Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν τα βρίσκουν για διάδοχο του Γιούνκερ στην Κομισιόν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα των έως τώρα διαπραγματεύσεων μετά τη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν

Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP

Δεν τα βρίσκουν για διάδοχο του Γιούνκερ στην Κομισιόν

  • A-
  • A+
Ναυάγιο στη διαβούλευση και για το κλίμα

Εξαϋλώνονται οι ελπίδες να βρεθεί υποψήφιος κοινής αποδοχής για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που είχε αναλάβει τις συνεννοήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε μέσω Twitter:

«Χθες ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος. Σήμερα είμαι περισσότερο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος».

Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ ήρθε μετά τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η επιλογή προσώπου για τη διαδοχή του Λουξεμβούργιου Γιούνκερ ήταν από την αρχή πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς από την έναρξη της συνόδου κορυφής οι ευρωομάδες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του Renew Europe δήλωσαν σαφώς ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε αντιταχθεί από την αρχή στην υποψηφιότητα Βέμπερ αν και η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριζε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ενώ τόνισε ότι στηρίζει το σύστημα του «βασικού υποψηφίου», δηλαδή του προσώπου που στηρίζει κάθε πολιτική οικογένεια για την προεδρία της Κομισιόν.

Παρά τη δεδομένη άρνηση των άλλων ευρωομάδων να στηρίξουν τον Μάνφρεντ Βέμπερ, το ΕΛΚ αποφάσισε ότι θα παραμείνει υποψήφιός του.

Όπως είπε ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Βέμπερ «δεν είναι νεκρός, μόλις φάγαμε μαζί».

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες -υπέρ του οποίου έχει ταχθεί και ο Αλέξης Τσίπρας- και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Δανία για τους κεντρώους-φιλελεύθερους του Renew Europe.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου, πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους -δηλαδή το 50% συν έναν- στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει αυτήν τη διπλή πλειοψηφία.

Συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα

Οι διαβουλεύσεις για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις βασικές θέσεις στην Ε.Ε. συνεχίζονται. Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το παζάρι για τις θέσεις

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι έχει ήδη διαμορφωθεί μια αρχική συμφωνία για την κατανομή των θέσεων μεταξύ των ευρωομάδων. Το ΕΛΚ, που είναι και η πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν, αλλά για να την κερδίσει θα πρέπει να προτείνει κάποιον άλλον υποψήφιο εκτός του Μάνφρεντ Βέμπερ. Το όνομα που φαίνεται να έχει κάποιες πιθανότητες είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι Φιλελεύθεροι θέλουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ οι Σοσιαλιστές το πόστο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ενώ φαίνεται ότι θα μοιρασθούν τα πέντε χρόνια της θητείας του προέδρου του Κοινοβουλίου με τους Πράσινους (κάθε ένας από δυόμισι χρόνια).

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι σενάρια και πάντα κάτι μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Επιπλέον, υπάρχει η δέσμευση, υπέρ της οποίας εργάζεται και ο Ντόναλντ Τουσκ, τα πόστα αυτά να καλυφθούν με γνώμονα την ισότητα και τις γεωγραφικές ισορροπίες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει δεσμευθεί να προτείνει δύο γυναίκες.

Ναυάγιο και για το κλίμα

Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν κατόρθωσαν επίσης να πετύχουν ομοφωνία και να υιοθετήσουν την πρόταση η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι ελεύθερη από τον άνθρακα έως το το 2050, πρόταση που στήριξαν 20 χώρες μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Ωστόσο άλλες χώρες, με προεξάρχουσα την Πολωνία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα, αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία.

Συνεπώς, η πρόταση θα συμπεριληφθεί μόνο ως σημείωση στο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής, και δεν μπορεί να έχει δεσμευτική ισχύ.

ΕΥΡΩΠΗ
Συνέχεια στο παζάρι για τις θέσεις της ΕΕ
Το επίμαχο θέμα της πλήρωσης των κενών θέσεων στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απασχολήσει τους ηγέτες των χωρών μελών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Συνέχεια στο παζάρι για τις θέσεις της ΕΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκρίθηκε η συμφωνία-παρωδία...
Ανεπανόρθωτο ρήγμα φαίνεται να έχει δημιουργήσει η διαχείριση του προσφυγικού στους κόλπους της Ε.Ε., καθώς αν και στη χθεσινή σύνοδο κορυφής «πέρασε» η απόφαση των υπουργών Εσωτερικών για ποσοστιαία...
Εγκρίθηκε η συμφωνία-παρωδία...
ΕΥΡΩΠΗ
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
Με τη λήξη της θητείας του Λουξεμβούργιου πολιτικού στην προεδρία της Κομισιόν ξέσπασε ένα πολιτικό παιχνίδι.
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ψάχνουν σωσίβιο μετά το νέο ναυάγιο στις Βρυξέλλες
Μετάαπό μαραθώνια σύνοδο, οι «28» απέτυχαν να συμφωνήσουν για τις θέσεις- κλειδιά της Ε.Ε. Για «βαθιά μολυσμένη αξιοπιστία» μίλησε ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος είδε και την ύστατη, από κοινού με τη Μέρκελ,...
Ψάχνουν σωσίβιο μετά το νέο ναυάγιο στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Η παρασκηνιακή συμφωνία για τα κορυφαία πόστα της Ε.Ε.
Σε συμβιβαστική πρόταση για τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. φέρονται πως συμφώνησαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας στο περιθώριο της συνόδου G20 στην Ιαπωνία.
Η παρασκηνιακή συμφωνία για τα κορυφαία πόστα της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας