• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.9°C / 36.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.2°C / 37.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.6°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.0°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 37.1°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 29.5°C
  1 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  5 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 32.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 36.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 33.9°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  0 BF
  53%
Johanna Geron, Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και στο τέλος κερδίζουν οι... Γαλλογερμανοί

 • A-
 • A+
Παζάρι για τις θέσεις στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, με τον άξονα Βερολίνο-Παρίσι να φαίνεται ότι θα επιβάλει τους εκλεκτούς του.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το «πάρε-δώσε» για τις κορυφαίες θέσεις στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. κράτησε για τα καλά χθες κατά την πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Τόσο παρασκηνιακά στην αρχή της συνόδου όσο και στις πολύωρες συζητήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στη διαδοχή από την 1η Νοεμβρίου του Λουξεμβούργιου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη 5ετία, αλλά υπάρχει ένα «πακέτο» διορισμών και συνεπώς όποια χώρα δώσει πρέπει και να πάρει... Φυσικά, το παιχνίδι παίζεται μεταξύ των ισχυρών κρατών-μελών, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ξεθωριάζει η υποψηφιότητα Βέμπερ, ενώ ανεβαίνει ο Μπαρνιέ, καθώς η Γερμανία διεκδικεί την ΕΚΤ

Τα άλλα περιμένουν μήπως τους πέσει από σπόντα μια θέση που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του περίφημου γαλλογερμανικού άξονα, ο οποίος τρικλίζει όλο και περισσότερο. Από τη μια πλευρά η απληστία της Γερμανίας, που χτυπάει όλες τις θέσεις για την εδραίωση της κυριαρχίας της στην Ε.Ε., και από την άλλη η Γαλλία του Εμ. Μακρόν, με πολλά εσωτερικά προβλήματα, τα οποία προσπαθεί να ξεπεράσει προβάλλοντας ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό προσωπείο...

Ατυχος ο Κυριάκος

Πού βρισκόμαστε; Ολα δείχνουν ότι η υποψηφιότητα για τη θέση του Ζ.-Κ. Γιούνκερ του Γερμανού επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, την οποία προσπάθησε να «σπρώξει» η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και την υποστηρίζει επίμονα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει καμία τύχη.

Παρά το γεγονός ότι το ΕΛΚ ήρθε πρώτο σε έδρες στις ευρωεκλογές, έστω με σημαντικές απώλειες, η υποψηφιότητα του Μ. Βέμπερ προσκρούει σε έντονες αντιδράσεις τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αλλωστε το ΕΛΚ δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ακόμη και αν σταθεί στο πλευρό του η συνήθως σύμμαχός του ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών. Αυτή τη φορά, όμως, η συγκεκριμένη ομάδα δεν δείχνει πρόθυμη να παίξει το δεκανίκι του ΕΛΚ, ούτε και η ομάδα των Φιλελευθέρων που μαζί με τους Πράσινους-Οικολόγους είναι οι νικητές των ευρωεκλογών. Χωρίς τις ψήφους των Φιλελευθέρων και των Πράσινων η υποψηφιότητα Βέμπερ δεν μπορεί να σταθεί.

Επίσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πολλοί ηγέτες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) τάχθηκαν, όχι πάντα για τους ίδιους λόγους, κατά της υποψηφιότητας του Μ. Βέμπερ. Οι περισσότεροι του καταλόγισαν έλλειψη εμπειρίας, αλλά είναι φανερό ότι ο Βαυαρός έχει πολλούς εχθρούς στους κόλπους της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, κερδίζει έδαφος η τάση να υποστηριχθεί άλλη υποψηφιότητα από το ΕΛΚ. Το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ βρέθηκε στο τραπέζι, αλλά ο Γάλλος δεν έχει μόνο συμπάθειες στο ίδιο το ΕΛΚ από το οποίο προέρχεται. Είναι, όμως, μια λύση...

Για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που κατέχει ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ακούγεται έντονα το όνομα του Βέλγου πρωθυπουργού (υπηρεσιακού τώρα) Σαρλ Μισέλ, που ανήκει στην οικογένεια των Φιλελευθέρων.

Ως προς τη διαδοχή της Ιταλίδας Φεντερίκα Μογκερίνι από την 1η Νοεμβρίου, επικρατέστερος είναι ο σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της τωρινής Επιτροπής, ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς. Για τη διαδοχή του Ιταλού Αντόνιο Ταγιάνι στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, όλα δείχνουν ότι θα μοιραστεί η 5ετής θητεία μεταξύ του Βέλγου προέδρου των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ και της Γερμανίδας Σκα Κέλερ (Πράσινοι). Από δυόμισι χρόνια ο καθένας.

Καραμπόλες από ΕΚΤ

Μένει η θέση του προέδρου της ΕΚΤ και το ποιος θα διαδεχθεί τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι. Εδώ θα γίνει μάχη το αποτέλεσμα της οποίας εξαρτάται από το ποιος ή ποια θα διαδεχθεί τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ. Μετά την απόρριψη του Μ. Βέμπερ, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η Α. Μέρκελ θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι για την υποψηφιότητα του «πουλέν» της, του προέδρου της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν. Του ανθρώπου που όταν διορίστηκε από την Α. Μέρκελ το 2011 είπε αναφερόμενος στo θλιβερό παρελθόν της Γερμανίας: «Φτάνει τώρα, δεν θέλουμε πια να συνεχίσουμε να λέμε συγγνώμη. Είμαστε οι πιο ισχυροί»...

Αλληλεγγύη στην Κύπρο, καταδίκη της Τουρκίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έβαλαν και τη δική τους σφραγίδα στη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα δοθούν επίσημα σήμερα στη δημοσιότητα, οι ηγέτες των 28 εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο, καταδικάζουν τη στάση της Αγκυρας και προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά δεν συμμορφωθεί και συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες στα κυπριακά χωρικά ύδατα, θα ληφθούν από την Ε.Ε. «κατάλληλα μέτρα», τα οποία θα υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, κατόπιν της εντολής που έλαβαν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Το ενημερωτικό γαϊτανάκι των συναντήσεων, λοιπόν, που είχαν χθες κατά την πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής με τους ομολόγους τους ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφερε καρπούς. Τουλάχιστον προς το παρόν...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Παζάρι για τα αξιώματα στην Ε.Ε.
Εστω και καθυστερημένα η Γαλλία, ως «αντίβαρο» στη γερμανική κυριαρχία, δημιουργεί συμμαχίες που δίνουν μικρές πιθανότητες στον Μάνφρεντ Βέμπερ να αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Παζάρι για τα αξιώματα στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Η επόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες
Αρχίζουν από σήμερα στις Βρυξέλλες οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για τη σύναψη συμμαχιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση τα νέα δεδομένα των ευροεκλογών.
Η επόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Βρυξέλλες... δεν χωρούν στο Βερολίνο!
Οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δεν έχουν προσκληθεί από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στη σημερινή μίνι σύνοδο κορυφής του Βερολίνου. Exit και οι τρεις με εντολή της Ανγκελα Μέρκελ...Θέσεις...
Οι Βρυξέλλες... δεν χωρούν στο Βερολίνο!
ΕΥΡΩΠΗ
Μικρά βήματα απαγκίστρωσης από τη σκληρή λιτότητα
Προς μια τάση μεγαλύτερης ευελιξίας με στόχο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη μείωση της ανεργίας φαίνεται να κινείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, όπου εξετάζονται τα...
Μικρά βήματα απαγκίστρωσης από τη σκληρή λιτότητα
ΕΥΡΩΠΗ
Σχιστομάτηδες, ομοφυλόφιλοι και κομμουνιστές επιβουλεύονται την Ε.Ε.!
Περίοδο παρακμής και σήψης διανύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατηγορεί ευθέως το Βέλγιο για τη στάση της Βαλονίας που καθυστέρησε την υπογραφή της συμφωνίας με τον Καναδά (CETA)....
Σχιστομάτηδες, ομοφυλόφιλοι και κομμουνιστές επιβουλεύονται την Ε.Ε.!
ΕΥΡΩΠΗ
Τα καλά παιδιά πάνε... Goldman Sachs
Κανείς δεν χάνεται τελικά. Ο Πορτογάλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ακολουθώντας και αυτός το γνωστό ρητό «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», έπεσε στην αγκαλιά των πολυεθνικών. Το...
Τα καλά παιδιά πάνε... Goldman Sachs

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας