Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυξάνονται αλλά παραμένουν λιγότερες οι γυναίκες στο Ευρωκοινοβούλιο
AP Photo/Yves Logghe

Αυξάνονται αλλά παραμένουν λιγότερες οι γυναίκες στο Ευρωκοινοβούλιο

  • A-
  • A+

Από το 1979 ο αριθμός των γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο έχει διπλασιαστεί, όμως εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία στην πολιτική εκπροσώπηση της γηραιάς ηπείρου, κυρίως στις θέσεις-κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ένα τρίτο

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σήμερα κοντά το ένα τρίτο (36%) των 751 Ευρωβουλευτών, αριθμός που έχει διπλασιασθεί στα σαράντα χρόνια των κοινοβουλευτικών θητειών. Στις πρώτες άμεσες εκλογές του 1979, οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 16% του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο Κοινοβούλιο του Στρασβούργου, η παρουσία των γυναικών είναι υψηλότερη από τα κοινοβούλια των επιμέρους χωρών (μέσος όρος εκπροσώπησής τους 27,9% το 2018), σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS).

Σε παγκόσμια κλίμακα, το Ευρωκοινοβούλιο ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο στην εθνική εκπροσώπηση των γυναικών (24,3%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Κοινοβουλίων (IPU).

Διαφορές μεταξύ των χωρών

Η Φιλανδία (77%), η Ιρλανδία (54,5%) και η Κροατία (54,5%) συνθέτουν την τριάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Μάλτα έχει ακριβοδίκαια ίσο αριθμό (50%), ενώ την πλησιάζει και η Ισπανία (48,1%). Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες με γυναικεία εκπροσώπηση που πέφτει κάτω από το 20%, όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Κύπρος και η Ρουμανία.

Στις εκλογές του 2019, ένδεκα χώρες (σχεδόν το ένα τρίτο) επιβάλλουν ποσοστώσεις στην εκπροσώπηση γυναικών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων—για πρώτη φορά μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο.

Το 2004, μόλις δύο χώρες μεταξύ όσων εφάρμοζαν τις ποσοστώσεις αξίωναν πλήρη ισομέρεια στον αριθμό των ανδρών και γυναικών στα ψηφοδέλτια: η Γαλλία, που έχει εκπροσώπηση 43,2% σε γυναίκες Ευρωβουλεύτριες, και το Βέλγιο, που η σχετική εκπροσώπησή του φθάνει το 33%.

Δύο γυναίκες πρόεδροι

Οι γυναίκες παραμένουν μία μειονότητα στην ανάληψη ανωτάτων θέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Μόνον δύο αριθμούνται έως σήμερα μεταξύ των 18 προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμβληματική η μορφή της Σιμόν Βέιλ, ως πρωταγωνίστριας του φεμινισμού στην Ευρώπη και ως πρώτη πρόεδρος της ΕΕ, από το 1979 έως το 1982, είχε μόνη διάδοχο την επίσης Γαλλίδα Νικόλ Φονταίν την περίοδο 1999-2002.

Σήμερα, οι Ευρωβουλεύτριες καταλαμβάνουν το ένα τρίτο των εδρών του εκτελεστικού γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου και προεδρεύουν σε δύο από τις πολιτικές ομάδες του. Το 2018 οι λιγότερο του ενός τρίτου των επικεφαλής των αντιπροσωπειών του Ευρωκοινοβουλίου στο εξωτερικό ήσαν γυναίκες.

Αντιθέτως, οι γυναίκες αποτελούν το 60% του διοικητικού προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου, που περιλαμβάνει τομείς όπως η Γενική Γραμματεία, οι πολιτικές ομάδες και οι κοινοβουλευτικές βοηθοί.

Πέραν των Βρυξελλών, τι;

Στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση απ’ όσον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τρεις θεσμοί όπου ουδέποτε μία γυναίκα έχει κατακτήσει την προεδρία τους.

To 2014 μία ομάδα Ευρωβουλευτριών είχε απειλήσει ότι δεν θα ψήφιζε την πρώτη σύνθεση των επιτρόπων που είχε προταθεί και περιελάμβανε μόλις τέσσερις γυναίκες στις 28 θέσεις. Ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που εξέφραζε παράπονα γιατί τα κράτη μέλη δεν του πρότειναν γυναίκες για επιτρόπους, κατόρθωσε εν τέλει να περιλάβει εννέα γυναίκες στις θέσεις των επιτρόπων, όσες και στην προηγούμενη θητεία της Κομισιόν.

Φέτος, σχεδόν όλα τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου έχουν προτείνει άνδρες ως επικεφαλής των ψηφοδελτίων τους και υποψηφίους για την προεδρία της Επιτροπής. Μόνον τρία έχουν προτείνει γυναίκες: το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων με τη Γερμανίδα Σκα Κέλερ, ο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με συνυποψήφια Σλοβένα Βιολέτα Τόμιτς και η Συμμαχία Δημοκρατών και Φιλελευθέρων με την Δανή Μαργκέτε Φεστάγκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΥΡΩΠΗ
Στις Γεζίντι αγωνίστριες το βραβείο Ζαχάροφ
Η Νάντια Μουράντ Μπασί και η Λάμια Χατζί Μπασάρ είναι θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού κράτους, επέζησαν των κτηνωδιών στις οποίες υποβλήθηκαν και έγιναν υποστηρίκτριες της κοινότητας των Γεζίντι,...
Στις Γεζίντι αγωνίστριες το βραβείο Ζαχάροφ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρωβουλή υπέρ της πάταξης της βίας κατά των γυναικών
Υπέρ της προσχώρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και Πάταξη της Βίας κατά των Γυναικών τάχθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από ψήφισμα που ενέκρινε. Την πρόταση...
Η Ευρωβουλή υπέρ της πάταξης της βίας κατά των γυναικών
ΕΥΡΩΠΗ
Ισότητα φύλου στην Ε.Ε.: ένα όνειρο απατηλό
Ενώ σε λίγους μήνες θα κλείσουν 25 χρόνια από την υιοθέτηση της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου για την ισότητα των φύλων σε διεθνές επίπεδο, η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ευρώπη είναι απελπιστικά αργή
Ισότητα φύλου στην Ε.Ε.: ένα όνειρο απατηλό
ΕΥΡΩΠΗ
Δημ. Παπαδημούλης: Κακό ξεκίνημα για τη νέα Κομισιόν
O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η συζήτηση και η ψήφος εμπιστοσύνης στους υποψήφιους επιτρόπους από το Ευρωκοινοβούλιο (στις 23 Οκτωβρίου) να αναβληθεί σχολιάζοντας πως «οι διάδοχοι τους δεν έχουν...
Δημ. Παπαδημούλης: Κακό ξεκίνημα για τη νέα Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η θηλιά Βέμπερ στην Ούρσουλα και το... κρύο πιάτο σε Μακρόν
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ταπεινώθηκε καθώς η εκλεκτή του για τη θέση της επιτρόπου Σιλβί Γκουλάρ, απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη χθεσινή δεύτερη ακροαματική διαδικασία.
Η θηλιά Βέμπερ στην Ούρσουλα και το... κρύο πιάτο σε Μακρόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας