Θέματα διαδικασίας αλλά και ουσίας έθεσε χθες το βράδυ στους εταίρους μετά το δείπνο κατά τη διάρκεια της επταμερούς συνάντησης, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η διαδικασία αφορούσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή τους από την ελληνική πλευρά με βάση τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στην ευρωζώνη. Η ουσία αφορούσε συγκεκριμένα ελληνικά αιτήματα που περιμένουν την αλληλεγγύη των εταίρων, ιδίως για το πρόβλημα της ρευστότητας, την ανθρωπιστική κρίση και γενικά την επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος.
Σεβασμός στη συμφωνία
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να σεβαστεί τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και να θέσει σε εφαρμογή άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που εξετάζονται από τους εμπειρογνώμονες των θεσμών. Από την άλλη πλευρά, όμως, αποσαφήνισε ότι ο σεβασμός της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου δεν σημαίνει ολοκλήρωση του προγράμματος–Μνημονίου, που δεν τήρησε ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση. Συνεπώς, πρέπει να αποσυνδεθεί η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος–Μνημονίου, που αποτελεί παρελθόν, από το πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση με βάση τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, ζήτησε να αποσαφηνιστεί ότι οι τεχνικές συζητήσεις από τους εμπειρογνώμονες των θεσμών δεν πρέπει να συνδέονται συνεχώς με το παλαιό πρόγραμμα-Μνημόνιο.
Πράγματι, η σύνδεση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων με το πρόγραμμα-Μνημόνιο από το τεχνικό κλιμάκιο των θεσμών έχει δημιουργήσει κακοφωνία και γενικά έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των εμπειρογνωμόνων.
Στη σύντομη τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν παράπονα ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι συνεργάσιμη, λαμβάνει μονομερή μέτρα και εμφανίζεται λίγο-πολύ αδιάφορη στα αιτήματα των εταίρων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν είναι αντιφατικό, είπε στη σύνοδο, από τη μία πλευρά να αναγνωρίζεται από όλους η ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης και από την άλλη να κατηγορείται η κυβέρνηση για μονομερή ενέργεια όταν φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπισή της; Πρέπει να αρθεί η αντίθεση, είπε ο πρωθυπουργός, μεταξύ της αναζήτησης λύσεων σε πολιτικό επίπεδο και των εκπροσώπων των θεσμών που δείχνουν κόκκινες κάρτες. Μια αντίθεση που αποτελεί εμπόδιο στην πορεία της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.
Αίτημα ρευστότητας
Επίσης, θίγοντας το πρόβλημα της χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε την ενίσχυση της ρευστότητας (αύξηση του ποσού της έκδοσης εντόκων γραμματίων, επιστροφή από την ΕΚΤ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ και αποδοχή από την ΕΚΤ ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες της χώρας).
Οι υπόλοιποι 6 άκουσαν τον πρωθυπουργό και ορισμένοι δεν έκρυψαν τον σκεπτικισμό τους, επικαλούμενοι τη μη επίτευξη προόδου στις τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «η πρόοδος που έχει σημειωθεί φαίνεται πως είναι περιορισμένη». Για τον Ολλανδό «υπολείπεται πολλή δουλειά ακόμη».
Κατά τη διάρκεια της κανονικής συνόδου των 28, ορισμένοι ηγέτες διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό τους από την έκτακτη συνάντηση των 7 στο περιθώριο της συνόδου μετά το δείπνο. Πρώτος γκρίνιαξε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, για τον οποίο ο αποκλεισμός του Βελγίου και των άλλων μικρών κρατών-μελών από τη συνάντηση «είναι μια κακή μέθοδος». «Φυσικά, υπάρχει ελευθερία να γίνονται γενικές συζητήσεις, όμως δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν αυτούς που δεν είναι παρόντες», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός. Τη δυσφορία του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος δήλωσε ότι «θα ήταν καλύτερο να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση». Φωνές διαμαρτυρίας για τον ίδιο λόγο ακούστηκαν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε την ευθύνη για την επιλογή των ηγετών και αξιωματούχων που προσκλήθηκαν στη σύνοδο των 7. Και υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους.
Οι διαθέσεις των εταίρων και των κοινοτικών αξιωματούχων που συμμετείχαν στη συνάντηση των 7 φάνηκαν από την αρχή. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη σύνοδο, κάλεσε για ακόμη μια φορά την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. «Οι Ελληνες εξέλεξαν δημοκρατικά μια νέα κυβέρνηση και αυτό είναι σεβαστό, ωστόσο και από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις», είπε. Ούτε μαγνητόφωνο να είχε βάλει. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Υπέρ φτωχών
Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο υπέρ της στήριξης των ασθενέστερων, ανέφερε ότι αυτό δεν τον σοκάρει και το βρίσκει λογικό και κατανοητό. «Η κυβέρνηση, όμως, θα πρέπει να ζητήσει και από τους πλούσιους να πληρώνουν φόρους».
Λακωνική η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται λύσεις από τη συνάντηση για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επανέλαβε και αυτός ότι όταν αλλάζει μια κυβέρνηση δεν αναιρεί τις συμφωνίες της προηγούμενης. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Αλ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε έναν λογικό συμβιβασμό. «Πολλοί θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει πρώτα να βοηθήσει τον εαυτό της». Καμία πρωτοτυπία από την πλευρά του Μ. Σουλτς.
Ο Αλ. Τσίπρας περιορίστηκε στη δήλωση ότι «η Ευρώπη χρειάζεται τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται και τη Δημοκρατία και τις συνθήκες, έτσι ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας