• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.9°C
  3 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.3°C / 33.1°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 37.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 30.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.0°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 34.4°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.6°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 29.3°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  2 BF
  35%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  5 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 32.7°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.1°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.5°C
  4 BF
  15%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 35.0°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κύπρος στην ευρωπαϊκή κάλπη

 • A-
 • A+
Στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα έχουν βγει στην επιφάνεια οι παθογένειες του άλυτου Κυπριακού, καθώς η Τουρκία έστειλε το γεωτρητικό σκάφος «Πορθητής» για να κάνει γεώτρηση στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, μόλις 35 ν.μ. δυτικά της Πάφου.

Με το ενδιαφέρον στραμμένο σε ζητήματα ασφάλειας λόγω των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα, αλλά και σε ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης που μονίμως την απασχολούν τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Το προεκλογικό κλίμα χαρακτηρίζεται από την πόλωση που δημιουργούν τα πολιτικά κόμματα για σκοπούς συσπείρωσης, ιδίως οι κορυφαίοι ιδεολογικοί αντίπαλοι, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) και το ΑΚΕΛ. Ειδικό ενδιαφέρον προκαλεί η άνοδος της Ακροδεξιάς, του ΕΛΑΜ, που λειτουργεί με οργανωτικούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή στην Κύπρο, και η πιθανότητα να εκλέξει τον έναν από τους 6 ευρωβουλευτές.

Στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα έχουν βγει στην επιφάνεια οι παθογένειες του άλυτου Κυπριακού, καθώς η Τουρκία έστειλε το γεωτρητικό σκάφος «Πορθητής» για να κάνει γεώτρηση στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, μόλις 35 ν.μ. δυτικά της Πάφου. Λίγες ημέρες προηγουμένως, προκλήθηκε, παράλληλα, μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ για την επιλογή του τελευταίου να περιλάβει στο ψηφοδέλτιό του τον Τουρκοκύπριο ακαδημαϊκό Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Ασφάλεια και status quo

Από το 1974 η κυπριακή κοινή γνώμη κάνει για δεκαετίες σκοτζέζικο ντους μεταξύ προκλήσεων και εντάσεων από την Τουρκία από τη μια και την κατάληξη σε έναν ιστορικό συμβιβασμό για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και αποτροπή της διχοτόμησης, από την άλλη. Σήμερα, 45 χρόνια μετά και καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, η έννοια ενός συμβιβασμού είναι περισσότερο ουτοπική από ποτέ, ενώ ο ΟΗΕ αφήνει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα πρόσφατα γεγονότα, όμως, στη θάλασσα έχουν επαναφέρει μια υποψία στους Ελληνοκυπρίους, ότι το status quo χωρίς λύση μπορεί να μην προσφέροει καμία βεβαιότητα ή σταθερότητα, έχοντας «σύνορο» την ογκώδη και απρόβλεπτη Τουρκία. Η κατάκτηση της συμμετοχής στην Ε.Ε. το 2004 παραμένει ένα… αποκούμπι, αλλά δεν φαίνεται να προσφέρει την πλήρη απάντηση σε συνθήκες άλυτου Κυπριακού, ούτε βέβαια και αποδέχεται τη λογική «δύο κρατών».

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης αναζήτησε διπλωματικά όπλα αντίδρασης προς την Τουρκία μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από τις πρώτες αντιδράσεις τους, οι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν κάποιες ενέργειες αλλά φαίνονται περισσότερο διατεθειμένοι να χειριστούν διπλωματικά τις εξελίξεις παρά να εξωθήσουν τα πράγματα σε άλλες κατευθύνσεις.

Αυτό δεν αντιβαίνει στις επιδιώξεις της Λευκωσίας γιατί γνωρίζει ότι, δεν διαθέτει μέσα αντίδρασης και ότι κανείς άλλος δεν πρόκειται να τη συνδράμει εκτός από την Ε.Ε. Παράλληλα η κυπριακή κυβέρνηση έχει πάντα την έγνοια να μην προκληθεί φόβος και ανησυχία στο νησί, αν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη. Τώρα που απομένει μία εβδομάδα για την κάλπη, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρατεύσει κάθε εργαλείο που διαθέτει μέσω των ΜΜΕ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η παγερή αδιαφορία της Τουρκίας στις μέχρι τώρα αντιδράσεις.

Η υποψηφιότητα Κιζίλγιουρεκ

Το προεκλογικό σκηνικό πήρε φωτιά αμέσως μετά το Πάσχα, όταν ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης άφησε αιχμές εναντίον του ΑΚΕΛ ότι «για λίγες δανεικές ψήφους» από τους Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους, τον επικρίνει για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Η υποψηφιότητα Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ενός αναγνωρισμένου ακαδημαϊκού και υπέρμαχου της ομοσπονδιακής επίλυσης, έχει όντως αξιοσημείωτη για τα δεδομένα του διαχωρισμού απήχηση στα κατεχόμενα και θα μετρήσει υπέρ του ΑΚΕΛ.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρώτη φορά ροή προς τα οδοφράγματα μερικών χιλιάδων Τουρκοκυπρίων για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αλλωστε, σχεδόν 80 χιλιάδες από αυτούς θεωρούνται Ευρωπαίοι πολίτες και βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αιχμηρή αυτή αναφορά του προέδρου Ν. Αναστασιάδη φαίνεται να υπήρξε προϊόν επικοινωνιακής επινόησης, διόλου άσχετη με τα όσα ακολούθησαν. Στο άκουσμα αυτό, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελενα Σταύρου-Σύρου, θυγατέρα ηγετικού στελέχους της ΕΟΚΑ Β΄ το 1974, πήρε τη σκυτάλη και με χυδαίο τρόπο κατηγόρησε τον Ν. Κιζίλγιουρεκ ως πράκτορα της Τουρκίας.

Ο ΔΗΣΥ κατέρχεται με ισχυρό προβάδισμα και διαφορά απέναντι στο δεύτερο ΑΚΕΛ 

Εκτοτε το σκηνικό διολίσθησε σε πλήρη παρακμή με σφοδρές τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, παρουσία του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου που δεν δίστασε να υιοθετήσει ακραία επιχειρήματα, αν και διαθέτει μετριοπαθή χαρακτηριστικά της «κληριδικής σχολής». Είναι άγνωστο πόσο βαρύ πλήγμα θα επιφέρουν στις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τα όσα λέγονται προεκλογικά. Πάντως, η επικοινωνιακή τακτική του ΔΗΣΥ φαίνεται καθαρά να αποσκοπούσε στην ανακοπή διαρροών του προς το ΕΛΑΜ και την κατασυκοφάντηση του ΑΚΕΛ στους ανυποψίαστους και φοβισμένους Ελληνοκυπρίους.

Οικονομία και ανεργία

Οσοι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι θα πάνε τελικά να ψηφίσουν -εκτιμάται πολύ υψηλή αποχή, γύρω στο 55%- θα έχουν κατά νου και την πορεία της οικονομίας. Βασική πηγή ανησυχίας δεν είναι η γενική εικόνα της οικονομίας για την οποία πιστώνεται θετικά η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας υπόγειος κοινωνικός αναβρασμός εξ αιτίας του ότι το ιδιωτικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό και του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κουβαλούν χιλιάδες νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει επιβαρύνει πρόσφατα το δημόσιο χρέος λόγω κακών υπολογισμών και διακυβέρνησης της κρατικής Συνεργατικής Τράπεζας. Εκανε αναγκαστική πώλησή της για να μην «κουρευτούν» ξανά καταθέσεις και μετέφερε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πέραν των 5 δισ., εκτός τραπεζικού συστήματος.

Τα ανέθεσε σε κρατικό οργανισμό για να κάνει μαζικές εκποιήσεις τα επόμενα χρόνια και να προσφέρει ελαφρύνσεις εν είδει αμνηστίας σε όσους αρχίσουν να πληρώνουν μέρος των χρεών τους. Κανείς δεν ξέρει με ποιο τρόπο θα εξελιχθούν τα πράγματα και πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι στην κάλπη από την εξέλιξη αυτή.

Η μάχη των 6 εδρών

Η Κύπρος εκλέγει 6 ευρωβουλευτές ως ενιαία περιφέρεια με συμμετοχή όλων των πολιτών, περιλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων που ζουν στα κατεχόμενα και είναι πολίτες της Δημοκρατίας. Πρόκειται για τη μόνη εκλογική διαδικασία που επιτρέπει, με βάση το Σύνταγμα του 1960 και στην απουσία λύσης του Κυπριακού, οι Τουρκοκύπριοι να έχουν δικαίωμα ψήφου σε ενιαίο κατάλογο με τους Ελληνοκυπρίους.

Εκτός από τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ που βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, συμμετέχουν και άλλοι 6 Τουρκοκύπριοι που κατέρχονται ως ο ενιαίος συνδυασμός «Γιασεμί», αλλά έχουν περιορισμένη επιρροή. Ο Ν. Κιζίλγιουρεκ διαμένει στις ελεύθερες περιοχές, έχει δεσμούς με την προοδευτική Κεντροαριστερά στα κατεχόμενα και τυγχάνει υψηλής αποδοχής και ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους του ΑΚΕΛ και άλλων ανένταχτων δυνάμεων υπέρ της ομοσπονδιακής επίλυσης. Η μετωπική επίθεση εναντίον του μάλιστα με οξύτατα ακροδεξιά κίνητρα του εξασφαλίζει βέβαιη εκλογή.

Η Αριστερά ξεκίνησε συντηρητικά, αλλά είναι δυνατόν να πλησιάσει το 30%

Ο ΔΗΣΥ κατέρχεται σε κάθε αναμέτρηση ευρωεκλογών με ισχυρό προβάδισμα και διαφορά απέναντι στο δεύτερο ΑΚΕΛ. Θα είναι και πάλι με βεβαιότητα πρώτο κόμμα, εκτιμάται γύρω στο 35% και θα εκλέξει 2 ευρωβουλευτές, όχι όμως σε διακριτή απόσταση από το ΑΚΕΛ. Η Αριστερά ξεκίνησε συντηρητικά, αλλά είναι δυνατόν να πλησιάσει το 30% και έχει βέβαιη εκλογή επίσης 2 ευρωβουλευτών.

Το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου εκτιμάται γύρω στο 15% και θα εκλέξει 1 ευρωβουλευτή, ενώ η ΕΔΕΚ βρίσκεται σε διαρκή φθίνουσα πορεία, υιοθετεί ολοένα και πιο ακραίες εθνικιστικές θέσεις και πιθανόν να την υπερφαλαγγίσει το ΕΛΑΜ που έχει σταθερά πάνω από 5%. Μικρότερες εθνικιστικές δυνάμεις, όπως η Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα και το Κίνημα Αλληλεγγύη της νυν ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους (πρώην ΔΗΣΥ, τώρα συνεργαζόμενη με το ΔΗΚΟ) μάλλον θα χαθούν από τον κομματικό χάρτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Τα Pandora Papers ανέβασαν το πολιτικό «θερμόμετρο» στην Κύπρο
Η αναφορά του ονόματος τού Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, στα Pandora Papers –μία από τις μεγαλύτερες διαρροές οικονομικών εγγράφων – έχει προκαλέσει πολιτική αναστάτωση στο νησί.
Τα Pandora Papers ανέβασαν το πολιτικό «θερμόμετρο» στην Κύπρο
ΕΥΡΩΠΗ
Η εθνικιστική στροφή του ΔΗΣΥ
Βαρύ εκλογικό και ιδεολογικό τίμημα καταβάλλει το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών στην Κύπρο, έχοντας υποστεί οδυνηρή ήττα και αποξενωθεί από μια σημαντική μερίδα...
Η εθνικιστική στροφή του ΔΗΣΥ
ΕΥΡΩΠΗ
ΑΚΕΛ: Η λύση του Κυπριακού, «κλειδί» για το φυσικό αέριο
Με λύση του κυπριακού προβλήματος το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων από το φυσικό αέριο θα είναι λυμένο οριστικά, εγγυημένα και αμετάκλητα, δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΑKEΛ Αντρος Κυπριανού.
ΑΚΕΛ: Η λύση του Κυπριακού, «κλειδί» για το φυσικό αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
ΑΚΕΛ: Εισπράχθηκαν 4 δισ. ευρώ από πωλήσεις διαβατηρίων
Μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας σε τηλεοπτική εκπομπή ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επεσήμανε πως, σύμφωνα με πληροφορίες που ουδέποτε διαψεύστηκαν, το κράτος έβαλε στα ταμεία του 4 δισ....
ΑΚΕΛ: Εισπράχθηκαν 4 δισ. ευρώ από πωλήσεις διαβατηρίων
ΕΥΡΩΠΗ
Αναστασιάδης: «Επιδιώκουμε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία»
Με μια κίνηση που ίσως αποδειχθεί καταλυτική σε ό,τι αφορά το μέλλον των συνομιλιών ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «δεν δικαιολογούνται οι υπερβολικές αντιδράσεις για μια απλή αναφορά, την οποία θεωρώ,...
Αναστασιάδης: «Επιδιώκουμε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία»
ΕΥΡΩΠΗ
Θετικό κλίμα στις συνομιλίες διαπιστώνουν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ
Για την πορεία των συνεχιζόμενων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συνομιλιών για το Κυπριακό ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ο Νίκος Αναστασιάδης. Χαιρετίζει την αξιοποίηση συγκλίσεων του παρελθόντος το ΑΚΕΛ
Θετικό κλίμα στις συνομιλίες διαπιστώνουν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας