Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η «εκστρατεία βιασμών» του Νίκου Μεταξά
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «εκστρατεία βιασμών» του Νίκου Μεταξά

  • A-
  • A+
«Ημουν πάνω της και την έβλεπα την ώρα που την έπνιγα. Θέλω να σας πω ότι μετά που έκαμα τον φόνο της Μαίρη Ρόουζ περιστασιακά ερχόταν μου στο νου η στιγμή που την σκότωνα και αντί να νιώθω άσχημα και απέχθεια ένιωθα ωραία» περιέγραψε χωρίς περιστροφές ο κατά συρροή δολοφόνος.

«Στην παρούσα περίπτωση οι αποτρόπαιες εγκληματικές ενέργειες του κατηγορουμένου, με βάση τις λεπτομέρειες αδικημάτων, άρχισαν τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο του 2016 με τον φόνο της Livia Bunea και της ανήλικης θυγατέρας της Elena Natalia, μόλις 8 ετών και συνεχίστηκαν με τον φόνο της Maricar τον Δεκέμβριο του 2017, ακολούθως της Mary Rose και της θυγατέρας της Sierra, μόλις 7 ετών, περί τις 4 ώς 5 Μαΐου 2018, και της Ashmita και Arian τον Ιούλιο του 2018. Ο Κατηγορούμενος διέπραξε επτά φόνους σε διάστημα λίγο μικρότερο των 2 ετών, από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Οπως αναφέρθηκε στα γεγονότα, όλα τα θύματα είναι αλλοδαπές. Οι πέντε ενήλικες γυναίκες, που ήρθαν στην Κύπρο για να εργαστούν και αντ’ αυτού βρήκαν τον θάνατο με τον πιο βασανιστικό τρόπο. Ο κατηγορούμενος δεν δίστασε να φονεύσει και τις δύο ανήλικες θυγατέρες των δύο από τα πιο πάνω θύματα, στερώντας, όλων, το πιο πολύτιμο αγαθό, τη ζωή [...] Το Ανώτατο Δικαστήριο [...] ανέφερε ότι η αξιόποινη συμπεριφορά του εφεσείοντος μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως “εκστρατεία βιασμών”. Στην παρούσα περίπτωση μπορεί κάλλιστα να αναφερθεί ότι ο κατηγορούμενος επιδόθηκε “σε εκστρατεία φόνων ανυπεράσπιστων γυναικών”».

Ετσι καταλήγει η 29 σελίδων δικαστική απόφαση με την οποία ο κατά συρροή δολοφόνος Νίκος Μεταξάς της Κύπρου καταδικάστηκε σε επτά φορές ισόβια, σε μια δίκη-εξπρές κατά την οποία παραδέχτηκε το σύνολο της δολοφονικής του δράσης.

Η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας περιέχει κρίσεις σχετικά με τη δράση, τα κίνητρα αλλά και τις προθέσεις του «Ορέστη». Χαρακτηρίζει «φθηνές δικαιολογίες» όσα ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος ως προς τη δολοφονία των Livia και Elena Natalia, ενώ χαρακτηρίζει «εκ προμελέτης και παράνομη πράξη» τις βαριές κακώσεις που προκάλεσε στον τράχηλο της Maricar Valdez Arquiola και οι οποίες επέφεραν τον θάνατό της.

Στην απόφαση περιλαμβάνονται αυτούσια κομμάτια από την κατάθεση του κατηγορούμενου. Ενδεικτικά:

«[...] Μετά πήγα κάτω η μικρή κοιμόταν στο κρεβατάκι της κόρης μου και την κοίταξα. Είχε επιλογές να πάει στον πατέρα της που ήμουν βέβαιος ότι θα έκανε τα ίδια με την μάνα της ή τι; Να πάει σε ανάδοχες οικογένειες με τα ίδια και χειρότερα. Την κράτησα από τα πλάγια του λαιμού όπως έκανα ξανά, ξέροντας ότι θα σταματούσε το αίμα στον εγκέφαλο και θα φύγει χωρίς βάσανο. Οταν έγινε αυτό ή πριν δεν θυμάμαι μου ήρθε στο μυαλό η ιστορία με την σφαγή των Ποντίων το 1920 και κάτι όπου μάνες έπνιξαν τα παιδιά τους για να γλιτώσουν μια τρομερή μοίρα στα χέρια των Τούρκων».

Το δικαστήριο στην απόφασή του σχολιάζει ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί του κατηγορούμενου περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανήλικων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Λίγο παρακάτω, όσον αφορά τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης και απαγωγής με σκοπό τον φόνο εκ προμελέτης της Arian Palanas Lozano, ο Νίκος Μεταξάς είπε χωρίς περιστροφές: «Ενώ εκάναμε σεξ την ώρα που τέλειωνα ένιωσα την ανάγκη να την σκοτώσω. Την άρπαξα με τα δύο μου χέρια και την κρατούσα δυνατά μέχρι την ώρα που εσταμάτησε να κουνιέται ενώ ταυτόχρονα τελείωνα. Ημουν πάνω της και την έβλεπα την ώρα που την έπνιγα. Θέλω να σας πω ότι μετά που έκαμα τον φόνο της Μαίρη Ρόουζ περιστασιακά έρκετουν μου στο νου η στιγμή που την σκότωνα και αντί να νιώθω άσχημα και απέχθεια ένιωθα ωραία. Εκτοτε όποτε έκαμα σεξ με γυναίκα ένιωθα ότι ήθελα να το ξανακάμω. Πριν την Αριάν έκαμα σεξ και με άλλες γυναίκες και παρόλο που ήθελα να τις πνίξω δεν το έκαμα».

Αλλωστε, στο χειρόγραφο σημείωμα που διάβασε ο Μεταξάς στο δικαστήριο και το οποίο περιλαμβάνεται αυτούσιο στην τελική απόφαση, ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε το σύνολο της δολοφονικής του δράσης και ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και την κυπριακή κοινωνία.

ΕΥΡΩΠΗ
Νεκρός 12χρονος στην Κύπρο από το χέρι της μητέρας του
Οικογενειακή τραγωδία στο χωριό Γέρι της Κύπρου, όπου μια γυναίκα φέρεται ότι σκότωσε τον 12χρονο γιο της και στη συνέχεια επιχείρησε να αυτοκτονήσει.
Νεκρός 12χρονος στην Κύπρο από το χέρι της μητέρας του
ΕΥΡΩΠΗ
Επτά φορές ισόβια στον κατά συρροήν δολοφόνο της Κύπρου
Η μεγαλύτερη ποινή στην Ιστορία της Κύπρου επιβλήθηκε από το Κακουργιοδικείο της Λευκωσίας στον Νίκο Μεταξά, τον κατά συρροήν δολοφόνο που σκότωσε επτά πρόσωπα, πέντε γυναίκες και δύο κοριτσάκια, κόρες δύο από...
Επτά φορές ισόβια στον κατά συρροήν δολοφόνο της Κύπρου
ΕΥΡΩΠΗ
Σε δίκη ο κατά συρροή δολοφόνος
Σε δίκη από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας παραπέμφθηκε χθες ο στρατιωτικός Νίκος Μεταξάς που κατηγορείται για 7 φόνους εκ προμελέτης, 5 γυναικών και 2 μικρών κοριτσιών, όπως και για υπόθεση βιασμού.
Σε δίκη ο κατά συρροή δολοφόνος
ΕΥΡΩΠΗ
Στη λίμνη Μεμί εντοπίστηκε η σορός της 6χρονης Σιέρα
Στη Λίμνη Μεμί στην Κύπρο εντοπίστηκε η σορός της 6χρονης Σιέρα, του έβδομου θύματος του 35χρονου στρατιωτικού και κατά συρροήν δολοφόνου. Ο ίδιος ο δράστης των δολοφονιών είχε υποδείξει τη Λίμνη ως το σημείο...
Στη λίμνη Μεμί εντοπίστηκε η σορός της 6χρονης Σιέρα
ΕΥΡΩΠΗ
Τρίτη βαλίτσα με πτώμα στην Κόκκινη Λίμνη της Κύπρου
Το πτώμα της Μαρικάρ Βάλντεζ Αρκιόλα, ενός από τα εφτά θύματα του Νίκου Μεταξά, φέρεται να βρίσκεται στην τρίτη βαλίτσα που εντοπίστηκε στην Κόκκινη Λίμνη του Μιτσερού στην Κύπρο.
Τρίτη βαλίτσα με πτώμα στην Κόκκινη Λίμνη της Κύπρου
ΕΥΡΩΠΗ
Μετ' εμποδίων οι έρευνες για δύο από τα θύματα του «Ορέστη»
Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για τα δύο από τα επτά καθ’ ομολογίαν θύματα του κατά συρροήν δολοφόνου, Νίκου Μεταξά. Χθες, το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας ανανέωσε για άλλες οκτώ μέρες την...
Μετ' εμποδίων οι έρευνες για δύο από τα θύματα του «Ορέστη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας