Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Όχι σε Brexit έβγαλαν οι ευρωκάλπες
AP Photo/Francisco Seco

Όχι σε Brexit έβγαλαν οι ευρωκάλπες

  • A-
  • A+

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων για τις ευρωεκλογές στη Βρετανία, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως «οι εκλογές αυτές μετατράπηκαν σε ένα δεύτερο, έμμεσο, δημοψήφισμα» και ανακοίνωσε πως εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων και των κινημάτων, καθώς και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα σε αμφότερες τις πλευρές αναφορικά με το Brexit.

Αλλά εάν πραγματικά οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, ποια θα αποτολμούσαμε να πούμε πως είναι τα αποτελέσματά του; Σύμφωνα με την ανάλυση του συνόλου των αποτελεσμάτων, το στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε. (Remain) θα κέρδιζε τους οπαδούς της εξόδου.

Όλα τα κόμματα στη Βρετανία έχουν διατυπώσει σαφείς θέσεις περί της εξόδου ή της παραμονής, με την εξαίρεση των Συντηρητικών και των Εργατικών, που αντιμετώπισαν το ζήτημα με πιο συγκαταβατικές θέσεις και με πνεύμα συμβιβαστικό.

Οι μεν Τόρις συνάρτησαν τη συμφωνία για την έξοδο με την παραίτηση της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία, ενώ το Εργατικό Κόμμα τάχθηκε υπέρ ενός πιο ελαστικού Brexit, που θα διατηρούσε τη Βρετανία σε μια στενή σχέση με την ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Είναι πλέον πιθανόν πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ανέτρεπε το αποτέλεσμα του Brexit

Με δεδομένες τις θέσεις αυτές -αλλά και διατηρώντας την κύρια υπόθεση πως η πλειονότητα των ψηφοφόρων των Εργατικών επιθυμούν την παραμονή κι αντίστοιχα οι περισσότεροι Τόρις θέλουν το Brexit- η ποιοτική ανάλυση της ψήφου για τις ευρωεκλογές δείχνει πως η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της παραμονής, είτε αθροίσουμε σε αυτή και τα δύο αυτά μεγάλα κόμματα είτε όχι.

Σε περίπτωση που οι ευρωεκλογές είχαν οργανωθεί με βάση την επιλογή ανάμεσα σε ένα «ναι» ή ένα «όχι» για το Brexit, το ισοζύγιο θα ήταν: REMAIN 55,3% και BREXIT 44,7%. Δηλαδή, μια διαφορά σχεδόν 10 μονάδων. Αριθμητικά, το στρατόπεδο της παραμονής έλαβε 9,3 εκατ. ψήφους, ενώ το Brexit συγκέντρωσε 7 εκατ. ψήφους.

Αλλά η αριθμητική αποτύπωση είναι μόνον ένα πειστήριο για την υπεροχή του στρατοπέδου της παραμονής, καθώς αυτή καταδεικνύεται και από τους μέσους όρους των μηνιαίων μετρήσεων που πραγματοποιεί η εταιρεία YouGov, με σημείο εκκίνησης το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Οι σφυγμομετρήσεις της εταιρείας καταδεικνύουν πως η πλειοψηφία των Βρετανών θεωρεί πως το Brexit ήταν λάθος απόφαση.

Αλλά τι μπορεί να σημαίνει πρακτικά αυτό;

Δύο πράγματα: το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ ναι μεν μπορεί να ήλθε πρώτο στις ευρωεκλογές αλλά η Βρετανία παραμένει μια χώρα στέρεα θετική προς την παραμονή της στην Ε.Ε. Μοιάζει πλέον πιθανόν πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα ανέτρεπε το αποτέλεσμα του πρώτου, συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε πως ο Φάρατζ και οι διαπρύσιοι ζηλωτές του Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως σε περίπτωση που αυτό διεξαχθεί θα ηττηθούν κατά κράτος.

Όσον αφορά τον Κόρμπιν και τους Εργατικούς, η θέση του κόμματος υπέρ του Brexit τούς κοστίζει ψήφους. Οι Εργατικοί με το ήξεις-αφήξεις τους κατέληξαν στην τρίτη θέση στις ευρωεκλογές, πίσω από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που κατέβηκαν με ακραιφνείς θέσεις υπέρ της παραμονής. Τα ποσοστά τους είναι πλέον σχεδόν ίσα με εκείνα των υπέρ της παραμονής Πράσινων -κάτι που δεν έχει προηγούμενο. ]

Μια στροφή των Εργατικών υπέρ μιας σαφούς παραμονής και υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος θα τους ενίσχυε έναντι των άλλων παρατάξεων που τάσσονται υπέρ του Remain και σε περίπτωση που διεξαχθεί αυτό θα κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα κατά των Συντηρητικών. Από στρατηγικής άποψης η προοπτική αυτή, εκτός από δελεαστική, για τους Εργατικούς πλέον θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος.

Πηγή: ΑΠΕ (Γιώργης-Βύρων Δάβος)

ΕΥΡΩΠΗ
Στασιμότητα στο θέμα του Brexit διαπιστώνει ο Μπαρνιέ
Για απουσία προόδου σε συγκεκριμένα επιμέρους ζητήματα μιλά ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε., τονίζοντας πως η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας δεν...
Στασιμότητα στο θέμα του Brexit διαπιστώνει ο Μπαρνιέ
ΕΥΡΩΠΗ
Σκυταλοδρομία φονικών σφαλμάτων
Αγνωστες πτυχές της ασύγγνωστης ασυνεννοησίας και αλληλουχίας λαθών στην αντιμετώπιση της πανδημίας εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκαλύπτει χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της Guardian.
Σκυταλοδρομία φονικών σφαλμάτων
ΕΥΡΩΠΗ
Χαμηλές προσδοκίες από τη συμμετοχή Τζόνσον στη συζήτηση με τους ηγέτες της Ε.Ε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, θα συμμετάσχει σήμερα σε βιντεοδιάσκεψη με τους ηγέτες της Ε.Ε. για τη μελλοντική σχέση της χώρας του με το μπλοκ των 27, αλλά αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δεν τρέφουν...
Χαμηλές προσδοκίες από τη συμμετοχή Τζόνσον στη συζήτηση με τους ηγέτες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Αδιέξοδο και στο παρά πέντε για τις εμπορικές συμφωνίες του Brexit
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε σήμερα ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για την εμπορική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. στη μετά Brexit εποχή.
Αδιέξοδο και στο παρά πέντε για τις εμπορικές συμφωνίες του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Υπεράνω της καραντίνας ο σύμβουλος του Μπόρις
Ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος παραβίασε αποδεδειγμένα την καθολική καραντίνα όμως ο πρωθυπουργός είδε ουδέν μεμπτόν στο σκάνδαλο.
Υπεράνω της καραντίνας ο σύμβουλος του Μπόρις
ΕΥΡΩΠΗ
Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις
Το μόνο πράγμα στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση που θα διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών μετά την περίοδο προσαρμογής για το Brexit είναι...
Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας