Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο κύβος ερρίφθη στη Δανία: κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατίας
MADS NISSEN / POLFOTO VIA AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κύβος ερρίφθη στη Δανία: κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατίας

  • A-
  • A+

Κόντρα στο πανευρωπαϊκό «κύμα» των κεντροδεξιών κυβερνήσεων πηγαίνει η Σκανδιναβία, αφού χτες και η Δανία απέκτησε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, μετά τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Συγκεκριμένα, μετά από εικοσαήμερο «παζάρι» η μόλις 41 χρόνων επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, κατέληξε σε προγραμματική συμφωνία 18 σελίδων με τρία αριστερά κόμματα και ορίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, αντικαθιστώντας τον μεγάλο χαμένο των εκλογών της 5ης Ιουνίου, τον κεντροδεξιό Λαρς Ρόκε Ράσμουνσεν. Ολο μαζί «το κόκκινο μπλοκ», όπως ονομάζεται η τετρακομματική συμμαχία που θα στηρίξει την κυβέρνηση, έχει 91 έδρες επί συνόλου 179.

Με το 25,9% των ψήφων το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είδε το ποσοστό του να μειώνεται, αλλά παρέμεινε πρώτη δύναμη. Ο Ράσμουνσεν, αντίθετα, ήρθε δεύτερος, αφού το «δεκανίκι» του στην κυβέρνηση, το αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα του Δανέζικου Λαού (DF), είδε τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο στους Σοσιαλδημοκράτες.

Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής η κυβέρνηση της Φρέντρικσεν σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των εκπαιδευτικών, να αυξήσει τα κοινωνικά επιδόματα που δίνονται στους ασθενέστερους πολίτες, να βοηθήσει τις οικογένειες και να επιταχύνει την ενσωμάτωση των αλλοδαπών.

«Είναι ένα πολιτικό κείμενο (…) το οποίο καθορίζει πραγματικά τις πράσινες φιλοδοξίες. Θα καταρτίσουμε ένα σχέδιο για το κλίμα, μια νομοθεσία για το κλίμα και θα περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 70%» ώς το 2030, τόνισε για τη συμφωνία η Φρέντρικσεν, η οποία διετέλεσε υπουργός στην τελευταία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας μεταξύ 2011 και 2015. Αλλη προτεραιότητα των Δανών Σοσιαλδημοκρατών είναι η στήριξη του συστήματος υγείας της χώρας, η οποία έχει σχεδόν μηδενικό ποσοστό ανεργίας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει δραστικά τις δαπάνες για το κράτος πρόνοιας, την ώρα μάλιστα που επιταχύνεται η γήρανση του πληθυσμού.

Πόσο «αριστερή» είναι όμως η νέα κυβέρνηση; Αν και οι Σοσιαλδημοκράτες και προσωπικά η Φρέντρικσεν έχουν κάνει σημαία τους την άρση των πολιτικών λιτότητας, την αύξηση των κοινωνικών δαπανών και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, που για πρώτη φορά βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης και των ανησυχιών των ψηφοφόρων, στο φλέγον μεταναστευτικό θέμα έχουν υιοθετήσει πλήρως την ατζέντα της Ακροδεξιάς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Φρέντρικσεν είχε πέρσι παρουσιάσει σχέδιο που προέβλεπε την αποστολή των «μη δυτικών» μεταναστών σε κέντρα κράτησης στην Αφρική υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και τη φυλάκιση των καταδικασμένων για αδικήματα μεταναστών σε ακατοίκητο νησί της Βαλτικής (!), ενώ είχε υποστηρίξει άλλα άκρως αμφιλεγόμενα αντιμεταναστευτικά μέτρα της κυβέρνησης Ράσμουνσεν, όπως την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορά της το 2015, τη δυνατότητα κατάσχεσης από την αστυνομία αντικειμένων αξίας από τους παράτυπους μετανάστες και την αναστολή της συμμετοχής της στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης μεταναστών του ΟΗΕ ένα χρόνο αργότερα.

Τώρα βέβαια που χρειάστηκε τη στήριξη των άλλων αριστερών κομμάτων, η Φρέντρικσεν αναγκάστηκε να βάλει μπόλικο νερό στο... αφιλόξενο κρασί της: βάσει της νέας συμφωνίας λοιπόν προβλέπεται να εγκαταλειφθεί το σχέδιο να μεταφερθούν σε ακατοίκητο νησί οι «ανεπιθύμητοι» πρόσφυγες, όσοι είδαν το αίτημά τους για παροχή ασύλου να απορρίπτεται επειδή έχουν ποινικό μητρώο και αναμένουν να απελαθούν και όσοι δεν μπορούν να επαναπατριστούν. Η νέα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι η Δανία θα αρχίσει να δέχεται και πάλι πρόσφυγες βάσει του συστήματος ποσοστώσεων.

Στην πραγματικότητα η Δανία θα παραμείνει μια... αφιλόξενη χώρα: σύμφωνα με τον Κάσπερ Χάνσεν καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, «η πρόσβαση στη Δανία για τους μετανάστες δεν θα αλλάξει. Δεν θα υπάρξει νομοθετική αλλαγή» σε αυτό το θέμα. Τα ΜΜΕ αντίθετα κινδυνολογούν: η εφημερίδα Berlingske ανησυχεί για «μια αλλαγή πολιτικής (…) που ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο η Δανία να γίνει ξανά ελκυστική για τους αιτούντες άσυλο».

ΕΥΡΩΠΗ
Η «αλεπού» Μέρκελ δεν βιάζεται για το παζάρι
Η καγκελάριος λέει ναι σε ένα νέο μεγάλο συνασπισμό, επιλέγει όμως μία βολική αναβολή των επαφών με το SPD, ακόμη και για μετά τις γιορτές, δίνοντας χρόνο στον εαυτό της και στον Μ. Σουλτς για την επίλυση των...
Η «αλεπού» Μέρκελ δεν βιάζεται για το παζάρι
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοιξε ο δρόμος για... δίγλωσση κυβέρνηση
Σε μια δυνάμει αποφασιστική για την πολιτική ζωή των Σκοπίων εξέλιξη, υπαγορευμένη όπως όλα δείχνουν από το εξωτερικό, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ έδωσε τελικά χτες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης...
Ανοιξε ο δρόμος για... δίγλωσση κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Νότος μπορεί ν’ αλλάξει την Ευρώπη;
Μπορεί άραγε η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, το κατεξοχήν κράτος-πειραματόζωο της κρίσης, να λειτουργήσει σαν ο καταλύτης που θα επιταχύνει θεαματικά τις πολιτικές εξελίξεις;
Ο Νότος μπορεί ν’ αλλάξει την Ευρώπη;
ΕΥΡΩΠΗ
«Ιστορική» σύνοδος ή... Νύχτα με τις Μάσκες;
Το χάσμα αντιλήψεων μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» που έχουν διαμορφωθεί γύρω από το εύρος και, κυρίως, γύρω από τα δυσβάσταχτα «παρελκόμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης παρέμενε και χθες αγεφύρωτο.
«Ιστορική» σύνοδος ή... Νύχτα με τις Μάσκες;
ΕΥΡΩΠΗ
Προς πρόωρες εκλογές στη Θουριγγία μετά την παραλίγο συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά
Κοινή δήλωση όπου ανακοινώνουν ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές στη Θουριγγία έκαναν Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκράτες, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην πολιτική θύελλα που προκάλεσε η...
Προς πρόωρες εκλογές στη Θουριγγία μετά την παραλίγο συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά
ΕΥΡΩΠΗ
«Ήπια» προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ αποφάσισαν οι Σοσιαλδημοκράτες
Μια απόφαση που απομακρύνει τον κίνδυνο διάλυσης του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία έλαβε το πολιτικό συμβούλιο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ομόφωνα αποφάσισε ότι «θα αποφύγει να θέσει πολύ...
«Ήπια» προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ αποφάσισαν οι Σοσιαλδημοκράτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας