Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Brexit στη μετά Μέι εποχή
AP Photo/Kirsty Wigglesworth
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Brexit στη μετά Μέι εποχή

  • A-
  • A+

Το τέλος της πρωθυπουργίας Μέι θα είναι η αρχή μιας ακόμα πιο ταραγμένης φάσης του Brexit, εκτιμά το Reuters. Ο νέος ηγέτης των Τόρις πιστεύεται ότι θα επιδιώξει μια ακόμα πιο σκληρή συμφωνία, ενώ δεν αποκλείονται και οι πρόωρες εθνικές εκλογές.

Τελικώς, το Ηνωμένο Βασίλειο ή θα φύγει από την Ε.Ε. με μια κάποια συμφωνία για να αποφύγει το σκληρό Brexit, ή θα φύγει χωρίς συμφωνία, ή δεν θα φύγει καθόλου. Μια ακόμα παράταση, εκτιμά το ειδησεογραφικό πρακτορείο, είναι απίθανη.

Ο Μπόρις Τζόνσον - το πρόσωπο της καμπάνιας του Brexit το 2016 και το φαβορί για την αντικατάσταση της Μέι στην πρωθυπουργία - θέλει ένα πιο σκληρό διαζύγιο από αυτό που διαπραγματεύτηκε η απερχόμενη πρωθυπουργός, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών στρέφεται προς άλλες πολιτικές: το 1975 ψήφισε κατά της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε., το 2016 υποστήριξε «χλιαρά»  την παραμονή στην Ε.Ε. και τώρα, το ίδιο «χλιαρά» τάσσεται υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος.

Τα σενάρια

Brexit χωρίς συμφωνία

Όποιος και να διαδεχθεί την Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να πετύχει στις Βρυξέλλες ένα πιο σκληρό διαζύγιο, παρόλο που η Ε.Ε. σε όλους τους τόνους έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να τεθεί πάλι προς διαπραγμάτευση η συμφωνία.

Αυτό σημαίνει αντιπαράθεση Λονδίνου- Ε.Ε. πριν από την τελευταία προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης στις 31 Οκτωβρίου.

Υπάρχουν ήδη ορισμένοι στο κυβερνών κόμμα που θέλουν να επισπευσθούν οι προετοιμασίες για έξοδο χωρίς συμφωνία, προκειμένου να ισχυροποιηθούν τα επιχειρήματα του νέου πρωθυπουργού.

Αυτό είναι το σενάριο-εφιάλτης για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς θα καταργηθούν σε μια ημέρα οι εμπορικές σχέσεις του εξωτερικού εμπορίου. Ασαφείς είναι ακόμα οι πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά κρίνοντας από προηγούμενες συμπεριφορές, οι αγορές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζήσουν ταραγμένες ημέρες και η στερλίνα θα καταγράψει πτώση.

Παρότι η Βουλή έχει πολλές φορές δείξει ότι είναι αντίθετη σε χωρίς συμφωνία Brexit είναι ασαφές πώς μπορεί να μπλοκάρει την κυβέρνηση, εάν εκδηλωθεί τέτοια πρόθεση.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα JP Morgan η πιθανότητα αυτή είναι στο 25% στο υποθετικό σενάριο ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ο νέος πρωθυπουργός και θα ακολουθήσουν γενικές εκλογές. Για την γαλλική BNP Parisbas οι πιθανότητες είναι 40%, διπλάσιες δηλαδή από το διάστημα πριν την παραίτηση Μέι.

Εκλογές

Οι επόμενες γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2022, αλλά υπάρχουν δυο τρόποι να προκηρυχθούν νωρίτερα:

- Να ψηφίσουν  υπέρ της διεξαγωγής τους τα δυο τρίτα των βουλευτών και

- Να περάσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με απλή πλειοψηφία και στη συνέχεια, μέσα σε 14 ημέρες, κανένα κόμμα να μην καταφέρει να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης είναι απρόβλεπτο, καθώς και τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει την δύναμη τους, προς όφελος των μικρότερων κομμάτων, όπως το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκοτίας και τους Πράσινους.

Μια συντηρητική κυβέρνηση πλειοψηφίας εικάζεται ότι θα εφαρμόσει ένα πιο σαφές, αποφασιστικό διαζύγιο με την Ε.Ε. ενώ μια κυβέρνηση πλειοψηφίας των Εργατικών θα επιδιώξει να κρατικοποιήσει έναν αριθμό στρατηγικών επιχειρήσεων.

Όχι Brexit

Η αποχώρηση της Μέι από το προσκήνιο ναι μεν θα προκαλέσει επανεκκίνηση της διαμάχης για τον τρόπο αποχώρησης από την Ε.Ε., αλλά θα δώσει και χρόνο στους αντιπάλους του Brexit για να πιέσουν για ένα νέο δημοψήφισμα ή ακόμα και την ανάκληση του Αρθρου 50, με το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία πριν τρία χρόνια.

Νέο δημοψήφισμα μπορεί να γίνει στην περίπτωση εκλογικής νίκης των Εργατικών. Παρότι ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν έχει μιλήσει αορίστως για ένα «δημοψήφισμα επιβεβαίωσης» είναι σαφές ότι το κόμμα του θέλει να ζητήσει πάλι την γνώμη των Βρετανών.

Ενας άλλος τρόπος είναι μέσω της Βουλής. Σε περίπτωση κενού εξουσίας, οι βουλευτές μπορούν να υπερψηφίσουν μια τέτοια πρόταση, παρόλο που μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει σχετική υποστήριξη

Εάν η Βουλή τελικώς αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα ακόμα δημοψήφισμα, η Βρετανία μπορεί να ζητήσει νέα παράταση από τις Βρυξέλλες για να δοθεί ο χρόνος να γίνει η ανάλογη εκστρατεία.

Και οι δυο πλευρές προετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές, σε αυτή την περίπτωση, πώς θα ψηφίσουν οι Βρετανοί. Εάν για παράδειγμα η πλειοψηφία αποφασίσει την παραμονή στην Ε.Ε., οι οπαδοί του Brexit μπορούν να ζητήσουν να στηθούν για τρίτη φορά κάλπες.

Νέα συμφωνία;

Όποιος (ή όποια) και να αναδειχθεί πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει 27 «εταίρους», ένα μπλοκ με πληθυσμό συνολικά επτά φορές μεγαλύτερο από αυτόν της Βρετανίας. Επομένως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπραγματευτεί εξ αρχής μια συμφωνία, ειδικά μετά τα δυο χρόνια συνομιλιών με την Τερέζα Μέι.

Η Ε.Ε. δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει πάλι την Πολιτική Διακήρυξη για τις διμερείς σχέσεις με την Βρετανία μετά το Brexit, αλλά όχι την νομικά δεσμευτική συμφωνία του Brexit, δηλαδή αυτή που καθορίζει και το διχαστικό για τους Βρετανούς «backstop» στα σύνορα με την Ιρλανδία.

ΕΥΡΩΠΗ
Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις
Το μόνο πράγμα στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση που θα διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών μετά την περίοδο προσαρμογής για το Brexit είναι...
Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Βρυξέλλες καταγγέλλουν το Λονδίνο για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις
Καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος απέδωσε την ευθύνη για μια ακόμη φορά στη βρετανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι αρνείται να...
Οι Βρυξέλλες καταγγέλλουν το Λονδίνο για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Εντολή των «27» στον Μπαρνιέ να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, έλαβε την εντολή από τα κράτη-μέλη να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.
Εντολή των «27» στον Μπαρνιέ να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ
Χρησιμοποιώντας για ακόμη μία φορά το άτακτο Brexit ως φόβητρο απέναντι στον λαό του, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε το στίγμα μιας άτεγκτης στάσης εν όψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν στις 3 Μαρτίου με την Ε.Ε....
Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βρετανία μετά το διαζύγιο με την ΕΕ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το καθεστώς που ισχύει από σήμερα ενώ υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον της χώρας αλλά και της Ένωσης.
Η Βρετανία μετά το διαζύγιο με την ΕΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βρετανία είπε “Goodbye” στην Ε.Ε.
Τίτλοι τέλους στη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 47 χρόνια. Αγωνία για το μέλλον της χώρας και της Ένωσης των «27».
Η Βρετανία είπε “Goodbye” στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ