Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
L’ Oreál και Καντάφι πνίγουν τον Σαρκοζί
AP Photo/Jacques Brinon, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

L’ Oreál και Καντάφι πνίγουν τον Σαρκοζί

  • A-
  • A+

Για πρώτη φορά στη Γαλλία ένας πρώην πρόεδρος θα δικαστεί για διαφθορά. Επειτα από μακροχρόνιες έρευνες για επίμαχες υποθέσεις και οικονομικές ατασθαλίες, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, παραπέμφθηκε σε δίκη, που θα διεξαχθεί τους προσεχείς μήνες, με τις κατηγορίες για «διαφθορά και εμπορία επιρροής».

Ο Σαρκοζί κατηγορείται για απόπειρα «διαφθοράς» ενός δικαστή, γιατί του πρόσφερε προαγωγή με τον διορισμό του σε υψηλό αξίωμα. Σε αντάλλαγμα ο δικαστής Πολ Μπισμίθ αποδέχτηκε να του διαβιβάσει απόρρητες πληροφορίες για έρευνα που αφορούσε καταγγελία παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του από την κληρονόμο της L’Oreál, εκατομμυριούχο Λιλιάν Μπετανκούρ.

Η δικαστική έρευνα για την εμπρηστική «υπόθεση Μπετανκούρ» έκλεισε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για χρηματοδότηση του πρώην προέδρου. Αλλά μια νέα υπόθεση ξέσπασε όταν ερευνητές άρχισαν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Σαρκοζί και του δικηγόρου του, για να εξετάσουν τις καταγγελίες ότι ο αποθανών Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007.

Από την υποκλοπή των τηλεφωνημάτων οι ερευνητές άρχισαν να υποπτεύονται πως ο πρώην πρόεδρος είχε εξαγοράσει τον δικαστή Πολ Μπισμίθ.

Ο Σαρκοζί αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε παράνομο. Οι δικηγόροι του πέρασαν στην αντεπίθεση. Κατήγγειλαν τους δικαστές που ερευνούσαν την υποτιθέμενη μυστική λιβυκή χρηματοδότηση, γιατί «ξεπέρασαν τις δικαιοδοσίες τους και χρησιμοποίησαν αθέμιτα την εξουσία τους».

Οργάνωσαν μια «εξόρμηση ψαρέματος» υποκλέπτοντας τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2013-Μαρτίου 2014, παραβιάζοντας το προνόμιο «απόρρητου δικηγόρου-πελάτη».

Οι δικηγόροι κατήγγειλαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την «υπόθεση υποκλαπεισών συνομιλιών για μια διαφορετική έρευνα». Τόνισαν ότι «εναπόκειται στη γαλλική Δικαιοσύνη να αποφασίσει αν ένα γαλλικό δικαστήριο μπορεί να αναιρέσει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Βόμβα ήταν για τον Σαρκοζί η ανακοίνωση της απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, που αποφάνθηκε ότι σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία η απόφαση του Εφετείου μπορεί να αναιρέσει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οπότε «η δίκη μπορεί να προχωρήσει».

Υπό εξέλιξη βρίσκονται και άλλες δικαστικές περιπέτειες του Σαρκοζί. Μια νέα δικαστική διαδικασία «κατά της διαφθοράς» ξεκίνησε εναντίον του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας για τακτική χρήση σημαντικών ποσών σε μετρητά με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Μediapart, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στα τέλη του 2017 σε διάσημο παρισινό κατάστημα με αντίκες η αστυνομία της υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς (OCLCIFF) βρήκε ένα σημείωμα που ανέφερε ότι ο Σαρκοζί είχε καταθέσει την προηγούμενη 2.000 ευρώ και τέσσερα τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ».

Η έρευνα που ξεκίνησε για τα χρήματα εξετάζει τώρα τις υποψίες για πιθανή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη.

Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τα ποσά που κατέβαλε στο κατάστημα «προορίζονταν για την αγορά ενός κινεζικού αγαλματιδίου», το οποίο προοριζόταν για τον Μισέλ Γκοντίν, ηγετικό στέλεχος και ταμία του «Συνδέσμου Δράσης και Υποστήριξης» του Νικολά Σαρκοζί (ASANS). Οι δηλώσεις αυτές δεν πείθουν το Mediapart. Δύο υποθέσεις ακόμα απειλούν άμεσα τον Νικολά Σαρκοζί.

Η δίκη για την υπόθεση Bygmalion, που αφορά υπέρβαση εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας το 2012, είναι σχεδόν αναπόφευκτη για τον πρώην πρόεδρο.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο μόλις απέρριψε την αίτησή του και τον παρέπεμψε στο Πλημμελειοδικείο για τον Οκτώβριο του 2019. Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται επίσης για «παθητική δωροδοκία, παράνομη χρηματοδότηση εκλογικής εκστρατείας και απόκρυψη υπεξαίρεσης δημόσιων κονδυλίων της Λιβύης».

Η διερεύνηση αφορά τις υποψίες χρηματοδότησης από τη Λιβύη της προεδρικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007. Παρά τις αποκαλύψεις των ΜΜΕ και τις μαρτυρίες από προσκείμενους στον Καντάφι, οι έρευνες δεν προχωρούν. Υπάρχουν ενδείξεις που συγκλίνουν και ενισχύουν τις καταγγελίες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία για παραπομπή σε δίκη.

ΕΥΡΩΠΗ
Παραπέμπεται για διαφθορά ο Σαρκοζί
Με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της άσκησης αθέμιτης επιρροής παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προσπάθησε να πάρει με παράνομο τρόπο πληροφορίες...
Παραπέμπεται για διαφθορά ο Σαρκοζί
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Σαρκοζί... στο κελί 33
Σεισμό προκάλεσε στη Γαλλία η παραπομπή του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί σε δικαστικό έλεγχο, για να αποφανθούν αρμόδιοι δικαστές αν θα του προσάψουν κατηγορίες για «παθητική δωροδοκία», «παράνομη...
Ο Σαρκοζί... στο κελί 33
ΕΥΡΩΠΗ
Κάλπες... στο εδώλιο
​Την παραπομπή του Φρανσουά Φιγιόν σε επίσημη δικαστική έρευνα ανακοίνωσε χθες η Εισαγγελία Παρισιού, η οποία ασκεί δίωξη κατά του προεδρικού υποψηφίου της Κεντροδεξιάς για βαριές κατηγορίες. Ο πρώην...
Κάλπες... στο εδώλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Απολογισμός, διακοπές, εγρήγορση και «συνωμοσίες»
Το σίριαλ του καλοκαιριού επικεντρώνεται στο ψυχόδραμα που δημιούργησαν ο π. πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί και ο πρώην υπουργός Οικολογίας, Φρ. ντε Ρουζί, που επιτέθηκαν στα ΜΜΕ γιατί δημοσίευσαν αποκαλύψεις για...
Απολογισμός, διακοπές, εγρήγορση και «συνωμοσίες»
ΕΥΡΩΠΗ
Τον έφαγαν τα... γεύματα!
Παραιτήθηκε υπουργός του Μακρόν λόγω σκανδάλου. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν το Mediapart δημοσίευσε αποκαλύψεις σχετικά με υπερβολικές δαπάνες σε δείπνα που διοργάνωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, στα οποία...
Τον έφαγαν τα... γεύματα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας