Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Μακρόν «παίρνει» δεξιά το τιμόνι
AP PHOTO / FRANOIS MORI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μακρόν «παίρνει» δεξιά το τιμόνι

  • A-
  • A+
Οι αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων έδειξαν ότι το κυβερνητικό κόμμα LREM επωφελήθηκε από αρκετές ψήφους της Κεντροδεξιάς και η επιλογή του προέδρου και των συμβούλων του είναι η προβολή ενός προφίλ της «ήπιας Δεξιάς» με φιλελεύθερη πολιτική.  

Ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου προκάλεσαν οι ευρωπαϊκές εκλογές με τις αλλαγές του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και την κατάρρευση των καθιερωμένων κομμάτων της Δεξιάς και της Αριστεράς.

Ο απολογισμός των ευρωεκλογών δείχνει ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν δεξιότερα και οδηγούν τα κόμματα σε νέους προσανατολισμούς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε μάλιστα να ανακοινώσει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν «τιμωρητικό» για το κόμμα του και πως θα επιμείνει στην εφαρμογή του προεδρικού του προγράμματος.

Την επομένη των εκλογών ο Γάλλος πρόεδρος είχε μακρά σύσκεψη με τους υπευθύνους της πλειοψηφίας στα Ηλύσια «για να εξετάσει τα επόμενα βήματα» και να δρομολογήσει την επανεκκίνηση των μεταρρυθμίσεων που είχαν ανασταλεί στη διάρκεια της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων».

Οι αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων έδειξαν ότι το κυβερνητικό κόμμα LREM επωφελήθηκε από αρκετές ψήφους της Κεντροδεξιάς.

Ο Μακρόν στρέφει τώρα το τιμόνι δεξιά: Επιδιώκει να προσελκύσει ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών προβάλλοντας το προφίλ μιας «ήπιας Δεξιάς» που ασκεί φιλελεύθερη πολιτική.

Με το βλέμμα στο 2020

Το κόμμα των Πρασίνων είχε μαζική υποστήριξη από τους νέους και τοποθετήθηκε ως «το κόμμα της νεολαίας». Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι «στην οικολογία βρίσκεται η τελευταία δεξαμενή των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ο Μακρόν ξεκίνησε «επιχείρηση γοητείας» για να προσελκύσει ψηφοφόρους του κόμματος των Πρασίνων, από τα «κίτρινα γιλέκα» και από όσους σημείωσαν αποχή.

Στη Γαλλία το 2020 θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές. Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει ότι αυτές οι εκλογές μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα φάση πολιτικής ανασύνθεσης.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα παρουσιάσει με ομιλία του στις 12 Ιουνίου την πολιτική της κυβέρνησης και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν τόνισε:

«Η επιλογή μεταξύ των εθνικιστών που αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εκείνων που θέλουν να οικοδομήσουν την Ευρώπη, έγινε την Κυριακή από τους ψηφοφόρους, αλλά στη Γαλλία η δεύτερη πράξη της προεδρικής θητείας πρέπει να πραγματοποιηθεί με διαφορετικές μεθόδους.

»Να είμαστε πιο κοντά στους πολίτες, να ακούμε περισσότερο τους τοπικούς εκλεγμένους αντιπροσώπους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Ο Μακρόν, ο οποίος ξεκίνησε το δεύτερο ημιχρόνιο της θητείας του δυναμικά με φιλόδοξα σχέδια, δεν πείθει τους Γάλλους, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe για την BNFTV, 57% των Γάλλων ζητεί από τον πρόεδρο Μακρόν να αλλάξει σε βάθος την πολιτική του.

Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να λάβει υπόψη απαντούν: αύξηση της αγοραστικής δύναμης 53% - κοινωνική προστασία 39% - φορολογία, μείωση φόρων 31% - υπερθέρμανση του πλανήτη 27%.

Μια άλλη δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη δείχνει ότι αν γίνονταν σήμερα προεδρικές εκλογές ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο θα μονομαχούσαν και πάλι με υψηλότερα ποσοστά από αυτά του 2017. Θα λάμβαναν αντίστοιχα 30% και 28% των ψήφων (έναντι 24% και 21,3% την άνοιξη του 2017).

Ο Γιανίκ Ζαντό, υποψήφιος του κόμματος Ευρώπη Οικολογία-Οι Πράσινοι, θα συγκέντρωνε 12% των ψήφων. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, 9%. Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Λοράν Βοκιέ 8%. Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, πρόεδρος του κόμματος Debout La France, 5%.

Ο Ολιβιέ Φορ, πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, 4%. Δημοσκόπηση της Odoxa δείχνει ότι ύστερα από μια απροσδόκητη επιτυχία της οικολογίας ΕELV στις ευρωεκλογές, ο ηγέτης των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό είναι σήμερα ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία.

Εμφύλιος στους Ρεπουμπλικανούς

Στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών (LR) ξεκίνησε αδελφοκτόνος πόλεμος. Στη σύσκεψη που έγινε την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών, ο πρόεδρος του κόμματος Λοράν Βοκιέ αντιμετώπισε μύδρους από κριτικές.

Ηγετικές προσωπικότητες του ζήτησαν να παραιτηθεί. Ο Βοκιέ προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, προτείνοντας να γίνει μετά το καλοκαίρι μια γενική συνέλευση.

Ηγετικά στελέχη του κόμματος εκτίμησαν ότι είναι πολύ αργά και δήλωσαν: «Μας λένε να χωνέψουμε την ήττα, εμείς χάσαμε, οι άλλοι κέρδισαν.

Ο Βοκιέ πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση τον εαυτό του, διαφορετικά πρέπει να φύγει. Θα μείνουμε σε επαγρύπνηση για τις προτάσεις του».

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ (Les Republicains, LR) πήρε μονομερώς την πρωτοβουλία να καλέσει σε επείγουσα συνεδρίαση τους εκπροσώπους της Δεξιάς και του Κέντρου με θέμα την «ανάπτυξη νέου σχεδίου δράσης».

Ο Βοκιέ, ο οποίος παραδέχεται την αποτυχία στις ευρωεκλογές αλλά δεν προτίθεται να παραιτηθεί, έσπευσε να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Λαρσέ και θα συμμετάσχει στις «εργασίες συλλογικής ανασυγκρότησης».

ΕΥΡΩΠΗ
Μπρα ντε φερ Μακρόν-Λεπέν ώς τις προεδρικές εκλογές
Στη Γαλλία οι ευρωπαϊκές εκλογές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε σε ανακατατάξεις που δρομολογούν ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου στη δεύτερη φάση της προεδρικής θητείας.
Μπρα ντε φερ Μακρόν-Λεπέν ώς τις προεδρικές εκλογές
ΕΥΡΩΠΗ
Νέος ευρω-θρίαμβος για την Ακροδεξιά
Στη Γαλλία το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός απέσπασε τη νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η συμμετοχή των πολιτών εκτιμάται ότι αγγίζει το 51,3%, ποσοστό που η Le Monde χαρακτηρίζει «πρωτοφανές».
Νέος ευρω-θρίαμβος για την Ακροδεξιά
ΕΥΡΩΠΗ
Εθνικός... Συναγερμός για το προβάδισμα Λεπέν
Η άτονη προεκλογική εκστρατεία έγινε ξαφνικά... πυρετός και το ενδεχόμενο επικράτησης του ακροδεξιού συνασπισμού κινητοποίησε τα αντιδεξιά αντανακλαστικά. Παραίτηση Μακρόν σε περίπτωση νίκης της ζήτησε η Λεπέν.
Εθνικός... Συναγερμός για το προβάδισμα Λεπέν
ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν εναντίον Λεπέν στην κόψη του ξυραφιού
Η επίσημη εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου άρχισε στη Γαλλία μόλις την περασμένη Δευτέρα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν ισοπαλία του κυβερνώντος κόμματος «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM)...
Μακρόν εναντίον Λεπέν στην κόψη του ξυραφιού
ΕΥΡΩΠΗ
Στις ευρωεκλογές θα κριθούν και ο Μακρόν και ο «εθνικός διάλογος... κωφών»
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν τα αποτελέσματα του «Εθνικού Διαλόγου» που οργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν για να εκτονώσει την ένταση που προκάλεσαν τους τελευταίους πέντε μήνες τα «κίτρινα γιλέκα» κατά της...
Στις ευρωεκλογές θα κριθούν και ο Μακρόν και ο «εθνικός διάλογος... κωφών»
ΕΥΡΩΠΗ
Ο «Εθνικός Διάλογος» του Μακρόν δεν πείθει
ΓΑΛΛΙΑ Αν και το σχέδιο του προέδρου για διαβούλευση με τους πολίτες έχει βρει μαζική ανταπόκριση σε όλη τη χώρα, η Αριστερά αλλά και τα «κίτρινα γιλέκα» αρνούνται να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι που το...
Ο «Εθνικός Διάλογος» του Μακρόν δεν πείθει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας