Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έπαινοι Μέρκελ στον Ζάεφ
AP Photo/Markus Schreiber

Έπαινοι Μέρκελ στον Ζάεφ

  • A-
  • A+

Μετά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στον Ζόραν Ζάεφ, η καγκελαρία να επαίνεσε τη Βόρεια Μακεδονία, που βελτίωσε «σημαντικά τη θέση της για μια προσέγγιση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» και «δεσμεύτηκε να συνεχίσει με προσήλωση τα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν ξεκινήσει».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί να προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», καθώς και ότι τα προηγούμενα χρόνια «μεταρρύθμισε με ζήλο τον τομέα της ασφάλειάς της και πέτυχε μεγάλη πρόοδο στους τομείς του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». 

Η καγκελαρία διαβεβαιώνει πως η γειτονική χώρα «θα γίνει το αργότερο το 2020 το 30ό κράτος-μέλος της Συμμαχίας», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες ή ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας έρχεται λίγες ημέρες μετά την τοποθέτησή της ενώπιον τη Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου κατά της άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και επανεξέτασης του ζητήματος το φθινόπωρο. 

Η στάση της, η οποία οφείλεται εν μέρει και στις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) που εκφράζει επιφυλάξεις για την διεύρυνση και κυρίως για την προοπτική ένταξης της Αλβανίας, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου της, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι έκαναν λόγο για κινδύνους από τη μη τήρηση των υπεσχημένων.

Γερμανικά δημοσιεύματα

Το θέμα απασχολεί σήμερα και τον γερμανικό Τύπο, με την Handelsblatt να αναφέρει ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο - του οποίου η έγκριση είναι απαραίτητη προκειμένου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συγκατατεθεί στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την πλευρά της Ε.Ε.- δεν αναμένεται να αποφασίσει κάτι τέτοιο πριν από την θερινή διακοπή των εργασιών της. 

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι, αν και δεν μπορεί κανείς να απορρίψει τα επιχειρήματα των σκεπτικιστών της διεύρυνσης, θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις «αποτελούν καλύτερο κίνητρο για μεταρρυθμίσεις στο κράτος από τις αόριστες υποσχέσεις, όπου η ελπίδα ότι θα υλοποιηθούν κάποτε φθίνει».

Τον κίνδυνο να εμπεδωθεί στην Βόρεια Μακεδονία η αίσθηση ότι οι επώδυνες μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της μένουν χωρίς αντιπαροχές από την ευρωπαϊκή πλευρά επισημαίνει και η Frankfurter Rundschau, η οποία σε άρθρο γνώμης εκτιμά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει τους κυβερνώντες στα Βαλκάνια «να εμφανίζονται ότι προωθούν ψευδο-μεταρρυθμίσεις και να διατηρούν την εξουσία με λαϊκιστικά και αυταρχικά μέσα».

Αυτό, επισημαίνει η FR, θα αποτελούσε «ένα de facto θανατηφόρο πλήγμα στην διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε., ενώ, χωρίς κίνητρα για μεταρρυθμίσεις, θα ενταθεί ο λαϊκισμός στην Ε.Ε. και οι κυβερνώντες θα προσεγγίσουν άλλους εταίρους, π.χ. τη Ρωσία, την Τουρκία ή την Κίνα».

Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, σε συνέντευξή του σήμερα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπενθυμίζει τις υποσχέσεις που έλαβε από την Ευρώπη ενόψει της επίλυσης του ονοματολογικού και τονίζει ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα «αποδείξαμε ότι η διπλωματία και η ελκυστικότητα της Ε.Ε. μπορούν ακόμη να συμβάλλουν στην επίτευξη λύσεων».

Economist: Να τηρήσει η Ε.Ε. τις υποσχέσεις της

Παράλληλα, το βρετανικό περιοδικό Economist σημειώνει πως «η κυβέρνηση Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία υπέγραψε τη συμφωνία Πρεσπών με την Ελλάδα, τερματίζοντας μια παράλογη αλλά αποσταθεροποιητική διαμάχη για το όνομα της χώρας, προσθέτοντας μια γεωγραφική σημασία σε αυτήν».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κομισιόν επιθυμεί οι κυβερνήσεις της Ένωση να ανοίξουν συνομιλίες ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία μαζί με την Αλβανία. Ήταν η υπόσχεση της προσχώρησης στην Ε.Ε. (και στο ΝΑΤΟ, που επίκειται) που έδωσε στον Ζάεφ το χώρο να προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας του τη συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει το βρετανικό περιοδικό και προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της προς τη Βόρεια Μακεδονία και οι ενταξιακές διαδικασίες πρέπει να αρχίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα» διαβάζουμε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα διάφορα προβλήματα στην Ευρώπη δεν πρέπει να μας αποσπούν από την πρωτοφανή πρόοδο στη χώρα που από τον Φεβρουάριο είναι γνωστή ως Βόρεια Μακεδονία. Μετά από έτη αυταρχικής διακυβέρνησης η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ζόραν Ζάεφ άρχισε να καταπολεμά τη διαφθορά και να μεταρρυθμίζει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση της Ανγκελα χρειάζεται τη στήριξη της Βουλής προκειμένου να εγκρίνει τα αιτήματα της Ε.Ε. και οι βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό της κόμμα αντιστέκονται και υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για διάλογο. Μερικοί δυσπιστούν προς το σύστημα δικαιοσύνης της Αλβανίας, άλλοι απλά θέλουν να πλήξουν την Μέρκελ. 

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι δύο υποψήφιες χώρες θα έπρεπε να λάβουν το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία στη Σύνοδο της 18ης Ιουνίου και τώρα κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο. Θα μπορούσε να συγκληθεί μια ειδική Σύνοδος Κορυφής των ηγετών τον Ιούλιο για να εγκριθεί το αίτημα της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά η γερμανική Βουλή θα αρχίσει σύντομα τη θερινή της παύση.

Μια άλλη ευκαιρία δεν θα προκύψει μέχρι τον Οκτώβριο, και έως τότε η καθυστέρηση μπορεί να καταστεί συνήθεια. Κάθε μέρα είναι χαμένη για την κυβέρνηση του Ζάεφ και, έχοντας ήδη υποστεί μια καθυστέρηση, οι ψηφοφόροι είναι σκεπτικοί. Παράλληλα, μέχρι το φθινόπωρο η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει την πίεση των ψηφοφόρων που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να ασκήσει βέτο στις συνομιλίες.

 Αν η Ε.Ε. παραβιάσει τόσο απροκάλυπτα την υπόσχεσή της προς ένα βαλκανικό κράτος θα ενισχύσει την πεποίθηση ηγετών σε άλλες χώρες που υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να είναι αξιόπιστοι και άλλες δυνάμεις, από τη Ρωσία μέχρι την Τουρκία, θα συναινέσουν σε αυτήν την προσέγγιση.

Αντίθετα, η εκκίνηση των συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία θα ενισχύσει τη θέση των φιλοευρωπαϊστών μεταρρυθμιστών σε όλην τη βαλκανική περιοχή. (Μια καθυστέρηση για την Αλβανία που παραμένει πολιτικά ασταθής, είναι δικαιολογημένη). Η εκκίνηση των συνομιλιών δεν αποτελεί εγγύηση της επιτυχημένης ολοκλήρωσής τους καθώς η Τουρκία που άρχισε τη διαπραγμάτευση το 2005 και παρουσιάζει πισωγυρίσματα το αποδεικνύει τόσο αποκαρδιωτικά. Η ένταξη της Κροατίας διήρκεσε οκτώ χρόνια. Η Ε.Ε. δεν πρέπει να χάσει την εμπιστοσύνη της στο πιο ισχυρό όπλο της εξωτερικής της πολιτικής. Η απόρριψη της Βόρειας Μακεδονίας θα ήταν σκληρή, αυτοκαταστροφική και λανθασμένη, τονίζει το βρετανικό περιοδικό.

ΕΥΡΩΠΗ
«Η ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. περνάει από τη Συμφωνία των Πρεσπών»
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε από τα Σκόπια την πλήρη στήριξή της στη Συμφωνία των Πρεσπών και ξεκαθάρισε ότι η έγκρισή της αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ● Ζόραν Ζάεφ: Οι...
«Η ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. περνάει από τη Συμφωνία των Πρεσπών»
ΕΥΡΩΠΗ
Το μεγάλο δώρο του Τραμπ στη Μόσχα
Βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ συνιστά η προεδρική απόφαση για απόσυρση 12.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία «επειδή οι Γερμανοί δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους»!
Το μεγάλο δώρο του Τραμπ στη Μόσχα
ΕΥΡΩΠΗ
Η Bild ισχυρίζεται ότι η Μέρκελ απέτρεψε θερμό επεισόδιο
Το δημοσίευμα εμφανίζει τη Γερμανίδα καγκελάριο να τηλεφώνησε σε Ερντογάν και Μητσοτάκη και ότι χάρη στην παρέμβασή της αποτράπηκε η περαιτέρω κλιμάκωση σε βαθμό στρατιωτικής σύγκρουσης.
Η Bild ισχυρίζεται ότι η Μέρκελ απέτρεψε θερμό επεισόδιο
ΕΥΡΩΠΗ
Νίκη Ζάεφ στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία
Με καταμετρημένο σχεδόν το 94% των ψήφων η Κρατική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε πως το SDSM του Ζάεφ προηγείται με 36,13%, ενώ το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 34,65%.
Νίκη Ζάεφ στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΥΡΩΠΗ
Βουβές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία
Κρίσιμη αναμέτρηση του Ζόραν Ζάεφ με τον εθνικιστή Χρίστιαν Μίτσκοσκι εν μέσω έξαρσης της πανδημίας ● Στη σύνδεση με ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ποντάρει ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός ● Αντιφατικά τα αποτελέ­σματα των...
Βουβές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΥΡΩΠΗ
Κατάσκοπος για λογαριασμό του Καΐρου στο γραφείο Τύπου της Μέρκελ
Ένας άνδρας ύποπτος για κατασκοπία για λογαριασμό της Αιγύπτου εργαζόταν στο γραφείο Τύπου της κυβέρνησης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.
Κατάσκοπος για λογαριασμό του Καΐρου στο γραφείο Τύπου της Μέρκελ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας