Την ήττα που δείχνουν ανεπίσημα στοιχεία παραδέχεται το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (Smer-SD) στη Σλοβακία, η οποία αναμένεται για πρώτη φορά να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναν βουλευτή ακροδεξιού κόμματος.
Πρόκειται για το Λαϊκό Κόμμα-Η Σλοβακία μας (LSNS), που διαθέτει 14 έδρες στο κοινοβούλιο της χώρας κι είναι ένα από τα ξενοφοβικά κόμματα της Ευρώπης που ζητούν δημοψήφισμα αποχώρησης από την Ε.Ε.,
Το Smer-SD αναφέρει πως εάν η ήττα επιβεβαιωθεί επίσημα θα σημάνει «έναν λόγο να προβληματιστούμε για το πώς θα επικοινωνήσουμε περισσότερο το πρόγραμμα του κόμματος στις πόλεις, κινητοποιώντας τους ψηφοφόρους περισσότερο στην επαρχία».
Στην ανακοίνωση του κόμματος στο Facebook προστίθεται πως ενώ από τη δική του ανάλυση προκύπτει πως συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από ό,τι σε προηγούμενες αναμετρήσεις, άλλα στοιχεία δείχνουν ότι σε μεγάλες πόλεις, ειδικά στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, θα κατατάξει το SMER-SD δεύτερο.
Πάντως, τα ανεπίσημα αποτελέσματα το φέρνουν στην τρίτη θέση. Τα επίσημα θα ανακοινωθούν το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.
Η προσέλευση εκτιμάται ότι φτάνει το ποσοστό του 20%. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος από εκείνον του 2014, όταν η Σλοβακία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αποχή στις ευρωεκλογές, καθώς η συμμετοχή δεν είχε ξεπεράσει το 13%.
Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, έχει συγκυβερνήσει τα 11 από τα τελευταία 13 χρόνια, αλλά οι δολοφονίες του δημοσιογράφου, Γιαν Κούτσιακ, και της συντρόφου το 2018 οδήγησαν σε μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του και σε αποδόμηση του κόμματός του. Ο ίδιος παραιτήθηκε πριν ένα χρόνο για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και να «επιλύσει την πολιτική κρίση».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας