Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέος ευρω-θρίαμβος για την Ακροδεξιά

Μες στην καλή χαρά η Μαρίν Λεπέν

AP PHOTO / MICHEL SPINGLER
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέος ευρω-θρίαμβος για την Ακροδεξιά

  • A-
  • A+

Στη Γαλλία το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός απέσπασε τη νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ήταν η πρώτη στην προεδρική θητεία του Μακρόν και βέβαια η πρώτη ήττα του.

Η συμμετοχή των πολιτών εκτιμάται ότι αγγίζει το 51,3%, ποσοστό που η Le Monde χαρακτηρίζει «πρωτοφανές» για ευρωπαϊκές εκλογές.

Το κόμμα της Λεπέν συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 24,2% (24 έδρες) έναντι 22,40% (23 έδρες) του LREM, του κόμματος του προέδρου Μακρόν. Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13% και 13 έδρες.

Η πρόοδος αυτή προκάλεσε έκπληξη και το κόμμα των οικολόγων Europe Ecologie-Les Verts θα έχει σημαντική αναβάθμιση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί, που καταποντίζεται σε ποσοστό 8,4%.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του Ριζοσπάστες της Αριστεράς λαμβάνουν ποσοστό 6,7%: τo PS δεν καταρρέει όπως νόμιζαν ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές και θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Το κόμμα του Μελανσόν, Ανυπόταχτη Γαλλία, εξασφάλισε ποσοστό 6,7%.

Οι υπόλοιπες από τις 34 εκλογικές λίστες βρίσκονται κάτω από το 3,5%.

Σκληρό πλήγμα

Η ήττα για τον Γάλλο πρόεδρο ήταν μικρή, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένα σκληρό πλήγμα για όσους ήλπιζαν πως ο Γάλλος ηγέτης θα μπορέσει να εμπνεύσει τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν μια πολιτική που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα για κοινωνική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το επιτελείο του Μακρόν έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε «αξιοπρεπές» το ποσοστό που συγκέντρωσε το LREM στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δεύτερη θέση είναι «απογοητευτική αλλά όχι πρόταση μομφής».

Η γαλλική προεδρία επισήμανε ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων κινητοποιήθηκαν υπέρ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Επισήμανε ότι η υψηλή συμμετοχή είναι μια «καλή είδηση».

Τα Ηλύσια επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στη Γαλλία, αντίθετα η κυβέρνηση θα «εντείνει» την εφαρμογή του προεδρικού προγράμματός στο δεύτερο μισό της θητείας του Μακρόν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων, οι ηγέτες των κομμάτων έκαναν δηλώσεις. Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε:

«Δεδομένης της δημοκρατικής απόρριψης που υπέστη απόψε η εξουσία, εναπόκειται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντλήσει τις συνέπειες. Να διαλύσει τουλάχιστον την Εθνοσυνέλευση, υιοθετώντας ένα πιο δημοκρατικό και πιο αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα για την πραγματική έκφραση της κοινής γνώμης της χώρας.

»Σε γενικές γραμμές, η κατάρρευση των παλιών κομμάτων και ο διπολισμός –Εθνικός Συναγερμός/LREM– επιβεβαιώνουν τη νέα διαίρεση ανάμεσα στους υποστηρικτές των εθνών και τους υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης, που καθιερώνεται σε μόνιμη βάση».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι αποδέχεται τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών «με ταπεινότητα αλλά και αποφασιστικότητα»:

«Οταν έρχεσαι δεύτερος σε κάποιες εκλογές, δεν μπορείς να δηλώσεις ότι κέρδισες», παραδέχτηκε, αν και επισήμανε ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα και στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014.

»Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των ψηφοφόρων «δυνατά και ξεκάθαρα», επισήμανε και υποσχέθηκε να προσπαθήσει να κάνει περισσότερα «για τις επαρχίες που νιώθουν παραμελημένες. Θα κάνουμε τις πολιτικές μας πιο ανθρώπινες, χωρίς να χάσουμε τη φιλοδοξία και την τόλμη μας», τόνισε.

Πορεία ολίσθησης

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε:

«Για δεύτερη φορά στη Γαλλία, η Ακροδεξιά κερδίζει τις ευρωεκλογές. Ετσι επιβεβαιώνεται ότι η χώρα μας ακολουθεί μια πορεία ολίσθησης, την οποία θα συνεχίσουμε να πολεμούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.

»Ο Μακρόν φαίνεται ότι έχασε το ματς που δημιούργησε με ανεύθυνο τρόπο. Αυτά τα γεγονότα –η νίκη της Ακροδεξιάς, η κατάρρευση της εξουσίας και το νέο ποσοστό αποχής, που παραμένει σημαντικά υψηλό– δείχνουν ότι η χώρα μας βυθίζεται σε βαθιά κρίση.

»Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διακρίνει μια θετική έκβαση. Συνεπώς, ευθύνη μας παραμένει η προσπάθεια να πετύχουμε αυτήν την έκβαση, να συνεχίσουμε να χαράσσουμε τον δρόμο που ξεκινήσαμε τόσο γενναία».


 

 


 

 

ΕΥΡΩΠΗ
Μπρα ντε φερ Μακρόν-Λεπέν ώς τις προεδρικές εκλογές
Στη Γαλλία οι ευρωπαϊκές εκλογές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε σε ανακατατάξεις που δρομολογούν ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου στη δεύτερη φάση της προεδρικής θητείας.
Μπρα ντε φερ Μακρόν-Λεπέν ώς τις προεδρικές εκλογές
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν «παίρνει» δεξιά το τιμόνι
Ο Μακρόν, ο οποίος ξεκίνησε το δεύτερο ημιχρόνιο της θητείας του δυναμικά με φιλόδοξα σχέδια, δεν πείθει τους Γάλλους, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν μετά τις ευρωεκλογές.
Ο Μακρόν «παίρνει» δεξιά το τιμόνι
ΕΥΡΩΠΗ
Εθνικός... Συναγερμός για το προβάδισμα Λεπέν
Η άτονη προεκλογική εκστρατεία έγινε ξαφνικά... πυρετός και το ενδεχόμενο επικράτησης του ακροδεξιού συνασπισμού κινητοποίησε τα αντιδεξιά αντανακλαστικά. Παραίτηση Μακρόν σε περίπτωση νίκης της ζήτησε η Λεπέν.
Εθνικός... Συναγερμός για το προβάδισμα Λεπέν
ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν εναντίον Λεπέν στην κόψη του ξυραφιού
Η επίσημη εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου άρχισε στη Γαλλία μόλις την περασμένη Δευτέρα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν ισοπαλία του κυβερνώντος κόμματος «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM)...
Μακρόν εναντίον Λεπέν στην κόψη του ξυραφιού
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν δεν γλίτωσε από τη σκανδαλολογία
Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εντείνει τις προσπάθειές του για να κερδίσει τις εντυπώσεις, ώστε να επιτύχει πλατιά νίκη που θα του επιτρέψει να σχηματίσει...
Ο Μακρόν δεν γλίτωσε από τη σκανδαλολογία
ΕΥΡΩΠΗ
Κομφούζιο... επί Μακρόν
Ανω-κάτω έχουν γίνει στη Γαλλία όλα τα «παραδοσιακά» πολιτικά κόμματα με την εκλογή του νέου προέδρου αλλά και την άνοδο του -ανανεωμένου και μετονομασμένου- κόμματός του ενόψει των βουλευτικών εκλογών....
Κομφούζιο... επί Μακρόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας