Βαθαίνει η κρίση στην Αυστρία εν αναμονή ανακοίνωσης ημερομηνίας εκλογών

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς παίρνει τώρα αποστάσεις από τον πρώην αντικαγκελάριο, ακροδεξιό Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, λέγοντας ότι «ανέχθηκε πολλά» προκειμένου να παράξει έργο

AP Photo/Ronald Zak

Βαθαίνει η κρίση στην Αυστρία εν αναμονή ανακοίνωσης ημερομηνίας εκλογών

Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Αυστρία μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε και τις αποκαλύψεις ότι ο τέως αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε εμπλέκεται σε υπόθεση πολιτικής συναλλαγής με Ρώσο μεγιστάνα. Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από τον Στράχε, λέγοντας ότι είναι πιθανό ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες.

Ο Κουρτς, που έχει δηλώσει ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, δέχθηκε προειδοποιήσεις από το FPÖ ότι, αν αποπέμψει τον υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος είναι στέλεχός του και θα πρέπει να επιβλέψει την έρευνα εις βάρος του Στράχε, τότε θα αποσύρει όλους τους υπουργούς από την κυβέρνηση συνασπισμού.

Ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού και στενός συνεργάτης του Κουρτς, Γκέρνοτ Μπλούμελ, δήλωσε ότι ο Κικλ δεν μπορεί να επιβλέψει την έρευνα για το σκάνδαλο διαφοράς στο οποίο εμπλέκεται μέλος του κόμματός του.

Ταυτόχρονα, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Σοσιαλδημοκράτης Κρίστιαν Κερν συνέστησε στον Κουρτς να παραιτηθεί από τη θέση του το ταχύτερο, ώστε να «ανοίξει τον δρόμο για μια νέα αρχή».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που έχει δεχθεί πολύ σκληρή κριτική ήδη από την απόφασή του να συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς του FPÖ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι αισθάνθηκε «σΣοκ», «αποτροπιασμό» και «αηδία» μετά τις αποκαλύψεις των γερμανικών μέσων ενημέρωσης Der Spiegel και Süddeutsche Zeitung για τον μέχρι τότε κυβερνητικό εταίρο του και αντικαγκελάριο Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε.

Όπως είπε, η δική του πολιτική προσέγγιση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς θεωρεί καθήκον του να υπηρετεί τη χώρα του.

«Αυτό που μπορούμε να δούμε στο βίντεο είναι αηδιαστικό: αφορά κατάχρηση εξουσίας κι αυτό είναι σοβαρό και προβληματικό. Αφορά ανοιχτές προσφορές διαφθοράς. Και επιθέσεις κατά του Τύπου. Και για αυτό έλαβα άμεσα και αποφασιστικά τα αναγκαία μέτρα».

Μάλιστα, ο Αυστριακό καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει αν ο πρώην συνεργάτης του έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο στο βίντεο από την Ίμπιζα, αλλά προτίμησε να αναφερθεί στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο: «Είμαι ικανοποιημένος από την ουσία της δουλειάς μας. Τερματίσαμε την πολιτική του χρέους, μειώσαμε τους φόρους, εφαρμόσαμε μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος είναι πολύ ευχαριστημένος από την δουλειά μας. Γι’ αυτό λέω ότι δεν μπορώ να εφαρμόσω τις αλλαγές για τη χώρα με πολιτικούς που αντιλαμβάνονται κατ' αυτόν τον τρόπο την εξουσία τους και δεν δείχνουν καμία εντιμότητα», είπε.

Όπως τονίζει, προκειμένου να εφαρμόσει την ουσιαστική δουλειά και τις αλλαγές που θεωρούσε απαραίτητες, χρειάστηκε να ανεχτεί πολλά, όπως την εγγύτητα του FPÖ με δεξιές ριζοσπαστικές ομάδες και πολλά «μεμονωμένα περιστατικά».

Μάλιστα, υπονόησε ότι πίσω από την παγίδα που στήθηκε στην Ίμπιθα στον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, λέγοντας ότι ίσως να είναι δουλειά του Ταλ Ζιλμπερστάιν, Ισραηλινού επικοινωνιολόγου, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) το 2017.

Όπως είπε, ο Ταλ Ζιλμπερστάιν ειδικεύεται στις αρνητικές, κατ' άλλους «βρόμικες» καμπάνιες.

«Είμαστε μια μικρή χώρα, γιατί να ασχοληθούν μυστικές υπηρεσίες; Πιθανό να είναι ο Ζιλμπερστάιν πίσω από την υπόθεση του βίντεο. Και πάλι, όμως, μπορεί η μέθοδος να είναι αμφιλεγόμενη, αλλά το περιεχόμενο είναι πιο σημαντικό», αναγνώρισε ο Κουρτς.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε πώς απαντά στην κριτική ότι όφειλε να γνωρίζει εκ των προτέρων το ποιόν του κ. Στράχε, απάντησε:

«Δεν μπορείς να εκτιμήσεις ένα άτομο εκ των προτέρων. Το SPÖ είχε αποκλείσει μια συνεργασία μαζί μας ήδη πριν από τις εκλογές και ήθελε να σχηματίσει συμμαχία με το FPÖ χωρίς εμάς, οπότε δεν είχαμε πολλές επιλογές. Ήταν σημαντικό για μένα να εισαγάγουμε μια ευρωπαϊκή πορεία στην κυβερνητική ατζέντα και να απορριφθεί κατηγορηματικά κάθε φλερτ με την έξοδο της Αυστρίας από την Ε.Ε.».

Μάλιστα, απαντώντας στην κριτική, είπε: «Με όλο τον σεβασμό στους Σοσιαλδημοκράτες, πρόκειται εν μέρει για πολύ υποκριτική προσέγγιση. Ο πρώτος καγκελάριος που συνεργάστηκε με το FPÖ ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Μπρούνο Κράισκι (...) σε πολλές περιοχές της χώρας, υπάρχει συνεργασία SPÖ και FPÖ. Είχα λοιπόν την εντύπωση ότι οι Σοσιαλδημοκράτες επικρίνουν την συνεργασία με τους Ελεύθερους μόνο όταν δεν την έχουν οι ίδιοι (...) Οπότε όταν υπάρχει κριτική από το SPD, αναρωτιέμαι γιατί δεν την απευθύνουν στους πολιτικούς συναδέλφους τους του SPÖ».

«Παραιτήσου»

Να παραιτηθεί από το αξίωμα του πάντως συνέστησε ο προκάτοχός του στην Καγκελαρία, πρώην καγκελάριος και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

Ο Κερν υπήρξε ο κύριος αντίπαλος του Σεμπάστιαν Κουρτς στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017, τις οποίες τελικά κέρδισαν ο νυν καγκελάριος και το κόμμα του.

«Θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά μου (σ.σ. την παραίτηση μετά την εκλογική ήττα) και να ανοίξει τον δρόμο για μία νέα αρχή», λέει ο Κρίστιαν Κερν, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2018 είχε ανακοινώσει την πλήρη αποχώρησή του από την πολιτική και την παραίτησή του από όλα τα κομματικά αξιώματα.

Επίσης, κατηγορεί το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς ότι με τον συνασπισμό του με το Κόμμα των Ελευθέρων «άνοιξε πόρτες και πύλες σε ακροδεξιούς και υπόπτους τύπους» και κάτι τέτοιο, σε κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα, θα είχε αποτύχει ήδη έπειτα από τρεις μήνες.

«Ο δεξιός λαϊκισμός είναι ανίκανος, όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αποτελειώνεται τις περισσότερες φορές από μόνος του. Δυστυχώς αυτό προξενεί πάντα ζημίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Κρίστιαν Κερν υπήρξε ο 13ος καγκελάριος στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας και ήταν ο ένατος στη σειρά αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών μετά το 1945, έχοντας διαδεχθεί τον Μάιο του 2016 στα δύο αυτά αξιώματα τον παραιτηθέντα τότε αιφνιδίως Βέρνερ Φάιμαν.

Με εξαίρεση την περίοδο 2000-2006, που τη διακυβέρνηση της Αυστρίας είχε ο πρώτος συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το Σοσιαλδημοκρατικό (πρώην Σοσιαλιστικό) Κόμμα Αυστρίας κυβερνούσε μεταξύ 1970 και 1983 αυτοδύναμα με τον ιστορικό καγκελάριο Μπρούνο Κράισκι και στη συνέχεια ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων συνασπισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ηττήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2017 και πέρασαν στην αντιπολίτευση μετά τον σχηματισμό, στις 18 Δεκεμβρίου 2017, της κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο, πρώτο πλέον, Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και το τρίτο σε δύναμη ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Τον Σεπτέμβριο προτείνει ο πρόεδρος της Αυστρίας τις πρόωρες εκλογές
Τις αρχές Σεπτεμβρίου πρότεινε ως την καλύτερη χρονική συγκυρία για την διεξαγωγή των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.
Τον Σεπτέμβριο προτείνει ο πρόεδρος της Αυστρίας τις πρόωρες εκλογές
Επεσε η κυβέρνηση Κουρτς στην Αυστρία
Οι μετεκλογικοί πανηγυρισμοί στη σκιά του «Ιμπιζα-γκέιτ» δεν κράτησαν πολύ για τον Αυστριακό καγκελάριο και νεαρό εκπρόσωπο της σκληρής ευρωπαϊκής Δεξιάς, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Επεσε η κυβέρνηση Κουρτς στην Αυστρία
«Αηδία» με... χρονοκαθυστέρηση
Πέφτει η κυβέρνηση της Αυστρίας μετά τις παραιτήσεις όλων των ακροδεξιών υπουργών υπό το βάρος του σκανδάλου διαφθοράς «Ιμπιζα-γκέιτ». Η κρίση επεκτείνεται (στη Γερμανία κυρίως) με τους... κανονικούς δεξιούς...
«Αηδία» με... χρονοκαθυστέρηση