκα- αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εισακουσθεί. Ο προκάτοχός της, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε διατυπώσει την ίδια απαίτηση το 2014 και είχε καταφέρει να αλλάξει ορισμένες υποψηφιότητες, χωρίς ωστόσο να φτάσει τον στόχο του 50%-50%. Η ομάδα του δεν περιελάμβανε παρά 9 γυναίκες.

Επιβεβλημένοι από τους «28»

Στο μεταξύ τρεις Ευρωπαίοι επίτροπο έχουν ήδη επιβληθεί. Ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς και η Δανή φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι ήδη βέβαιο ότι θα συμμετέχουν.

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν περιλαμβάνονται στο πακέτο που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ενωσης κατά την διάρκεια των μαραθώνιων διαβουλεύσεων κορυφής στις αρχές του Ιουλίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει την πρόθεση να τους ορίσει αντιπροέδρους της Κομισιόν. Σε αυτά τα δύο ονόματα των οποίων η τύχη είναι προκαθορισμένη προστίθεται ο ισπανός σοσιαλιστής Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει επιλεγεί από τους ευρωπαίους ηγέτες ως νέος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην θέση της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ανατολική Ευρώπη

Οι υπηρεσίες της πολωνικής προεδρίας επαίρονται ότι συνέβαλαν στην εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσφέροντάς της την υποστήριξη των 26 ευρωβουλευτών του υπερσυντηρητικού, ευρωσκεπτικιστικού κυβερνώντος PiS. (Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης).

Κατά συνέπεια, η Βαρσοβία μπορεί να ελπίζει σε ανταλλάγματα για την στάση της κατά την εκλογή της προέδρου της Κομισιόν. Από την πλευρά της, η φον ντερ Λάιεν έχει επιμείνει ότι μία από τις προτεραιότητές της θα είναι η αντιμετώπιση της διαίρεσης ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση της Ευρώπης και έχει δηλώσει ότι πρόθεσή της είναι να δώσει σημαντικά χαρτοφυλάκια στους επιτρόπους ανατολικών χωρών.

Πράσινοι

Οι Πράσινοι αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν, αλλά με δεδομένο το καλό σκορ των οικολόγων στις ευρωεκλογές, θα μπορούσαν να στείλουν στο κολλέγιο τουλάχιστον έναν επίτροπο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κυβερνούν σε καμία χώρα και δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση παρά σε τέσσερις χώρες.

Κατά συνέπεια, για την Δανία, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ έχει ήδη ορισθεί. Στο Λουξεμβούργο, το πόστο θα περάσει στον Νικολά Σμιτ, όπως και στην Φινλανδία στη Γιούτα Ουρπιλάινεν. Μένει η Σουηδία και ίσως το Βέλγιο, εάν σχηματισθεί κυβέρνηση μέχρι τότε.

Brexit

Τέλος, η πρόεδρος πρέπει να αντιμετωπίσει το φλέγον ζήτημα της διαζυγίου της Ε.Ε. με τη Μεγάλη Βρετανία που πρέπει, επισήμως, να αποχωρήσει  μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Εάν αυτό συμβεί, η χώρα δεν θα έχει εκπρόσωπο στην νέα σύνθεση των Ευρωπαίων επιτρόπων. Κατά συνέπεια, η Κομισιόν θα απαρτίζεται από 27 πρόσωπα.

Όμως, εξαιτίας της επισφαλούς θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν αποκλείεται μία νέα καθυστέρηση του διαζυγίου. Στην περίπτωση αυτή, το Λονδίνο θα πρέπει να ορίσει επίτροπο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΥΡΩΠΗ
Πρόεδρος χωρίς... λαό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αν και την τελευταία στιγμή κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα ξεκινάει τη θητεία της ως σαφώς η πιο αδύναμη πολιτικά επικεφαλής στην...
Πρόεδρος χωρίς... λαό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΕΥΡΩΠΗ
Ολοι οι κυβερνητικοί εταίροι... χαμένοι
Η έντονη διαφωνία των Σοσιαλδημοκρατών απέναντι στο πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις που αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τον...
Ολοι οι κυβερνητικοί εταίροι... χαμένοι
ΕΥΡΩΠΗ
Μόνο ο Μακρόν ενθουσιάζεται με τον αμφιλεγόμενο συμβιβασμό στην Ε.Ε.
Στη Γαλλία η συμφωνία για τη διανομή των κορυφαίων θέσεων της Ε.Ε. αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Η γαλλική πολιτική ηγεσία δεν φαίνεται να μοιράζεται τον ενθουσιασμό του Εμανουέλ Μακρόν.
Μόνο ο Μακρόν ενθουσιάζεται με τον αμφιλεγόμενο συμβιβασμό στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Αναψαν φωτιές στο Ευρωκοινοβούλιο
Σθεναρές αντιδράσεις για τον «αντιδημοκρατικό» τρόπο με τον οποίο προτάθηκε συναντά η υποψήφια διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Πράσινους, ενώ ο δρόμος για την...
Αναψαν φωτιές στο Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Εμπόδια, αδιέξοδα, «εκβιασμοί» στο δρόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης
Καμία πρόοδος με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα. Οι διαπραγματεύσεις των χωρών-μελών και του Ευρωκοινοβουλίου για το νέο προυπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάπτυξης δεν καταλήγουν ακόμα πουθενά.
Εμπόδια, αδιέξοδα, «εκβιασμοί» στο δρόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Τοπικές εκλογές στην Ιταλία, τεστ για την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Κόντε
Αντιμέτωπη με την πρώτη εκλογική δοκιμασία είναι η κυβέρνηση συνασπισμού του Δημοκρατικού Κόμματος και των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, όπου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν δημάρχους σε 1.000 πόλεις και επτά...
Τοπικές εκλογές στην Ιταλία, τεστ για την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Κόντε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας