Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόεδρος χωρίς... λαό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η 61χρονη πρώην υπουργός Αμυνας της Γερμανίας χρειάστηκε να επιστρατεύσει όλη την (πανταχόθεν αμφισβητούμενη) γοητεία της για να πείσει τους αναποφάσιστους ευρωβουλευτές

AP Photo/Jean-Francois Badias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόεδρος χωρίς... λαό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

  • A-
  • A+

Πολλοί αναλυτές προέβλεπαν χιτσκοκικό θρίλερ ψήφο ψήφο, αλλά τελικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη χθες με... οριακή άνεση από το νέο Ευρωκοινοβούλιο. Η Γερμανίδα πολιτικός χρειαζόταν 374 ψήφους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος και τελικά πήρε 383, ενώ 327 ψήφισαν εναντίον της, με 22 ευρωβουλευτές να απέχουν από την ψηφοφορία και έναν να ρίχνει άκυρο. Ετσι η ελάχιστα δημοφιλής -ακόμη και μεταξύ των ευρωβουλευτών της Κεντροδεξιάς- Γερμανίδα πολιτικός θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαδεχόμενη τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Θα είναι όμως συνάμα και η πιο αδύναμη πολιτικά «κομίσιονερ» από ιδρύσεως της Ενωσης, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει διαδοχικές κρίσεις και προκλήσεις.

Η 61χρονη πρώην υπουργός Αμυνας της Γερμανίας χρειάστηκε βέβαια να επιστρατεύσει όλη την (πανταχόθεν αμφισβητούμενη) γοητεία της για να πείσει τους αναποφάσιστους ευρωβουλευτές, τάζοντας -όπως θα δούμε- «λαγούς με πετραχήλια» και παρουσιάζοντας ένα οικολογικό, φεμινιστικό και φιλο-κοινωνικό πρόσωπο -ή μάλλον προσωπείο αφού ομολογουμένως δεν «κολλάει» με το μέχρι τώρα (υπερ)συντηρητικό πολιτικό προφίλ της. Αλλωστε οι πάντες γνωρίζουν πως η Γερμανίδα πολιτικός μάς προέκυψε ως συμβιβαστική αλλά και «φορσέ» λύση μετά την άγρια κόντρα των ηγετών της Ε.Ε. αλλά και των στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής και το διαδοχικό «κάψιμο» του spitzencandidat Μάνφρεντ Βέμπερ και του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς.

Μην ξεχνάμε πως η εν λόγω κυρία υπήρξε μία από τις σκληρότερες φωνές μέσα στη γερμανική Δεξιά έναντι της Ελλάδας, αλλά και συνολικά του ευρωπαϊκού Νότου, καθ’ όλη την κρίσιμη περίοδο των δανειακών διαπραγματεύσεων του Βερολίνου και των Βρυξελλών με την Αθήνα.

Παρά τις «Κασσάνδρες» όμως, η Φον ντερ Λάιεν τα κατάφερε, αφού κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η «κρίσιμη» ψηφοφορία, τόσο η Ομάδα των Φιλελευθέρων όσο και η διχασμένη εξαιτίας της Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ανακοίνωσαν τη στήριξή τους. Ετσι οι λιγοστές προαναγγελθείσες «ανταρσίες» ευρωβουλευτών (πιθανότατα από την Ομάδα των Σοσιαλιστών, αν και η ψήφος ήταν μυστική), που παρεξέκλιναν της κομματικής γραμμής και «μαύρισαν» την εκλεκτή της Μέρκελ, δεν υπήρχε περίπτωση να εκτροχιάσουν την προαποφασισμένη... κοπτάτσια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε πάντως η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, σημειώνεται ότι κατά την «έντονη» συνεδρίαση των μελών της η πλειοψηφία συμφώνησε ότι μετά τις γραπτές δεσμεύσεις που ανέλαβε η Φον ντερ Λάιεν όσον αφορά την προώθηση των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που ζήτησαν οι Σοσιαλιστές, καθώς και τις «περαιτέρω διευκρινίσεις» που έδωσε στη συζήτηση στην ολομέλεια, θα τη στηρίξουν, «υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις της». Τι υποσχέθηκε όμως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο;

Οι υποσχέσεις

● Ανακοίνωσε πως πριν συμπληρωθούν οι πρώτες 100 ημέρες της θητείας της θα παρουσιάσει ένα «Πράσινο Νέο Deal» για την Ευρώπη, ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρόσθεσε δε πως η Ευρώπη θα γίνει «η πρώτη ουδέτερη ήπειρος» ως προς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

● Δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης πανευρωπαϊκής διάσκεψης το 2020 με στόχο να διευκρινιστούν τα θεμελιώδη ζητήματα του διαχωρισμού των εξουσιών, όπως η ενίσχυση της αρχής του κορυφαίου υποψήφιου (χάρη στην καταστρατήγηση της οποίας βρέθηκε «κομίσιονερ»), αλλά και το δικαίωμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αυτο-νομοθετεί.

● Για το Brexit δήλωσε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει νέα παράταση και μετά την 31η Οκτωβρίου, εάν χρειαστεί -δήλωση που αποδοκιμάστηκε έντονα από τους «Brexiteers» (αντι)ευρωβουλευτές του Νάιτζελ Φάρατζ. Συμπλήρωσε όμως ότι το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, το περίφημο «backstop», δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ε.Ε.

● Για το προσφυγικό η 61χρονη Φον ντερ Λάιεν θυμήθηκε τις μέρες που φιλοξένησε στο σπίτι της έναν πρόσφυγα από τη Συρία και τάχθηκε υπέρ της διάσωσης μεταναστών στα νερά της Μεσογείου. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, με την ελπίδα ότι οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη «θα καταστούν περιττοί». Αλλά αμέσως πρόσθεσε ότι στηρίζει την ενίσχυση της αμφιλεγόμενης συνοροφυλακής Frontex και ότι η Ε.Ε. οφείλει να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση και να βρει «νέο τρόπο» για την κατανομή των αιτούντων άσυλο ανά την Ευρώπη.

● Σε ό,τι αφορά την ισότητα των δύο φύλων, ξεκαθάρισε πως θέλει περισσότερες γυναίκες σε ευρωπαϊκά αξιώματα: «Από τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1958, μόνο 35 από τους 183 επιτρόπους ήταν γυναίκες» είπε. «Αποτελούμε τον μισό πληθυσμό και θέλουμε το μερίδιο που μας αναλογεί». Εκανε επίσης σαφή αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, που σημειώνει πανευρωπαϊκή έξαρση.

● Αναφερόμενη στους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως οι Google, Facebook και Amazon, η Γερμανίδα πολιτικός δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν χαμηλούς φόρους: «Αν οι γίγαντες της τεχνολογίας σημειώνουν αυτά τα τεράστια κέρδη εκμεταλλευόμενοι το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το εξειδικευμένο προσωπικό, τις υποδομές μας και την κοινωνική μας ασφάλεια, δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν ελάχιστους φόρους». είπε.

● Τέλος, η Ούρσουλα υποσχέθηκε, γενικώς και αορίστως, να θεσπίσει κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζομένους στην Ε.Ε. Λέτε;

ΕΥΡΩΠΗ
Κοινή θέση 17 ευρωβουλευτών της Προοδευτικής Συμμαχίας εν όψει νέας Κομισιόν
Εν όψει των ακροάσεων των υποψήφιων επιτρόπων που θα στελεχώσουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, 17...
Κοινή θέση 17 ευρωβουλευτών της Προοδευτικής Συμμαχίας εν όψει νέας Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ
Θα θυσιάσει η Ανγκελα Μέρκελ τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την Κομισιόν ή θα επιμείνει μέχρι τέλους δοκιμάζοντας τα νεύρα των Ευρωπαίων και κυρίως του Εμανουέλ Μακρόν;
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ
ΕΥΡΩΠΗ
Και τώρα αρχίζει το μεγάλο παζάρι
Με αποδυναμωμένα τα δυο μεγάλα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου και χωρίς σαφείς πλειοψηφίες, έχει αρχίσει ήδη η μεγάλη διαπραγμάτευση για τα αξιώματα εξουσίας. Πρώτη δοκιμασία η προεδρία της Κομισιόν.
Και τώρα αρχίζει το μεγάλο παζάρι
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Βέμπερ συγκρούεται με τον Ορμπαν... προς ίδιον όφελος
Η αντιπαράθεση του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, με τον Βίκτορ Ορμπαν βοηθάει τον συντηρητικό πολιτικό από τη Βαυαρία στην...
Ο Βέμπερ συγκρούεται με τον Ορμπαν... προς ίδιον όφελος
ΕΥΡΩΠΗ
Η πρόταση της Κομισιόν για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός «εργαλείου φερεγγυότητας» για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των επιχειρήσεων, τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο απειλεί να μην εγκρίνει τον...
Η πρόταση της Κομισιόν για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας