Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Λέγκα του Βορρά, ο Σαλβίνι και τα «πετροδόλαρα» του Πούτιν
(AP Photo/Luca Bruno)

Η Λέγκα του Βορρά, ο Σαλβίνι και τα «πετροδόλαρα» του Πούτιν

  • A-
  • A+
Στενός σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτη της Λέγκας του Βορρά φέρεται να είχε μυστικές συνομιλίες για να τροφοδοτηθεί το ακροδεξιό κόμμα με χρήμα από τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου● Απειλεί με μηνύσεις ο Ματέο Σαλβίνι ● Ηχητικά ντοκουμέντα

Σάλος επικρατεί στην Ιταλία από τις αποκαλύψεις του αμερικανικού ιστότοπου BuzzFeed πως στενός συνεργάτης του Ματέο Σαλβίνι είχε μυστικές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για υπόγεια χρηματοδότηση της Λέγκας του Βορρά με ρωσικό χρήμα.

Η ιστοσελίδα παρουσιάζει ηχητικά ντοκουμέντα (όλο το ρεπορτάζ ΕΔΩ) από τη συνάντηση που έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβρη στο ξενοδοχείο Μετροπόλ της Μόσχας. 

Το ραντεβού στο Μετροπόλ

Τρεις Ρώσοι και τρεις Ιταλοί μαζεύτηκαν, αναφέρει το BuzzFeed, με στόχο να συζητήσουν σχέδια για μία «γενική συμμαχία».

«Θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη» ανέφερε ο Τζιανλούκα Σαβοΐνι, στενός συνεργάτης του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δείπνησε δίπλα στον Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη Ρώμη. «Μια νέα Ευρώπη πρέπει να είναι κοντά στη Ρωσία γιατί θέλουμε να έχουμε την εθνική μας κυριαρχία» πρόσθεσε. 

Στις ηχογραφήσεις που δίνει στη δημοσιότητα η αμερικανική ιστοσελίδα ο Σαλβίνι περιγράφεται από τους Ρώσους ως ο «Ευρωπαίος Τραμπ». Ο ίδιος ο ακροδεξιός πολιτικός δεν πήρε μέρος στις συζητήσεις, όμως ήταν στη Μόσχα εκείνη την περίοδο. Μία ημέρα πριν από το ραντεβού έκανε ομιλία στην οποία αποκήρυξε τις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας ως «οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τρέλα». Μετά την ομιλία του συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εσωτερικών, Ντμίτρι Κόζακ, αλλά και έναν από τα πιο ισχυρά στελέχη του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Παρά το γεγονός πως το BuzzFeed δεν μπόρεσε να ταυτοποιήσει τους Ρώσους που παραβρέθηκαν στο Μετροπόλ, οι ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν σαφείς ενδείξεις ότι υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στη Μόσχα είχαν γνώση για τις διαπραγματεύσεις, ανάμεσά τους και εκείνοι τους οποίους συνάντησε ο Σαλβίνι.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές ακούγονται να αναφέρονται στην «χθεσινή συνάντηση», αλλά και να λένε δύο φορές πως θα πρέπει να στείλουν τις λεπτομέρειες (σ.σ. της διαπραγμάτευσης) στον υπουργό Εσωτερικών και να εξηγούν πως ελπίζουν να πάρουν το πράσινο φως από το κ. Πλίγκιν την επόμενη εβδομάδα.

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά έχει αρνηθεί κατηγορηματικά πως έλαβε ξένα χρήματα για να χρηματοδοτήσει το κόμμα του, όμως οι ηχογραφήσεις από το Μετροπόλ έχουν σημαντικά στοιχεία για τις ρωσικές προσπάθειες να χρηματοδοτήσουν εθνικιστικά κινήματα ανά την Ευρώπη.

Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν η συμφωνία που τέθηκε υπό διαπραγμάτευση στην επίμαχη συνάντηση ολοκληρώθηκε ποτέ ή εάν η Λέγκα πήρε χρήματα από τον Πούτιν, η ύπαρξη της ηχογράφησης δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το εάν παραβιάστηκε η ιταλική νομοθεσία, για τους δεσμούς του κόμματος Σαλβίνι με τον Πούτιν, αλλά και για την αξιοπιστία των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Οι ακροδεξιοί και τα ρωσικά χρήματα 

Το εθνικιστικό κόμμα της Μαρίν Λεπεν έλαβε 11 εκατ. ευρώ σε δάνεια από ρωσικές τράπεζες, ανάμεσά τους και μία με στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, το 2014, έναν χρόνο αφού η Γαλλίδα πολιτικός στήριξε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η ίδια, πάντως, έκανε λόγο για εμπορική συμφωνία και όχι πολιτική.

Το 2016 λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής του Brexit, Άρον Μπανκς συζήτησε συμφωνίας για επενδύσεις σε χρυσό και διαμάντι με τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο. Ο Μπανκς βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα από τη βρετανική Δικαιοσύνη για την πραγματική πηγή των 8 εκατ. λιρών που δώρησε στην καμπάνια του Brexit. 

Ο ηγέτης του ακροδεξιού  FPÖ της Αυστρίας, Χανς Κρίστιαν Στράσε, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση πρόσφατα όταν αποκαλύφθηκε βίντεο όπου συζητούσε χρηματοδότηση από τη Ρωσία με αντάλλαγμα έργα του δημοσίου. 

Η συνάντηση στο Μετροπόλ έχει όλα τα στοιχεία πραγματικής διαπραγμάτευσης και δεν πρόκειται για «παγίδα» και παρέχει σημαντικές λεπτομέρειες για το ως η Ρωσία χρησιμοποιεί το εμπόριο για να «καλύψει» μυστικές συναλλαγές. 

Ανοίγοντας τη συζήτηση, σε σπαστά αγγλικά, ο Σαβοΐνι αναφέρει « Ο Σαλβίνι είναι ο πρώτος που θέλει να αλλάξει όλη την Ευρώπη», ενώ σημειώνοντας πιθανούς συμμάχους σε όλη την ήπειρο αναφέρει τη Λεπέν και το AfD, ενώ σε άλλο σημείο ακούγεται να περιγράφει τον εαυτό του ως τον «σύνδεσμο» μεταξύ Ιταλίας και Ρωσίας, ενώ συμπεραίνει «θέλουμε πραγματικά να αρχίσουμε να έχουμε μία σπουδαία συμμαχία με αυτά τα κόμματα που είναι υπέρ της Ρωσίας». 

Η ρωσική ανταπόκριση ήταν θετική με τους συμμετέχοντες να απαντούν πως ο Σαλβίνι είναι ο «επικεφαλής» των ευρωπαϊκών υπερεθνικιστικών κινημάτων από την Ιταλία έως τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο ο στενός συνεργάτης του Ματέο Σαλβίνι ακούγεται να διαπραγματεύεται συμφωνία χρηματοδότησης, αλλά, κυρίως, τον τρόπο με τον οποίο θα «κρύψουν» τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από το πετρέλαιο προς τη Λέγκα του Βορρά. 

Η διαπραγμάτευση κράτησε περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο και σε αυτή γίνεται αναφορά για 3 εκατ. μετρικών τόνων σε έναν χρόνο τα οποία θα πωλούσε μεγάλη ρωσική εταιρεία στην ιταλική Eni. Η τιμή είχε καθοριστεί στο 1,5 δις., ενώ η αγοραπωλησία θα πραγματοποιούνταν με μεσάζοντας,  με τους πωλητές να εφαρμόζουν συγκεκριμένη έκπτωση στις συναλλαγές.
 
Η έκπτωση θα έφθανε τα 65 εκατ., με βάση τις τότε τιμές πετρελαίου, και αυτά είναι τα χρήματα που θα διοχετεύονταν μυστικά στα ταμεία του ακροδεξιού κόμματος. 

Εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας, απαντώντας ηλεκτρονικά στο BuzzFeed, ανέφερε ότι «η Eni απορρίπτει πως είχε κάποια σχέση σε συναλλαγές που στόχευαν σε χρηματοδότηση κομμάτων». 

Απειλεί με μηνύσεις ο Σαλβίνι

Η αντίδραση του ηγέτη της Λέγκας του Βορρά ήταν άμεση, με τον Ματέο Σαλβίνι να διαψεύδει κατηγορηματικά πως το κόμμα του έχει δεχθεί χρηματοδότηση.

«Έχω ήδη καταθέσει μήνυση στο παρελθόν (σ.σ. εναντίον εκείνων που ισχυρίζονταν ότι τον χρηματοδοτούσε η Μόσχα) και θα το ξανακάνω σήμερα, αύριο και μεθαύριο: ποτέ δεν πήρα ούτε ένα ρούβλι, ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα δολάριο, ούτε ένα λίτρο βότκα ως χρηματοδότηση από τη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Από την πλευρά του ο Σαβοΐνι ανέφερε ««δεν πήραμε ποτέ ούτε δεκάρα, ούτε ένα ρούβλι. Το πραγματικό γεγονός είναι ότι η Λέγκα δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ρούβλι από τη Ρωσία. Μόνο ένα πράγμα είναι σημαντικό, η αλήθεια. Τα υπόλοιπα δεν είναι παρά λόγια.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ζήτησε αμέσως από τον Σαλβίνι να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο κοινοβούλιο. Δόθηκαν «ρωσικά ρούβλια στη Λέγκα για μια προεκλογική εκστρατεία εναντίον του ευρώ; Όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αμέσως», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του κόμματος Νικολά Τσινγκαρέτι.

ΕΥΡΩΠΗ
Ο Σαλβίνι έφυγε, το μπλόκο στους πρόσφυγες παραμένει
Η ιταλική κυβέρνηση άλλαξε κι έγινε «κεντροαριστερή», αλλά ο... Σαλβίνι παραμένει σ’ αυτήν. Οχι ως φυσική παρουσία, φυσικά, αλλά ως ξενοφοβική πολιτική και νοοτροπία.
Ο Σαλβίνι έφυγε, το μπλόκο στους πρόσφυγες παραμένει
ΕΥΡΩΠΗ
Ο «ανάγωγος» δημοσιογράφος και η «βρομοτσιγγάνα»
Το πολιτικό σόου του Ματέο Σαλβίνι δεν προβλέπει θερινές διακοπές. Η υπόθεση του τζετ σκι της αστυνομίας, που φιλοξένησε για θαλάσσια βόλτα τον δεκαεξάχρονο γιο του, δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο τους...
Ο «ανάγωγος» δημοσιογράφος και η «βρομοτσιγγάνα»
ΕΥΡΩΠΗ
«Ρωσικός δάκτυλος» και στη Λέγκα;
Σοβαρό πονοκέφαλο αποτελούν για τον Ματέο Σαλβίνι οι βάσιμες υποψίες πως το κόμμα του έχει λάβει χρηματική υποστήριξη από τον Ρώσο πρόεδρο για την εκστρατεία του ενόψει ευρωεκλογών.
«Ρωσικός δάκτυλος» και στη Λέγκα;
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαστική έρευνα κατά Σαλβίνι για παράνομη χρηματοδότηση από τη Μόσχα
Στα χέρια των εισαγγελέων βρίσκεται πλέον το υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από αμερικανικό ιστότοπο και φέρεται να καταγράφει στενό συνεργάτη του Ματέο Σαλβίνι να διαπραγματεύεται με Ρώσους αξιωματούχους...
Δικαστική έρευνα κατά Σαλβίνι για παράνομη χρηματοδότηση από τη Μόσχα
ΕΥΡΩΠΗ
Ταλαιπωρία δίχως τέλος
Εγκλωβισμένοι στον ιστό της ξενοφοβικής πολιτικής του Ματέο Σαλβίνι είναι οι μετανάστες και το πλήρωμα του ιστιοφόρου «Alex». Το πλοίο της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea, μετά από δύο ημέρες στη θάλασσα, έδεσε το...
Ταλαιπωρία δίχως τέλος
ΕΥΡΩΠΗ
Ματαιώνονται τα σχέδια του Μπάνον για ακροδεξιά ακαδημία στην Ιταλία
Το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε τα σχέδια του πρώην συμβούλου προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, να δημιουργήσει μια ακαδημία της Ακροδεξιάς στην Ιταλία. Σύμφωνα με την...
Ματαιώνονται τα σχέδια του Μπάνον για ακροδεξιά ακαδημία στην Ιταλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας