Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επτάκις ισόβια σε δίκη - εξπρές
Ap photo/Philippos Christou
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επτάκις ισόβια σε δίκη - εξπρές

  • A-
  • A+

Επτά φορές ισόβια μέσα σε δύο ώρες! Τη βαρύτερη ποινή στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου επέβαλε στον κατά συρροήν δολοφόνο Νίκο Μεταξά το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε μια δίκη-εξπρές όπου ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε το σύνολο της δολοφονικής του δράσης και ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και την κυπριακή κοινωνία.

Με αυτό τον τρόπο φαίνεται να κλείνει εσπευσμένα το αστυνομικό και δικαστικό σκέλος μιας άνευ προηγουμένου υπόθεσης άγριων δολοφονιών με θύματα πέντε γυναίκες και δύο μικρά κορίτσια. Ομως τα ανοιχτά ερωτήματα για τη δράση, τα κίνητρα και την προσωπικότητα του 35χρονου ιλάρχου της κυπριακής Εθνοφρουράς, όπως και το εάν θα αλλάξει κάτι όσον αφορά τη στάση των αρχών και τον θεσμικό ρατσισμό στη Μεγαλόνησο, παραμένουν.

Η φαστ τρακ απονομή δικαιοσύνης στην περίπτωση του «Ορέστη», που πρώτη φορά σημειώνεται ακόμα και στην κυπριακή δικαιοσύνη, σίγουρα ξενίζει στην Ελλάδα όπου έχουμε μεγαλύτερες σε διάρκεια δίκες, ειδικά σε τόσο σοβαρές περιπτώσεις. Ο Μεταξάς επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί από δικηγόρο και απαντούσε με στρατιωτική πειθαρχία στις ερωτήσεις της έδρας, έτοιμος να αποδεχτεί οποιαδήποτε ποινή.

«Παραδέχομαι», απαντούσε διαδοχικά στις ερωτήσεις για τους φόνους και τις απαγωγές της Μέρι Ρόουζ Τιμπούρσιο, της κόρης της Σιέρα, της Μαρικάρ Βαλντέζ Αρκιόλα, της Λίβια Μπουνέα και της κόρης της Ελενα, της Ασμίτα Κάτχα Ανου και της Αριάν Παλάνας Λοζάνο. Στο σκεπτικό της απόφασης του Κακουργιοδικείου αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος επιδόθηκε σε «εκστρατεία φόνων», καθώς διέπραξε επτά αποτρόπαιες δολοφονικές ενέργειες σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, με θύματα πέντε αλλοδαπές γυναίκες που ήρθαν στην Κύπρο για να εργαστούν. Παράλληλα, αναφέρεται ότι δεν δίστασε να σκοτώσει και τα ανήλικα παιδιά τους.

Ενα από τα συγκλονιστικότερα στοιχεία της δράσης του Μεταξά ήταν οι δολοφονίες των δύο μικρών κοριτσιών, της 6χρονης Σιέρα και της 8χρονης Ελενα. Ο 35χρονος στις καταθέσεις του τις αιτιολόγησε με το εξωφρενικό σκεπτικό ότι οι μητέρες τους τις εξέδιδαν και σκότωσε με στραγγαλισμό εκείνες από την οργή του και τις μικρές για να τις προστατέψει. Στην περίπτωση της 8χρονης Ελενα από τη Ρουμανία ισχυρίστηκε ότι η μητέρα της την εξέδιδε «για τα λεφτά» κι έτσι τη σκότωσε για να της δώσει λύτρωση.

Παρόμοια αιτιολογία και για τον φόνο της Σιέρα, όπου ισχυρίστηκε ότι η μητέρα της Μέρι Ρόουζ του είπε ότι δεν έχει πρόβλημα εκείνος να κοιμηθεί με τη μικρή και έτσι την άρπαξε και την έπνιξε, ενώ σκότωσε τη Σιέρα έχοντας στο μυαλό του τη σφαγή των Ποντίων «που οι μάνες σκότωναν τα παιδιά τους για να γλιτώσουν». Στην περίπτωση της Αριάν Λοζάνο και της Μαρικάρ Βαλντέζ είπε ότι τις σκότωσε κατά τη διάρκεια του σεξ γιατί ένιωθε ωραία, ενώ για την Κάτχα Ανου από το Νεπάλ είπε ότι τη σκότωσε κατά την ερωτική πράξη γιατί εκείνη θύμωσε επειδή αντιλήφθηκε ότι τη βιντεοσκοπούσε.

Θέλει να τιμωρηθεί

Στην απολογία του που διάβασε δακρυσμένος, ο «Ορέστης» προσπάθησε να δώσει στο δικαστήριο μια εικόνα ενός ανθρώπου μετανιωμένου, που έχει αντιληφθεί τις ειδεχθείς πράξεις του και θέλει να τιμωρηθεί. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι θέλησε η διαδικασία να κυλήσει γρήγορα για να μη ζημιώσει άλλο την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν μπορώ να δώσω απάντηση γιατί έφτασα ώς εδώ. Γνωρίζω ότι αυτή βρίσκεται κάπου μέσα στο μυαλό μου, κομμάτια της τα αναγνωρίζω μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις, τις οποίες προσπαθώ εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσω. Δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων να βρω το γιατί, αλλά, σημαντικότερα, να βοηθήσω στην εξαγωγή συμπερασμάτων τα οποία θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να προλάβει τέτοιες τραγωδίες», κατέληξε.

«Στην ουσία μένει ένα τεράστιο κενό»

Ο καθηγητής Eγκληματολογίας, Γιάννης Πανούσης, στην «Εφ.Συν.»

«Η υπόθεση χωρίζεται στο δικονομικό και εγκληματολογικό της σκέλος. Στην Κύπρο ακολουθούν το αγγλοσαξονικό δίκαιο. Η δικονομία τους δεν ακολουθεί τη δική μας, που έχει άλλου είδους ταχύτητα και ζητά άλλου είδους θεμελιώσεις. Στο αγγλοσαξονικό δίκαιο, εάν δηλώσει κάποιος ότι είναι ο δράστης αρκεί. Στο ευρωπαϊκό δίκαιο δεν αρκεί η ομολογία, αλλά ζητούνται κι άλλα στοιχεία κι αποδείξεις. Οι κυπριακές αρχές είχαν συλλέξει επαρκές υλικό στη διαδικασία της ανάκρισης και δεν απαιτήθηκε περαιτέρω τεκμηρίωση που θα απαιτούσε μαρτυρίες, πραγματογνωμοσύνες κ.ά. ώστε να υπάρχουν αναβολές στη δίκη.

Στο εγκληματολογικό κομμάτι, έχουμε να κάνουμε με έναν κατά συρροή δολοφόνο που δεν είναι εύκολο να ενταχθεί σε μια συγκεκριμένη κατηγορία των λεγόμενων serial killers και εμφανίζει χαρακτηριστικά τόσο κοινωνιοπαθούς προσωπικότητας (sociopath) όσο και ψυχοπαθολογικής προσωπικότητας (psychopath). Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχει το ακαταλόγιστο και φαίνεται ότι έχει αντίληψη των πράξεών του. Εκείνο που εκπλήσσει είναι το ότι ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι λυπάται για τα θύματα και τις οικογένειές τους, ενώ συνήθως αυτοί οι τύποι εγκληματιών δεν επιδεικνύουν οίκτο για τον συνάνθρωπο.

Στην ουσία μένει ένα τεράστιο κενό. Ο “Ορέστης” δεν μας έχει πει γιατί έχει διαπράξει αυτά τα εγκλήματα, αυτές τις δολοφονίες. Δεν μας λέει πώς επέλεγε τα θύματα, αν τα σκότωνε για τον ίδιο λόγο, όλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρα. Πιθανόν ο ίδιος να θεωρεί τη σύλληψη και καταδίκη του μια προσωπική λύτρωση από τις δυνάμεις που τον ωθούσαν να σκοτώσει. Η βιβλιογραφία λέει ότι συνήθως αυτοί οι τύποι εγκληματιών πέφτουν σε κατάθλιψη και αυτοκτονούν στη φυλακή. Θεωρώ ότι είναι νωρίς για να γίνει μια ασφαλής εκτίμηση για την ερμηνεία αυτής της εξαιρετικά πρωτοφανούς ιστορίας.»

 

ΕΥΡΩΠΗ
Σε δίκη ο κατά συρροή δολοφόνος
Σε δίκη από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας παραπέμφθηκε χθες ο στρατιωτικός Νίκος Μεταξάς που κατηγορείται για 7 φόνους εκ προμελέτης, 5 γυναικών και 2 μικρών κοριτσιών, όπως και για υπόθεση βιασμού.
Σε δίκη ο κατά συρροή δολοφόνος
ΕΥΡΩΠΗ
Βρέθηκε και το πτώμα της 6χρονης Σιέρα, θύματος του «Ορέστη»
Εντοπίστηκε χθες στη λίμνη Μεμί στο Μιτσερό, κοντά στη Λευκωσία, το πτώμα της 6χρονης Sierra Graze Seucalliuc, τελευταίας από τα 7 καθ’ ομολογία θύματα του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, που δεν είχε...
Βρέθηκε και το πτώμα της 6χρονης Σιέρα, θύματος του «Ορέστη»
ΕΥΡΩΠΗ
Βρέθηκε άλλο ένα από τα θύματα του «Ορέστη»
Μία σελίδα φρίκης κλείνει, για να ανοίξει μία καινούργια στην Κύπρο, όπου χθες βρέθηκε στην Κόκκινη Λίμνη, στο Μιτσερό, το έκτο πτώμα από τα επτά θύματα του καθ’ ομολογίαν κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά...
Βρέθηκε άλλο ένα από τα θύματα του «Ορέστη»
ΕΥΡΩΠΗ
Μετ' εμποδίων οι έρευνες για δύο από τα θύματα του «Ορέστη»
Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για τα δύο από τα επτά καθ’ ομολογίαν θύματα του κατά συρροήν δολοφόνου, Νίκου Μεταξά. Χθες, το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας ανανέωσε για άλλες οκτώ μέρες την...
Μετ' εμποδίων οι έρευνες για δύο από τα θύματα του «Ορέστη»
ΕΥΡΩΠΗ
Ερωτήματα δεκάδες, απάντηση καμιά...
Μετά την ανάσυρση και δεύτερης βαλίτσας από τον βυθό της Κόκκινης Λίμνης, μέσα στην οποία βρισκόταν πτώμα -εκτιμάται πως ανήκει σε 8χρονο κορίτσι- πληθαίνουν τα ερωτήματα για τα κίνητρα του κατά συρροήν...
Ερωτήματα δεκάδες, απάντηση καμιά...
ΕΥΡΩΠΗ
Παραίτηση υπουργού στον απόηχο της φρίκης
Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της πολύκροτης υπόθεσης των κατά συρροή δολοφονιών γυναικών από τον στρατιωτικό Ν. Μεταξά ● Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC για τις συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς που...
Παραίτηση υπουργού στον απόηχο της φρίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας