Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και τώρα αρχίζει το μεγάλο παζάρι

Μάνφρεντ Βέμπερ

AP Photo/Francisco Seco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και τώρα αρχίζει το μεγάλο παζάρι

  • A-
  • A+

Από τις χθεσινές ευρωεκλογές προέκυψε ένα σώμα κατακερματισμένο. Η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά έχασαν για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια την πλειοψηφία που είχαν από κοινού στο Ευρωκοινοβούλιο κι αυτό αναπόφευκτα θα δώσει την ευκαιρία στις μικρότερες πολιτικές ομάδες να παίξουν διαφορετικά τα χαρτιά τους.

Η μεγάλη δυσκολία θα είναι πώς θα αυτοοργανωθούν και θα συνεργαστούν οι διαφορετικές δυνάμεις, ποια ανταλλάγματα θα αξιώσουν, ποια αξιώματα θα διεκδικήσουν. Και η πρώτη δοκιμασία θα είναι η εκλογή του νέου επικεφαλής της Κομισιόν, αλλά και τα χαρτοφυλάκια της Επιτροπής.

Τη διαδικασία, που θα αρχίσει άμεσα, είναι βέβαιο ότι θα δυσκολέψει η στάση των εθνικών κυβερνήσεων στο Συμβούλιο Κορυφής, που επιμένουν ότι πρέπει να έχουν τον καθοριστικό ρόλο για το ποιος θα αναλάβει το αξίωμα.

Οι τοποθετήσεις υποψηφίων και κομμάτων ξεκίνησαν ήδη από χθες, πριν καν ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις χώρες-μέλη και το μεγάλο παζάρι στους διαδρόμους των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών ξεκινάει επίσης από σήμερα.

Το σχέδιο του Μάνφρεντ Βέμπερ και το αποδυναμωμένο ΕΛΚ

Από τις πρώτες του δηλώσεις ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος φάνηκε ότι ακούμπησε τις ελπίδες του στο Βερολίνο.

«Δεν υπάρχει αίσθηση νίκης, διότι χάσαμε έδρες», παραδέχθηκε για τις επιδόσεις της πολιτικής του ομάδας. Ωστόσο, προωθώντας τον εαυτό του, τόνισε ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η εφαρμογή της «ιδέας του Spitzenkandidat» -της αρχής ότι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου προτείνεται στους ηγέτες ως πρόεδρος της Κομισιόν. «Δεν υπάρχει άλλη δυνατή, σταθερή πλειοψηφία κατά του Λαϊκού Κόμματος» απεφάνθη. 

Η άποψη απηχούσε και τη γραμμή των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU). H επικεφαλής του Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, βιάστηκε, παρά τη σαφή ήττα του κόμματος, να διεκδικήσει το αξίωμα για λογαριασμό του Βέμπερ: «Αυτός είναι ο άνθρωπος μας για την προεδρία της Κομισιόν» είπε, παρότι αρκετοί χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές παραδέχονται κατ' ιδίαν ότι ίσως είναι «υπερβολικό» τώρα να ζητηθεί από άλλες πολιτικές ομάδες να τον στηρίξουν.  

Επομένως, τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο. Έτσι κι αλλιώς, αυτό το ασαφές σύστημα του «κορυφαίου υποψήφιου» δεν έχει γίνει αποδεκτό από όλους -ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο, ούτε στο Συμβούλιο Κορυφής.  

Το ΕΛΚ του Μάνφρεντ Βέμπερ, λοιπόν, έχει πολύ δουλειά μπροστά του, εκτιμά το Politico. Ο ίδιος ο Βαυαρός πολιτικός θα καλέσει σήμερα το απόγευμα τους επικεφαλής των κεντρώων κομμάτων για να αρχίσει η διαπραγμάτευση, στην προσπάθεια να τους πείσει ότι η διαδικασία του «Spitzenkandidat» είναι η ενδεδειγμένη.

Στο επίκεντρο του παζαριού είναι να βρεθεί ένα κοινό πρόγραμμα στη βάση του οποίου να μπορεί να σχηματιστεί μια νέα λειτουργική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ως η μεγαλύτερη ομάδα είναι δικαίωμά μας να έχουμε και την ηγεσία» είπε χθες βράδυ, αρχίζοντας το φλερτ και με τους Πράσινους και με τους ευρωβουλευτές του Μακρόν.  

Τι μπορεί να συμβεί; Στην επίσημη συνάντηση των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, προγραμματισμένης για αύριο, να συμφωνηθεί η μετεκλογική διαδικασία και να ζητηθεί από το Συμβούλιο Κορυφής να αρχίσουν συνομιλίες με το Ευρωκοινοβούλιο.

Το επιχείρημα για τον Spitzenkandidat είναι ότι, αφού το Συμβούλιο Κορυφής αποδέχθηκε τελικώς -έστω κι απρόθυμα- το σύστημα το 2014, γιατί να μην το κάνει τώρα. Δύσκολο, βέβαια, πολύ δύσκολο. Ακόμα και η Μέρκελ το στήριξε τότε με μεγάλο δισταγμό. 

Ο ρόλος των ενισχυμένων Φιλελευθέρων του ALDE

Η νέα φιλελεύθερη ομάδα, που τώρα ονομάζεται «ALDE και Αναγέννηση (Μακρόν) και USR Plus (κεντρώα συμμαχία της Ρουμανίας)» έβαλε γρήγορα φρένο στον Βέμπερ.

«Προς το παρόν κανείς δεν έχει την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους σήμερα το πρωί, υπογραμμίζοντας ότι η νέα «ισορροπία δυνάμεων», σημαίνει ότι «ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να μπορεί να κτίσει μια γερή πλειοψηφία πέρα από τις κομματικές γραμμές».

Και προειδοποιούν: «Θα επαγρυπνούμε προκειμένου να εμποδίσουμε προσπάθειες παράκαμψης των απαραίτητων διαπραγματεύσεις μεταξύ των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων, καθώς θα είναι εξαιρετικά επιβλαβές για την διαφάνεια της Ευρωπαϊκής δημοκρατικής διαδικασίας».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σύμφωνα με το Politico ότι για το ALDE ο Βέμπερ δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την ηγεσία της Κομισιόν. «Η ομάδα θα είναι ανοιχτή για να συζητήσει όλες τις υποψηφιότητες που μπορούν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη των πολιτικών οικογενειών, οι οποίες θα συγκροτήσουν τη μελλοντική κυβερνητική πλειοψηφία» αναφέρεται στην ανακοίνωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Φιλελεύθεροι θα πρέπει να ανήκουν σε μια τέτοια «πλειοψηφία».

Όλοι οι υποψήφιοι παίρνουν θέση στην κούρσα 

Αγώνα δρόμου ξεκινάει και ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας που ήρθε μεν δεύτερη, αλλά όχι με μεγάλη διαφορά από το ΕΛΚ, σε ένα σώμα με 751 έδρες.

«Η πολιτική μου οικογένεια έχασε έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σεμνοί. Αλλά είμαι και αισιόδοξος», είπε. «Οι απώλειες [των σοσιαλδημοκρατών] στη Γερμανία φυσικά ήταν επώδυνες και η πραγματικότητα στην Ευρώπη είναι ότι οι πολιτικοί είναι διχασμένοι. Η πρόταση μου είναι στο τραπέζι. Αναζητώ μια προοδευτική πλειοψηφία για να κάνουμε αυτό που περιμένουν οι ψηφοφόροι από εμάς», είπε αναφέροντας θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Η κορυφαία υποψήφια των Φιλελευθέρων, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σταμάτησε λίγα βήματα πριν κάνει αποδεκτή την πρόταση. Ανέφερε τον Τίμερμανς στις δηλώσεις της, αλλά και τους Πράσινους ως πιθανούς εταίρους σε αυτό το προοδευτικό μέτωπο.

«Υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις», είπε. «Το πιο σημαντικό είναι να συμφωνήσουμε στην αλλαγή για να μπορέσουμε να αναλάβουμε δράση», συμπλήρωσε αναφερόμενη και αυτή στην κλιματική αλλαγή και τη φορολογική δικαιοσύνη.

Ουσιαστικά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ του συστήματος «Spitzenkandidat», αλλά όχι έχοντας κατα νού τον Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Στηρίζουμε τον Φρανς Τίμερμανς ως τον δικό μας Spitzenkandidat και θέλουμε να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν» είπε ο Ούντο Μπούλμαν, ηγέτης της σοσιαλιστικής ομάδας. Και γι αυτό επιδιώκει μια «συμμαχία» που θα τον προωθήσει, παρόλο που το S&D είναι δεύτερο σε δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι σαφές ότι οι σοσιαλιστές δεν δείχνουν να δεσμεύονται από την διαδικασία που ακολουθήθηκε στις περασμένες εκλογές, όταν το πρώτο κόμμα που ήταν πάλι το ΕΛΚ, διεκδίκησε και κέρδισε με την έγκριση του Συμβουλίου Κορυφής, την ηγεσία της Κομισιόν.

Πρώτα θα συζητήσουμε για το περεχόμενο και μετά για τα πρόσωπα» είπε κι ο Σβεν Γκιγκολντ των Γερμανών Πρασίνων. «Για να είμαι ειλικρινής, αυτή η διαρκής συζήτηση για τον Βέμπερ, τον Τίμερμανς και την Βεστάγκερ έχει καταντήσει πολύ βαρετή». 

Περιμένοντας τον Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει επίσημα δηλώσει την υποστήριξη του ούτε για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ούτε τους Σοσιαλιστές, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με τους δεύτερους έχουν αρχίσει ήδη οι επαφές.

Εάν πάντως είναι ενδεικτικό των προθέσεων, ο Γάλλος ευρωβουλευτής του En Marche, Πασκάλ Κανφέν δήλωσε σήμερα στο France Inter ότι το κόμμα του θεωρεί πλέον τον Μάνφρεντ Βέμπερ «απολύτως ακατάλληλο», λόγω του χθεσινού αποτελέσματος για το ΕΛΚ. οταν ρωτήθηκε ποιον θα στηρίξει η ομάδα Μακρόν, απάντησε: «Είτε έναν Γάλλο υποψήφιο, όπως τον Μισέλ Μπαρνιέ» ή κάποιον που να εκπροσωπεί τη νέα πλειοψηφία. 

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Γιατί η πόλωση δεν ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο θυμός και η απογοήτευση για τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, η οργή για τη φορολόγηση των γνωστών υποζυγίων, αλλά και η αλαζονεία πολλών στελεχών της κυβέρνησης δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα. Αυτό μαζί...
Γιατί η πόλωση δεν ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ;
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωεκλογές: εκτιμήσεις και προβολές για τις έδρες των κομμάτων ανά χώρα
Το 51% των εκλογέων πήρε μέρος στις ευρωεκλογές από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή για να αναδείξει τους αντιπροσώπους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναλυτικά τα ποσοστά και ο αριθμός των εδρών που αναμένεται...
Ευρωεκλογές: εκτιμήσεις και προβολές για τις έδρες των κομμάτων ανά χώρα
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες ισορροπίες στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή
Πιο κατακερματισμένη από ποτέ θα είναι η επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών να δείχνουν ότι μπαίνει τέλος στον ιστορικό δικομματισμό του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών.
Νέες ισορροπίες στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή
ΕΥΡΩΠΗ
Συμμαχίες αναζητούν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν
Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, οι υποψήφιοι των κομμάτων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβησαν σε δηλώσεις στις οποίες διαφαίνεται η επιθυμία τους να αποκτήσουν προβάδισμα για τον θώκο της...
Συμμαχίες αναζητούν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η δυσαρέσκεια ευνόησε τις σκοτεινές δυνάμεις
Ψήφο-διαμαρτυρία κατά της Ευρώπης της Δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας, των τραπεζών και των business και της λιτότητας έριξαν στις κάλπες οι Ευρωπαίοι πολίτες στις χθεσινές ευρωεκλογές.
Η δυσαρέσκεια ευνόησε τις σκοτεινές δυνάμεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας