Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διπλωματική κρίση έφεραν τα σχόλια του Βρετανού πρέσβη για τον Τραμπ

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρέσβης Κιμ Ντάροτς «δεν έκανε το καθήκον του προς τη Βρετανία»

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Διπλωματική κρίση έφεραν τα σχόλια του Βρετανού πρέσβη για τον Τραμπ

  • A-
  • A+

Οι χαρακτηρισμοί του Βρετανού πρέσβη στη Ουάσιγκτον, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του είναι «αδέξιοι και δυσλειτουργικοί», έχουν προκαλέσει κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο πρέσβης Κιμ Ντάροτς «δεν έκανε το καθήκον του προς τη Βρετανία», ενώ στην προσπάθειά του να τα μπαλώσει, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι οι θέσεις αυτές «δεν εκφράζουν τη βρετανική κυβέρνηση».

Ο σάλος προκλήθηκε από τη διαρροή ενημερωτικών σημειωμάτων του Βρετανού πρέσβη προς το Φόρεϊν Όφις στην εφημερίδα «Mail της Κυριακής», στα οποία ο έμπειρος διπλωμάτης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο τρόπος που κυβερνά είναι «αδέξιοι και μοναδικά δυσλειτουργικοί», ενώ εκτιμά ότι η προεδρία Τραμπ θα «τελειώσει με πάταγο» και «μέσα σε κατάσταση ονείδους».

Στα ενημερωτικά αυτά σημειώματα, ο Βρετανός πρέσβης σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα γίνει ουσιαστικά περισσότερο φυσιολογική, λιγότερο δυσλειτουργική, λιγότερο απρόβλεπτη, ότι θα επηρεάζεται λιγότερο από φατρίες, ότι θα γίνει λιγότερο διπλωματικά αδέξια και απρεπής».

Όπως λέει, μέσα στον Λευκό Οίκο υπάρχουν «φαύλες συγκρούσεις και χάος» ενώ όσα ο Τραμπ συνήθως απορρίπτει σαν fale news, «είναι κατά βάσιν αληθή».

Τραμπ: «Δεν είμαι φαν του τύπου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για τη διαρροή, είπε ότι ο Ντάροτς «δεν έκανε το καθήκον του προς τη Βρετανία, αυτό ξέρω. Αλλά κι εμείς δεν είμαστε φαν αυτού του τύπου. Έχω πράγματα που θα μπορούσε να πω εις βάρος του, αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθώ».

Έρευνα στο Φόρεϊν Όφις

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διατάξει έρευνα για το πώς διέρρευσαν τα απόρρητα διπλωματικά σημειώματα στον Τύπο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ τόνισε:

«Αυτή ήταν η προσωπική του άποψη. Δεν είναι η άποψη της βρετανικής κυβέρνησης, ούτε η δική μου. Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι πολύ αποτελεσματική και ο καλύτερος φίλος που έχει η Βρετανία στο διεθνές στερέωμα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι θα ζητήσει συγγνώμη από την κόρη του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, την οποία θα συναντήσει.

«Θα ζητήσω συγγνώμη για το γεγονός ότι ούτε οι δημόσιες υπηρεσίες μας ούτε μέλη της πολιτικής μας τάξης ενήργησαν βάσει των προσδοκιών που έχουμε εμείς και οι ΗΠΑ σχετικά με τη συμπεριφορά τους, η οποία σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν λανθασμένη με τον πιο ασυνήθιστο και απαράδεκτο τρόπο», είπε.

«Οι κακόβουλες διαρροές αυτού του είδους είναι αντιεπαγγελματικές, ανήθικες και μη πατριωτικές και μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε αυτή τη σχέση η οποία στη συνέχεια ενδέχεται να επηρεάσει τα ευρύτερα συμφέροντά μας στον τομέα της ασφάλειας», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός στο BBC.

Επικρίσεις για τη διαρροή

Η υπόθεση πάντως έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας για την ασφάλεια των διπλωματικών απόρρητων εγγράφων. Ο υπουργός Δικαιοσύνς Ντέιβιντ Γκάουκ, δήλωσε ότι «είναι απολύτως σημαντικό οι πρέσβεις να μπορούν να δίνουν έντιμη και ανεπηρέαστη συμβουλή» προς την κυβέρνηση, ωστόσο χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη διαρροή στον Τύπο.

Ο επικεφαλής των συντηρητικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Τομ Τάγκεντατ, χαρακτήρισε το γεγονός «πολύ σοβαρό» και ζήτησε ενδελεχή έρευνα, αλλά και ποινική δίωξη των υπευθύνων.

Από την πλευρά του, ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του κόμματος του Brexit, ζήτησε την απομάκρυνση του Κιμ Ντάροτς από την Ουάσιγκτον, ενώ αντιπρότεινε τον εαυτό του για τη θέση του πρέσβη στις ΗΠΑ.

ΕΥΡΩΠΗ
«Αδέξιος και δυσλειτουργικός» ο Τραμπ, λέει ο Βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ
Με πολύ μελανά χρώματα περιγράφει ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον τον Αμερικανό πρόεδρο και τον τρόπο διακυβέρνησής του, σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο και τα οποία...
«Αδέξιος και δυσλειτουργικός» ο Τραμπ, λέει ο Βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ
ΕΥΡΩΠΗ
Η αντιτρομοκρατική λογοκρίνει τα ΜΜΕ στη Βρετανία με απειλές για κυρώσεις
Θέματα λογοκρισίας και ελευθερίας του Τύπου έχει εγείρει το ζήτημα της δημοσίευσης διπλωματικών εγγράφων στα οποία ο τέως πρέσβης της Βρετανίας, Κιμ Ντάροτς, στις ΗΠΑ έκανε κάθε άλλο παρά κολακευτικούς...
Η αντιτρομοκρατική λογοκρίνει τα ΜΜΕ στη Βρετανία με απειλές για κυρώσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Κάτι τρέχει με τις διαρροές
​Αφού κάλεσε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ σε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του «βάρβαρου και μοχθηρού» μακελειού στο Μάντσεστερ από τους «τελειωμένους δράστες» και ζήτησε από τους 27 συμμάχους του στις...
Κάτι τρέχει με τις διαρροές
ΕΥΡΩΠΗ
Καλύτερα χωρίς φωτογραφίες
Λίγες ημέρες απέμειναν από τις βρετανικές εκλογές με τον Μπόρις Τζόνσον να ζυγίζει με προσοχή κάθε κίνησή του, γνωρίζοντας πως ένα λάθος μπορεί να κοστίσει.
Καλύτερα χωρίς φωτογραφίες
ΕΥΡΩΠΗ
Κάλεσμα σε λαϊκό ξεσηκωμό
Σε λαϊκό ξεσηκωμό κατά της πραξικοπηματικής απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες της Βουλής καλεί η Momentum, η οργάνωση «από τα κάτω» που στηρίζει τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Κάλεσμα σε λαϊκό ξεσηκωμό
ΕΥΡΩΠΗ
Και οι 7 έμειναν ευχαριστημένοι
Ηταν μια «χαρούμενη ατμόσφαιρα». Τόσο χαρούμενη που «κανένας δεν ήθελε να φύγει», όπως δήλωσε χαριτολογώντας ο Ντόναλντ Τραμπ που πέρσι είχε τινάξει στον αέρα τη σύνοδο του G7 στον Καναδά.
Και οι 7 έμειναν ευχαριστημένοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας