Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από τις παραλίες ξανά στον δρόμο τα «κίτρινα γιλέκα»
AP Photo / Francois Mori
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τις παραλίες ξανά στον δρόμο τα «κίτρινα γιλέκα»

  • A-
  • A+

Ακόμη και στις διακοπές, τα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας δεν σταματούν τις κινητοποιήσεις τους. Παρά τη μείωση της συμμετοχής, οι σαββατιάτικες συγκεντρώσεις τους συνεχίζονται είτε σε μεγάλες πόλεις είτε στις... πλαζ.

Προετοιμάζουν τώρα νέες διαδηλώσεις και ελπίζουν να επωφεληθούν από μια σημαντική ευκαιρία για κινητοποιήσεις στην εθνική επέτειο της 14ης Ιουλίου. Την εκδήλωση λανσάρησαν στο Facebook με τίτλο «14 Ιουλίου Ειδική Πράξη: Κίτρινα Γιλέκα, Γιορτάστε την Επανάσταση».

Η αναγγελία συγκεντρώνει περισσότερους από 12.000 συμμετέχοντες και 77.000 ενδιαφερομένους. Οι αριθμοί ανέρχονται σε εντυπωσιακά επίπεδα. «Στις 14 Ιουλίου 2019, τα “κίτρινα γιλέκα” θα προβάλουν ξανά τα σύμβολα και την εθνική επέτειο, για να γιορτάσουν την Επανάσταση και τη νίκη του λαού κατά της ελίτ», τονίζουν οι διοργανωτές.

Παρόλο που ξεκίνησαν οι διακοπές και η επικαιρότητα «χαλαρώνει», πάταγο προκάλεσε ένα σκάνδαλο που έπληξε τον υπουργό Οικολογίας και πρώην πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Φρανσουά ντε Ρουζί. Η εφημερίδα Mediapart δημοσίευσε αποκαλύψεις για πλούσια δείπνα το 2017 και το 2018, που έγιναν στην επίσημη κατοικία του Ρουζί ως προέδρου της Βουλής. Οι φιλοξενούμενοι αυτών των «γιορτών» ήταν «ουσιαστικά φίλοι» του Ρουζί και της συζύγου του. Η εφημερίδα αποκάλυψε επίσης ότι ο Ρουζί πραγματοποίησε ανακαίνιση της επίσημης κατοικίας του στο υπουργείο, ύψους άνω των 63.000 ευρώ. Επειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο υπουργός Οικολογίας παραμένει στη θέση του. Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να υποβάλει σε «Εθνική Εποπτική Αρχή» τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για δείπνα, όταν ήταν πρόεδρος. Δήλωσε ότι θα «αποπληρώσει κάθε αμφισβητούμενο ευρώ».

Νέο σκάνδαλο ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις ότι δεκαπέντε βουλευτές ή πρώην βουλευτές είναι ύποπτοι για υπεξαίρεση μέρους της αποζημίωσής τους για δικαστικά έξοδα για απαγορευμένα ή προσωπικά έξοδα. Μεταξύ των 15 βουλευτών βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς.

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν στη Γαλλία οι προετοιμασίες για τις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2020. Από τώρα ξεκίνησαν στα κόμματα οι διεργασίες επιλογής των υποψηφίων. Οι δημοτικές εκλογές θα είναι δύσκολες για το κυβερνών «Κόμμα LREN», γιατί είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές και δεν έχει δικούς του «εμφυτευμένους» τοπικά εκπροσώπους. Θα πρέπει να συνάψει σημαντικές συμμαχίες με αξιωματούχους από άλλα κόμματα, προκειμένου να εκπροσωπηθεί στους δήμους και τις κοινότητες.

Επιχείρηση γοητείας ξεκίνησε ο Μακρόν με επίσκεψή του στη Λιόν, όπου συνάντησε τον δήμαρχο Ζεράρ Κολόν, πρώην υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος παραιτήθηκε με θόρυβο, γιατί επέκρινε αλαζονικές δηλώσεις του. O Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης εγκάρδιος και μελιστάλακτος, ενώ ο Κολόν είχε βεβιασμένο χαμόγελο και φαινόταν ενοχλημένος από τη μασκαράτα.

Για τις δημοτικές εκλογές, το μεγάλο στοίχημα για τον Μακρόν είναι να επιτύχει νίκη του υποψηφίου του κόμματός του στον δήμο του Παρισιού. Η σοσιαλίστρια δήμαρχος Παρισιού, Αν Χινταλγκό, κινητοποιείται δυναμικά για μια δεύτερη θητεία. Το ενδεχόμενο να αποσπάσει τη νίκη ανησύχησε τον Μακρόν, ο οποίος επέσπευσε την εκλογή υποψηφίου με εσωτερικό διαγωνισμό που αποφάσισε η εθνική επιτροπή επενδύσεων (CNI).

Τρεις υποψήφιοι παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στους επιτρόπους. Εξελέγη ο Μπενζαμέν Γκρίβό, 41 ετών, για να εκπροσωπήσει το κυβερνητικό κόμμα στις δημοτικές εκλογές το 2020 στο Παρίσι. Αποστολή του είναι να «ρίξει» τους Σοσιαλιστές, που βρίσκονται στην εξουσία στη γαλλική πρωτεύουσα τα τελευταία 18 χρόνια, και να επιτρέψει στο κυβερνητικό κόμμα να κερδίσει τον πρώτο δήμο της χώρας.

Η επιλογή του Γκριβό, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, δίνει οριστικό τέλος σε έναν εσωτερικό ανταγωνισμό. Για πολλούς μήνες, μονομάχησαν 7 υποψήφιοι για την επιλογή του χρίσματος για το Παρίσι.

Ωστόσο, ο Γκριβό, πιστός σύντροφος του Μακρόν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του, ήταν πάντα το φαβορί. Ο υποψήφιος έχει προγραμματίσει με πολύ λεπτομερειακό τρόπο την προεκλογική του εκστρατεία, η οποία θα στοιχίσει 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Μένει να οριστικοποιηθεί η επιλογή των 527 υποψηφίων για τις λίστες που θα καλύψουν τα 20 διαμερίσματα των Παρισίων. Ο ίδιος αναμένεται να είναι υποψήφιος σε ένα διαμέρισμα όπου θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί, πιθανότατα στο 12ο ή στο 15ο.

Στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στις προεδρικές, τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, όπου η εκλογική λίστα της LREM βγήκε πρώτη σε 16 από τα 20 διαμερίσματα. Στις δημοτικές εκλογές, η LREM έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Η δημοσκόπηση της IFOP δίνει πρώτο τον Γκριβό με το 26% των προθέσεων ψήφου και την Aν Χινταλγκο να συγκεντρώνει το 23%.

www.ira-feloukatzi.com

ΕΥΡΩΠΗ
Προσοχή, ο Μακρόν θύμωσε...
Ενα χρόνο το Παρίσι στη δίνη των εξεγέρσεων κατά επίμαχων μεταρρυθμίσεων από τα «κίτρινα γιλέκα» και εργαζομένους ενώ ο πρόεδρος επιμένει για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Προσοχή, ο Μακρόν θύμωσε...
ΕΥΡΩΠΗ
«Κοινωνικό μέτωπο» και εθνική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου
Η επέτειος ενός χρόνου από την έναρξη της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» σημαδεύτηκε από μαχητικές διαδηλώσεις. Θορυβημένος ο Εμ. Μακρόν δείχνει έτοιμος να κάνει κάποιες υποχωρήσεις για να αποφύγει την...
«Κοινωνικό μέτωπο» και εθνική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου
ΕΥΡΩΠΗ
Συνδικάτα και «γιλέκα» σε «μετωπική» με τον Μακρόν
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταρρυθμιστική δυναμική του προέδρου της Δημοκρατίας κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 2018, με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» που παρέλυσαν την δράση του.
Συνδικάτα και «γιλέκα» σε «μετωπική» με τον Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Αναζητώντας αντιστάσεις στον λαϊκισμό
Την πολιτική της για το μεταναστευτικό αναθεωρεί η γαλλική κυβέρνηση, που θα θεσπίσει «ποσοτικούς στόχους» για τη ρύθμιση της οικονομικής μετανάστευσης, όπως επιβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό.
Αναζητώντας αντιστάσεις στον λαϊκισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Πυρετός το Σαββατοκύριακο με «κίτρινα γιλέκα» και διαδηλώσεις για το κλίμα
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο μεγάλες κινητοποιήσεις στη Γαλλία με ογκώδεις διαδηλώσεις, για διαφορετικά αιτήματα.
Πυρετός το Σαββατοκύριακο με «κίτρινα γιλέκα» και διαδηλώσεις για το κλίμα
ΕΥΡΩΠΗ
Οι απεργίες παρέλυσαν τη Γαλλία
Απεργίες και διαδηλώσεις ξεκίνησαν στη Γαλλία, με κινητοποιήσεις από τα εργατικά συνδικάτα κατά των νέων μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο πρόεδρος Μακρόν στον τομέα της υγείας και των δημόσιων μεταφορών.
Οι απεργίες παρέλυσαν τη Γαλλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας