Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ΕΛΑΜ «νικητής χωρίς τρόπαιο»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΕΛΑΜ «νικητής χωρίς τρόπαιο»

  • A-
  • A+
Σε υπολογίσιμη και ανθεκτική δύναμη εξελίσσεται το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, που, από 4.300 ψήφους και 1% στη βουλευτική κάλπη του 2011, έπεισε στις πρόσφατες ευρωεκλογές 23.167 ψηφοφόρους (8,25%).

ΚΥΠΡΟΣ

Στον απόηχο των ευρωεκλογών στην Κύπρο, το ΕΛΑΜ καταγράφει ακόμη μία εκλογική νίκη με το ποσοστό-ρεκόρ στην πολιτική διαδρομή του. Πέτυχε 8,25% και 23.167 ψήφους, διπλασιάζοντας τη δύναμή του σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Μια ματιά στη δεκαετία που πέρασε μπορεί να ρίξει περισσότερο φως στο «φαινόμενο ΕΛΑΜ», αναζητώντας τους βαθύτερους λόγους που το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο συνεχώς γιγαντώνεται.

Με το ποσοστό που εξασφάλισε στις ευρωεκλογές, το ΕΛΑΜ θα μπορούσε να είχε εκλέξει 4-5 έδρες αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές και με βεβαιότητα θα ήταν 4ο κόμμα. Στις 26 Μαΐου δεν κατάφερε να εκλέξει τον έναν από τους 6 Κύπριους ευρωβουλευτές, που ήταν ο μέγιστος στόχος του, αλλά και χωρίς το «τρόπαιο», η ακροδεξιά φανατική ηγεσία του αισθάνεται απολύτως ικανοποιημένη γιατί εξελίσσεται πια σε μια μονίμως υπολογίσιμη και ανθεκτική δύναμη.

Το 2016, όταν για πρώτη φορά εξέλεξε 2 βουλευτές, το ποσοστό του ΕΛΑΜ ήταν 3,71% με 13.000 ψήφους. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2014, είχε ποσοστό 2,69% και σχεδόν 7.000 υποστηρικτές, ενώ το 2011 περιοριζόταν σε ποσοστό 1% και μόλις 4.300 ψηφοφόρους. Συμπερασματικά, τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι το ΕΛΑΜ ριζώνει στο κυπριακό πολιτικό σύστημα και είναι καθοριστικός ο ρόλος του στις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, πρωτίστως δε στις προεδρικές εκλογές.

Η έκτη έδρα

Το ΕΛΑΜ εμφάνισε δημοσκοπικά διψήφιο εκλογικό ποσοστό στις αρχές της άνοιξης και είχε βέβαιη εκλογή ευρωβουλευτή, την 6η έδρα που αναλογούσε στην ΕΔΕΚ. Το ποσοστό του θα εκτόπιζε οριστικά την ΕΔΕΚ από τον πολιτικό χάρτη. Ηταν τόσο υψηλό που θορύβησε και το τρίτο κόμμα, το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου. Μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, το ΕΛΑΜ απολάμβανε την ανοχή όλων των κομμάτων του «δημοκρατικού τόξου», με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, που συνειδητά και συστηματικά το αντιστρατεύτηκε. Οταν όμως μετατράπηκε σε πραγματική εκλογική απειλή, τα άλλα κόμματα αντέδρασαν για να το αντιμετωπίσουν.

Η διαρροή πληροφοριών στις εφημερίδες για τη φυγοστρατία των ηγετικών στελεχών του ΕΛΑΜ έδωσε το έναυσμα προσπάθεια του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους Κύπριους «χρυσαυγίτες» και να τους ασκήσουν για πρώτη φορά ουσιώδη κριτική, με σκοπό να περιορίσουν τις εκλογικές διαρροές τους. Το ΔΗΚΟ διαφύλαξε τα νώτα του, ενώ η ΕΔΕΚ κατάφερε να δημιουργήσει ένα οριζόντιο ρεύμα υποστήριξης, από τον φόβο της εκλογής «χρυσαυγίτη» ευρωβουλευτή. Ετσι η ΕΔΕΚ ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά σε βάρος της, εξέλεξε ξανά ευρωβουλευτή και ξεπέρασε κάθε εκλογική προσδοκία, σκαρφαλώνοντας στο 10%. Η μετατόπιση αυτή, όμως, μόνο κατ’ ελάχιστον προήλθε από διαρροές του ΕΛΑΜ!

Με τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, το ΕΛΑΜ δεν πέτυχε τους μέγιστους στόχους του, αλλά εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένο: «Ο αγώνας μας δεν ήταν ποτέ εκλογικός και συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά για τον λαό και την πατρίδα», ανακοίνωσε. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης είχαν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι, γιατί μέσα σε 10 χρόνια το ΕΛΑΜ πέτυχε περισσότερα από όσα καταγράφουν η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και ο καθοδηγητής του ΕΛΑΜ στην Κύπρο, Ηλίας Κασιδιάρης.

Μάλιστα, το ΕΛΑΜ μπορεί να βαυκαλίζεται για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζει, επιτυγχάνοντας σταθερή άνοδο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση εδώ και δέκα χρόνια κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεν παρουσίασε αξιόλογες διαρροές, παρά το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ περιέλαβαν στα ψηφοδέλτιά τους υποψήφιους ευρωβουλευτές με εθνικολαϊκές και ακροδεξιές περγαμηνές για να αντλήσουν ή να επαναπατρίσουν οπαδούς ανάλογων πεποιθήσεων. Τίποτα από όλα αυτά δεν αποδείχθηκε ικανό να περιορίσει τη νέα σημαντική άνοδο του ΕΛΑΜ.

Πολιτικό παιχνίδι

Το ΕΛΑΜ καταβάλλει μια συστηματική προσπάθεια να μην ταυτιστεί με φανερές βίαιες ή εκρηκτικές πολιτικές συμπεριφορές. Θέλει να βρίσκεται στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου μαζί με τις άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις και βρίσκει τον τρόπο γιατί στο Κυπριακό κινείται σε παράλληλο δρόμο με την αντι-ομοσπονδιακή και μη συμβιβαστική ρητορεία πολλών κομμάτων. Οι ενέργειές του είναι πολύ πιο στοχευμένες στη μικρή κοινωνία της Κύπρου.

Παραμένει δραστήριο μέσα στο πολιτικό παιχνίδι της χώρας με τη συνεχή αναπαραγωγή της πατριδοκαπηλίας που είναι ευρέως διαδεδομένη, με λεξιλόγιο παρόμοιο με αυτό των περισσότερων κομμάτων. Η εκλογική άνοδος και η ανθεκτικότητά του ευνοούνται πολύ από τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη στο Κυπριακό, ιδίως την τελευταία τριετία. Πολλά στοιχεία της ακραίας εθνικιστικής ρητορείας που δίνουν στο ΕΛΑΜ επιπρόσθετη δύναμη κρύβονται μέσα από την καλλιέργεια φόβου και την απόρριψη κάθε συναινετικού μοντέλου διακυβέρνησης ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, άρα και την απόρριψη κάθε επικοινωνίας με τους Τουρκοκύπριους.

Πιστή «εφεδρεία»

Το ΕΛΑΜ βρίσκει έδαφος και φουντώνει όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των σκανδάλων. Παρουσιάζεται ως κάτι χρήσιμο και αποδεκτό στην κοινωνία, μια πιο δεξιά κατάσταση πέρα από την εθνικιστική Δεξιά. Τέτοιας υποδοχής έτυχε από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β' μόλις κατάφερε να μπει στη Βουλή, ενώ ορισμένοι μητροπολίτες, όπως ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ακολουθούν στάση ενεργητικής στήριξης σε τοπικό επίπεδο, ένα μείγμα συνεργασίας και αλληλοστήριξης με τα πρότυπα «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια».

Οι Κύπριοι «χρυσαυγίτες» ευνοούνται από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους και την Εκκλησία, που επιθυμούν αναλόγως της συγκυρίας να εκτροχιάσουν ή να ακυρώσουν τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού (Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία). Στην πιο κρίσιμη εκλογική στιγμή, στις προεδρικές εκλογές, το ΕΛΑΜ ευνοεί τον πιο «αδιάλλακτο» προεδρικό υποψήφιο και μετατρέπεται σε πιστή εφεδρεία του.

Παράλληλα, οι ακροδεξιές και αντιδραστικές ιδέες του ΕΛΑΜ σε ακατέργαστη μορφή φαίνεται ότι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μέσα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα προσκολλημένο σε παρωχημένες αντιλήψεις, που από τη μία πλευρά αναπαράγει την εθνοκεντρική παιδεία και από την άλλη παλεύει να επικοινωνήσει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό κόσμο.

ΕΥΡΩΠΗ
Η εθνικιστική στροφή του ΔΗΣΥ
Βαρύ εκλογικό και ιδεολογικό τίμημα καταβάλλει το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών στην Κύπρο, έχοντας υποστεί οδυνηρή ήττα και αποξενωθεί από μια σημαντική μερίδα...
Η εθνικιστική στροφή του ΔΗΣΥ
ΕΥΡΩΠΗ
Exit polls και αποτελέσματα σε ευρωπαϊκά κράτη
Στη Γαλλία ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα exit polls, παίρνοντας το 24,2%, έναντι 22,4% του Μακρόν. Στη Γερμανία το CDU/CSU φέρεται να συγκεντρώνει το...
Exit polls και αποτελέσματα σε ευρωπαϊκά κράτη
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κύπρος στην ευρωπαϊκή κάλπη
Με το ενδιαφέρον στραμμένο σε ζητήματα ασφάλειας λόγω των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα, αλλά και σε ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης που μονίμως την απασχολούν τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος εισέρχεται...
Η Κύπρος στην ευρωπαϊκή κάλπη
ΕΥΡΩΠΗ
Μήνυμα Αναστασιάδη στην Άγκυρα από γαλλικό αεροπλανοφόρο
«Η Τουρκία ενεργεί με στρατιωτικές απειλές και παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που χαιρέτησε εκδήλωση στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle.
Μήνυμα Αναστασιάδη στην Άγκυρα από γαλλικό αεροπλανοφόρο
ΕΥΡΩΠΗ
Λακκοτρύπης: Τον Απρίλιο οι γεωτρήσεις από ΕΝΙ και Total στην κυπριακή ΑΟΖ
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ από τις ΕΝΙ και Total, ενώ θα ακολουθήσουν από την Exxon και την Qatar Petroleum.
Λακκοτρύπης: Τον Απρίλιο οι γεωτρήσεις από ΕΝΙ και Total στην κυπριακή ΑΟΖ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας