Στην Ιταλία οι κάλπες έκλεισαν στις 11 χθες βράδυ και οι πολιτικές εκτιμήσεις, μέχρι αργά τη νύχτα, έγιναν βάσει των exit polls.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, οι προβλέψεις της παραμονής των εκλογών διαψεύστηκαν σε σημαντικό βαθμό, ενώ η αναμέτρηση αυτή δεν ήταν ούτε προσωπικός θρίαμβος του Ματέο Σαλβίνι.
Τα ιταλικά δημοσκοπικά ινστιτούτα δίνουν στη Λέγκα ποσοστό από 27% μέχρι 31%, στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα από 21% μέχρι 25%, ενώ τα Πέντε Αστέρια είναι μόνον τρίτη δύναμη, με πρόβλεψη αποτελέσματος από 18,5% μέχρι 22,5%.
Ο ρόλος της Λέγκας μέσα στην κυβέρνηση σαφώς ισχυροποιείται, έστω και αν ένα μέρος των ψηφοφόρων τρόμαξε με τις ακραίες εξαγγελίες του Σαλβίνι και αποφάσισε, τελικά, να μην τον στηρίξει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν τα Πέντε Αστέρια, τα οποία χάνουν σχεδόν το 50% των ποσοστών τους, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018.
Η ηγεσία του Λουίτζι ντι Μάιο δεν αποκλείεται να αμφισβητηθεί, ενώ είναι αρκετά πιθανό να ενισχυθεί ο ρόλος του Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, ιδρυτικού στελέχους του κινήματος, ο οποίος θεωρείται πιο προοδευτικών ιδεών.
Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι πιθανό να λάβει, τελικά, γύρω στο 10% των ψήφων, ενώ τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσουν το 6% των ψήφων.
Είναι μάλλον απίθανο να ξεσπάσει άμεσα κυβερνητική κρίση, αλλά σε αυτή τη φάση, η πρωτοβουλία ανήκει, σίγουρα, στον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών.
Θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να διακόψει την κυβερνητική αυτή εμπειρία και να συμμαχήσει με τον Μπερλουσκόνι και τα Αδέλφια της Ιταλίας ή αν προτιμά να συνεχίσει, για κάποιο χρονικό διάστημα, να στηρίζει τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Είναι βέβαιο, πάντως, ότι η Λέγκα θα ζητήσει επανακαθορισμό του κυβερνητικού προγράμματος, αρχίζοντας από το αίτημα για άμεση εφαρμογή της ενιαίας φορολογικής κλίμακας στο 15%.
Και με όλες τις υπόλοιπες εξτρεμιστικές προγραμματικές δεσμεύσεις, από το μεταναστευτικό μέχρι την «επιβολή της δημόσιας τάξης».
Οσο για την Κεντροαριστερά, αναμένεται να εξακριβωθεί αν θα είναι ικανή να διαχειριστεί το αποτέλεσμα.
Πέρα από τον άμεσο ενθουσιασμό, οι Δημοκρατικοί επιβάλλεται να αποφασίσουν αν και με ποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να προσπαθήσουν να συνεργαστούν.
Η Αριστερά δεν μπορεί, στη φάση αυτή, να προσφέρει ουσιαστική στήριξη. Το μεγάλο δίλημμα είναι αν το Δημοκρατικό Κόμμα επιθυμεί να αρχίσει διάλογο με τα Πέντε Αστέρια.
Κάτι το οποίο σίγουρα δεν είναι εύκολο, λόγω παλαιών συγκρούσεων και αμοιβαίων προπηλακισμών. Στην παρούσα φάση, όμως, δεν διαφαίνονται άλλες, ουσιαστικές εναλλακτικές στον ορίζοντα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας