• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  43°C 40.0°C / 45.1°C
  1 BF
  14%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  40°C 37.5°C / 42.7°C
  2 BF
  20%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  41°C 37.0°C / 43.7°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 39.7°C
  3 BF
  15%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 38.0°C
  2 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  40°C 36.9°C / 41.0°C
  4 BF
  9%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.7°C / 37.4°C
  3 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  40°C 31.6°C / 41.3°C
  3 BF
  10%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.8°C / 40.4°C
  3 BF
  41%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.1°C / 37.4°C
  3 BF
  26%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  3 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  42°C 38.5°C / 41.9°C
  0 BF
  12%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  42°C 38.5°C / 43.3°C
  3 BF
  11%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.8°C / 40.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  43°C 40.4°C / 45.4°C
  3 BF
  9%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 35.3°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  40°C 37.6°C / 42.8°C
  3 BF
  12%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.8°C / 37.8°C
  4 BF
  10%

Έτσι δημιουργήθηκε ο «μύθος» του μεσαίου δάχτυλου

 • A-
 • A+

Τη λύση στο «γρίφο» της γνησιότητας ή μη του επίμαχου βίντεο που παρουσίασε στην εκπομπή του ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκίντερ Γιάουχ και το οποίο έδειχνε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του ως απάντηση στις επιλογές των Γερμανών πολιτικών, έδωσε Γερμανός παρουσιαστής σατιρικής εκπομπής στο κρατικό κανάλι ZDF, ο Γιαν Μπέρμαν.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που ανέβασε στο Διαδίκτυο, ο ίδιος και το επιτελείο της εκπομπής του, επεξεργάστηκαν το αυθεντικό βίντεο από την ομιλία του κ. Βαρουφάκη στο Ζάγκρεμπ και μέσω ειδικών εφέ και με τη συμμετοχή ακόμα και... σωσία, δημιούργησε το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε πολιτικό και δημοσιογραφικό επίπεδο στη Γερμανία. 

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο παρουσιαστής της σατιρικής εκπομπής, με την κίνησή του ήθελε να «παγιδεύσει» τον δημοσιογράφο Γκίντερ Γιάουχ η εκπομπή του οποίου προβάλεται από το άλλο κρατικό κανάλι, το ARD, για να δείξει το πάθος των Γερμανών (πολιτικών και πολιτών) εναντίον όλων όσοι επιτίθενται στη χώρα τους. 

Τι υποστήριξε ο δημιουργός του επίμαχου βίντεο στην εκπομπή του: 

«Έτσι, ετοιμάσαμε αυτό το βίντεο, με τον τίτλο "V για Βαρουφάκης" στις αρχές του Φεβρουαρίου και χρειαζόμασταν πρωτότυπο υλικό του πραγματικού Βαρουφάκη. Αλλά δεν υπήρχε τότε, οπότε έπρεπε να το αναζητήσουμε. Νομίζω ότι είχε γίνει ένα συνέδριο στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας το 2013. Και πράγματι, υπήρχαν κάποια αποσπάσματα που μας ενδιέφεραν. Αλλά πώς να βρεθεί η σύνδεση με την Κροατία; Δεν είναι τόσο εύκολο. 

Ευτυχώς μιλάω άπταιστα κροατικά επειδή οι γονείς μου κατάγονται από την Κροατία. Και μάλιστα, έχω φίλους στο Ζάγκρεμπ, οι οποίοι εργάζονταν στο «Ανατρεπτικό Ferstival» στο Ζάγκρεμπ. Τις καλύτερες ευχές μας για την Νίνα και η Ντίνα! Γεια Γερμανία, γεια Neo Magazin Royale! Τους χαιρετισμούς μου στον Günther Jauch και.. Γιάνη Βαρουφάκη, λυπάμαι πολύ! Σας παρουσιάζουμε: Κροατικά! 

Υπάρχει ένα μέρος στην ομιλία του, όπου λέει "και να δείξει το δάχτυλο στη Γερμανία" (σ.σ. and stick the finger to Germany). Πρόκειται για εντελώς ανώδυνο περιεχόμενο, σε μία «πλάγια» ομιλία. Δεν μιλά κυριολεκτικά ότι θέλει να δείξει στους Γερμανούς το δάχτυλο. Αλλά βρήκαμε μια ωραία πινελιά, για να φανεί σαν να μας δείχνει το δάχτυλο όσο λέει αυτή την πρόταση.

Λοιπόν, το δοκιμάσαμε. Είναι το βίντεο με το μεσαίο δάχτυλο πραγματικό ή ψεύτικο;

«V για Βαρουφάκης, σκηνή 15, λήψη 12»....

Τα γυρίσματα ήταν πραγματικά περίπλοκα, και έπρεπε να τα κάνουμε για δύο ημέρες. Για παράδειγμα, όπως μπορεί κανείς να δει, είμαστε σε θέση να τοποθετήσουμε το χέρι όπου θέλουμε να είναι. Έτσι, όπως θα δείτε, ώστε να ταιριάζει καλύτερα. Αν ο βραχίονας πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος. Γιατί αν το κάναμε όπως αυτό, θα είναι πολύ εμφανές ότι το χέρι του είναι πάρα πολύ μεγάλο. 

Φυσικά χρησιμοποιήσαμε διάφορα εφέ, όπως θόλωμα, για να φαίνεται πιο ρεαλιστικό. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται το τελικό αποτέλεσμα. Και κάναμε το καλύτερό μας για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό, ρυθμίζοντας άλλα πράγματα, όπως τις σκιές. Έτσι, δεν μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει, ότι το βίντεο έχει παραποιηθεί. 

[...]Έτσι, αυτό είναι το υλικό μας, το πρωτότυπο υλικό, και αυτό είναι που φτιάξατε; Ακριβώς. Λοιπόν, μπορείτε ακόμα να δείτε κάποια μικρά λάθη εδώ και εκεί. Αλλά σε γενικές γραμμές είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Υπάρχει διαφορά, αλήθεια, και εδώ είναι το ίδιο ξανά. Ναι, πρόκειται για ακριβώς ένα σύντομο πέρασμα που έπρεπε να αντικατασταθεί. Ποιο είναι το πρωτότυπο; Είτε αυτό, είτε το άλλο. Κάναμε επίσης μια εναλλακτική εκδοχή, με το δείκτη του. 

[...]Αυτό είναι ό, τι πραγματικά έκανε (ο Γιάνης Βαρουφάκης). Το υπόλοιπο είναι η δημιουργία μας. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε πολλές θέσεις στο χέρι του, αλλά αυτή η σκηνή ταιριάζει καλύτερα.

Δεν υπάρχει τίποτα ασφαλές πλέον στο Ιντερνετ; Ούτε καν για τον Γκίντερ Γιάουχ και την Μπιλντ;

Οταν κυκλοφορεί ένα τέτοιο βίντεο στο Ιντερνετ ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα από που προήλθε;

Φίλε μου, αυτός ο κ.Γιάουχ είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Μόλις που πρόλαβε να ανέβει το βίντεο και τρεις εβδομάδες μετά... ήταν στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ!

-Προσωπικά πιστεύω ότι ο Γκίντερ Γιάουχ και το NDR ( η ραδιοτηλεόραση της Βόρειας Γερμανίας) θα πρέπει να φύγουν εθελοντικά από την ευρωζώνη!

-Ο Γκίντερ Γιάουχ κερδίζει σε ένα χρόνο όσα είναι τα έσοδα της εφορίας στην Αθήνα. Οικονομικά μιλώντας είναι πολύ κοντά στους Ελληνες. Θα μπορούσα να πω ότι βγάζει περισσότερα από όσα όλοι οι Ελληνες μαζί.

Αλλά (αυτό το βίντεο) είχε απήχηση. Ετσι δουλεύουμε εμείς οι Γερμανοί. Καταστρέψαμε την Ευρώπη δυο φορές μέσα σε ένα αιώνα, αλλά τρελαινόμαστε όταν κάποιος μας δείχνει το «δάκτυλο». Η αντικειμενική συζήτηση είναι αδιανόητη. Οταν οι Ελληνες μας δείχνουν «το δάκτυλο» βγαίνουμε από τα ρούχα μας. Διότι είμαστε Γερμανοί. 

Αγαπητοί συνεργάτες του Γκίντερ Γιάουχ, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν είχε δίκιο. Δεν παραποιήσατε το βίντεο. Εσείς απλώς το πήρατε αποσπασματικά και το κυκλοφορήσατε έτσι ώστε ο μέσος Γερμανός να μπορεί να ακολουθήσει το πάθος του και να παραμείνει εξοργισμένος: «Ξένε! Εξω από την Ευρώπη! Είναι φτωχός και παίρνει τα λεφτά μας! Δεν είναι δυνατόν! Εμείς είμαστε τα αφεντικά εδώ!»  Αυτό κάνατε. Τα υπόλοιπα ήταν δική μας δουλειά. Περιμένω μια κλήση από την Κυριακή, να με πάρει κάποιος και να ρωτήσει εάν είμαστε υπεύθυνοι για αυτό. Με κάλεσε κανείς; Κανένας! Θα μπορούσε κανείς να αντιληφθεί, ότι το βίντεο είναι ψεύτικο; Σίγουρα!»

- Συγνώμη κ.Βαρουφάκη... 

- Δεν θα το ξανακάνουμε...

 

Βαρουφάκης: Θα ζητήσει συγγνώμη ο δημοσιογράφος;

«Θα έρθει καμία απολογία από τον Guenther Jauch που χρησιμοποίησε ένα παραποιημένο βίντεο για να φιμώσει μια συμφιλιωτική ελληνική φωνή;», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών στο twitter:

ΕΥΡΩΠΗ
Δεν έχει τέλος το σίριαλ με το «υψωμένο δάχτυλο» του Βαρουφάκη
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το «παραποιημένο» βίντεο, το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ZDF, διευκρινίζει ότι η παραδοχή του Neo Magazin Royale για το «πειραγμένο» βίντεο ήταν μία...
Δεν έχει τέλος το σίριαλ με το «υψωμένο δάχτυλο» του Βαρουφάκη
ΕΥΡΩΠΗ
Παραμένει στην κυβέρνηση της Μέρκελ ο Ζεεχόφερ
Την απόφασή του να παραμείνει υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ, αν και αποχωρεί από την ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών, ανακοίνωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ. Έχει δεχθεί επικρίσεις για τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος...
Παραμένει στην κυβέρνηση της Μέρκελ ο Ζεεχόφερ
ΕΥΡΩΠΗ
Το βιβλίο του Γιάνη κι οι συστάσεις στον Μακρόν
Μεγάλες πιένες γνωρίζει το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ενήλικες στο δωμάτιο» στην Ευρώπη, όπως φαίνεται και από τη μεγάλη βελγική εφημερίδα De Standaard. Την ίδια ώρα, συστήσει στον Εμανουέλ Μακρόν να...
Το βιβλίο του Γιάνη κι οι συστάσεις στον Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Κλιμακώνεται η κόντρα Γερμανίας και Τουρκίας
Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποσύρει τις δυνάμεις της από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ στην Τουρκία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση δεν επιτρέπει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τα...
Κλιμακώνεται η κόντρα Γερμανίας και Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
Σκάνδαλα στον στρατό απειλούν την υπουργό Αμυνας
Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και συστηματικό bullying, αλλά κυρίως μία ακροδεξιά συνωμοσία στους κόλπους ενόπλων δυνάμεων Γερμανίας είναι μερικά από τα σκάνδαλα που πλήττουν την Ούρσουλα φον ντερ...
Σκάνδαλα στον στρατό απειλούν την υπουργό Αμυνας
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Σόιμπλε δεν μειώνει φόρους ούτε σε προεκλογική περίοδο
Η μεγάλη μείωση φόρων αποτελεί συνήθη πρακτική των κυβερνήσεων όταν μία χώρα οδεύει προς την κάλπη. Όμως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν αποτελεί μία συνηθισμένη περίπτωση.
Ο Σόιμπλε δεν μειώνει φόρους ούτε σε προεκλογική περίοδο