Η Λέγκα δεν εγκαταλείπει την προπαγανδιστική της δράση. Επί δεκαπέντε ημέρες, ο Ματέο Σαλβίνι απαγόρευσε στο πλοίο «Sea Watch» πρώτα να μπει στα ιταλικά χωρικά ύδατα και στη συνέχεια να φτάσει στη Λαμπεντούζα. Τελικά, η κυβερνήτης του σκάφους Κάρολα Ρακέτε εισήλθε στο λιμάνι του νησιού στη μία και μισή τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, χωρίς να έχει λάβει σχετική άδεια.
Το Sea Watch, το οποίο φέρει σημαία Ολλανδίας και ανήκει σε γερμανική ΜΚΟ, λίγο πριν «δέσει», συγκρούσθηκε ελαφρά με ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, που προσπάθησε να το απομακρύνει. Η καπετάνισσα είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή της να μη σεβαστεί τους νόμους του Σαλβίνι, τρεις περίπου ώρες πριν φτάσει στην ξηρά, με μήνυμά της στο διαδίκτυο.
Τώρα, κατηγορείται για αντίσταση και πρόκληση ζημιάς σε πολεμικό πλοίο και –υποθετικά– θα μπορούσε να καταδικαστεί μέχρι και σε είκοσι δύο χρόνια φυλάκισης. Υπάκουσε στον νόμο της θάλασσας και τόνισε ότι η ακεραιότητα των σαράντα προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν στο πλοίο της ήταν σαφώς σημαντικότερη από τους νέους κανόνες για τη μετανάστευση που ενέκρινε η κυβέρνηση της Ρώμης.
Για τους περισσότερους, η Κάρολα (είναι τριάντα ενός ετών και μιλά με άνεση τέσσερις γλώσσες) είναι μια ηρωίδα. Διότι ανέλαβε σε πρώτο πρόσωπο το ρίσκο και δεν δέχθηκε να μεταφέρει τους «απελπισμένους της θάλασσας» στη Λιβύη, την οποία δεν θεωρεί ασφαλή χώρα. Σύμφωνα με τη Λέγκα, βεβαίως, πρόκειται για εγκληματία που ευθύνεται για «πολεμική επίθεση» και δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικό όφελος.
Η ιταλική Δικαιοσύνη επέβαλε ήδη πρόστιμο δεκαέξι χιλιάδων ευρώ στο πλήρωμα του «Sea Watch» και όλοι περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα συμβεί με την καπετάνισσά του. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα κρίνουν οι δικαστικοί την απόφαση να μπει στο λιμάνι, αλλά και από το αν το ιταλικό πλοιάριο με το οποίο συγκρούσθηκε το «Sea Watch» θα θεωρηθεί, τελικά, «πολεμικό» ή πιο απλά «στρατιωτικό».
Η ιταλική Αριστερά αλλά και η Κεντροαριστερά στηρίζουν χωρίς επιφυλάξεις την Κάρολα Ρακέτε και θεωρούν ότι κανείς έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε μια πράξη ανυπακοής, στην περίπτωση που ο όποιος νόμος θίγει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Η υπόθεση αυτή, όμως, έχει προκαλέσει και σειρά λεκτικών συγκρούσεων και διαφωνιών: για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος της «La Stampa» Ντομένικο Κουίρικο (με μεγάλη εμπειρία στο μεταναστευτικό και πρώην αιχμάλωτος των τζιχαντιστών στη Συρία) δεν ενέκρινε την επιλογή της Γερμανίδας καπετάνισσας.
Οπως εξήγησε σε άρθρο του, πιστεύει ότι η Αριστερά, με τέτοιου είδους κινήσεις, στο τέλος ευνοεί τον ρατσισμό και δεν καταφέρνει να κατανοήσει ότι η συνταγή «Να τους υποδεχθούμε όλους στην Ευρώπη» έχει αποτύχει.
Η προπαγάνδα
Ο Ματέο Σαλβίνι, βέβαια, προσπάθησε και πάλι να εκμεταλλευθεί στο έπακρον την όλη υπόθεση. Παρά το ότι την Παρασκευή πέντε ευρωπαϊκές χώρες είχαν δηλώσει έτοιμες να φιλοξενήσουν τους μετανάστες και πρόσφυγες του σκάφους, συνέχιζε να μην δίνει το πράσινο φως για την αποβίβαση.
Παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν πλέον δεκάδες σχολιαστές, δεν πήρε μέρος σε σημαντικές συνόδους των υπουργών Εσωτερικών της Ενωσης (με θέμα και το μεταναστευτικό), αφού προτίμησε να μεταβεί σε τηλεοπτικές εκπομπές και τοκ σόου των ιταλικών καναλιών.
Μένει να διαπιστωθεί μέχρι ποιου σημείου θέλει να φτάσει η Λέγκα με την προπαγάνδα της, διότι τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να ακούγονται «φωνές» που ζητούν ακόμη και την ανέγερση τείχους στα σύνορα της Ιταλίας με τη Σλοβενία.
Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί, απαθής, μια τέτοια εξέλιξη. Και τα Πέντε Αστέρια θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν, ενδεχομένως, την αμφισημία και την επικίνδυνη αναποφασιστικότητά τους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας