Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Άκαρπες» οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αποχώρησαν οι Εργατικοί

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι η αστάθεια της κυβέρνησης Μέι δεν επιτρέπει την επίτευξη συμβιβασμού

Gareth Fuller/PA via AP

«Άκαρπες» οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αποχώρησαν οι Εργατικοί

  • A-
  • A+

Την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας αποχώρησης από την Ε.Ε. ανακοίνωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Με επιστολή του στην Τερέζα Μέι, της δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την άρση του αδιεξόδου για το Brexit απέβησαν άκαρπες.

«Προχώρησαν όσο μακριά μπορούσαν» λόγω της αστάθειας της κυβέρνησης, σημειώνει.

Ο Κόρμπιν δήλωσε οι κινήσεις του Συντηρητικού κόμματος προς την επιλογή νέου ηγέτη σημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει γίνει «ακόμα πιο ασταθής και η εξουσία της έχει διαβρωθεί» υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην «ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει την όποια συμφωνία συμβιβασμού».

Όπως τονίζει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι συζητήσεις έγιναν σε «πνεύμα καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές», ότι ήταν «λεπτομερείς και εποικοδομητικές», ωστόσο «κατέστη σαφές ότι αν και υπήρχαν σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συμβιβασμός, δεν μπορέσαμε να καλύψουμε τα μεγάλα κενά που επίσης υπήρχαν».

Επίσης, αναφέρει ότι το Εργατικό Κόμμα θα «μελετήσει προσεκτικά» νέες προτάσεις, όπως αυτές που φέρεται ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση προς τους βουλευτές με μια σειρά από επιλογές που θα μπορούσαν να τεθούν σε ψηφοφορία.

Ωστόσο καθιστά σαφές ότι «χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, θα συνεχίσουμε να είμαστε αρνητικοί στη συμφωνία της κυβέρνησης, αν αυτή δεν διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, το επίπεδο ζωής και τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας».

Πλέον, μετά την ουσιαστική κατάρρευση των συνομιλιών, στόχος της βρετανικής κυβέρνησης θα είναι προχωρήσει σε μια σειρά από «ενδεικτικές» ψηφοφορίες στο βρετανικό Κοινοβούλιο με την ελπίδα να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

Πριν από μερικές ημέρες είχε διαρρεύσει στον Τύπο το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή ακόμη και δημοψηφίσματος αν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία, όπου οι πολίτες θα ερωτώνται αν επιθυμούν έξοδο από την Ε.Ε. με συμφωνία, έξοδο χωρίς συμφωνία ή παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Οι Συντηρητικοί βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος πίεζαν την Τερέζα Μέι να μην υποχωρήσεις στα αιτήματα των Εργατικών, ειδικά στην πρόταση για μόνιμη τελωνειακή ένωση της Βρετανίας με την Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, και ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεχόταν πιέσεις και παραινέσεις από τα μέλη των Εργατικών που δεν ήταν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Επιπλέον, επέμεναν στην πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όποια και αν ήταν η συμφωνία, η οποία τελικά δεν επιτεύχθηκε.

Μέρκελ: Πρέπει να τα βρείτε

Η πρώτη αντίδραση μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ήρθε από τη γερμανική κυβέρνηση, με την εκπρόσωπο Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ, Μαρτίνα Φιτζ, να δηλώνει ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει ειδικά τη συγκεκριμένη εξέλιξη», αλλά η Γερμανία «ενδιαφέρεται να υπάρξει μια συμφωνία στο εσωτερικό της Βρετανίας για το πώς θα οργανωθεί η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. και αυτή να περάσει από το Κοινοβούλιο».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρουλ, είπε ότι «εμείς περιμένουμε από τη βρετανική πλευρά να χρησιμοποιήσει το χρονικό περιθώριο που έχει και να μην βρεθούμε τον Οκτώβριο αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση που ζήσαμε πριν από μερικές εβδομάδες».

Η αναφορά ήταν σαφής: αφορούσε την αποτυχία της Βρετανίας να φτάσει σε συμφωνία για το Brexit στις 29 Μαρτίου, που ήταν η αρχικά προκαθορισμένη ημερομηνία. Πλέον, έπειτα από απόφαση της συνόδου κορυφής, η διορία αυτή επεκτάθηκε στις 31 Οκτωβρίου, ή νωρίτερα, αν μέχρι τότε υπάρξει οριστική συμφωνία που θα εγκρίνει το βρετανικό κοινοβούλιο.

Όλοι πλέον αναμένουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις 23 Μαΐου για τη Βρετανία, τα οποία αναμένεται να πυροδοτήσουν νέες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και στα δύο κυρίαρχα κόμματα, το Συντηρητικό και το Εργατικό.

Πτώση της λίρας

Μετά την ανακοίνωση Κόρμπιν, η ισοτιμία της στερλίνας έπεσε κάτω από τα 1,28 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ
Ανέβαλε για τον Ιούνιο να ορίσει ημερομηνία παραίτησης η Μέι
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα θέσει το χρονοδιάγραμμα για την παραίτησή της από την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία στις αρχές Ιουνίου, αφότου τεθεί ξανά προς ψήφιση τη Συμφωνία Αποχώρησης της...
Ανέβαλε για τον Ιούνιο να ορίσει ημερομηνία παραίτησης η Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα απόπειρα της Μέι να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ
Με τις συνομιλίες των Συντηρητικών με το Εργατικό κόμμα να συνεχίζονται προκειμένου να βρεθεί συναινετική οδός για το Brexit η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σκοπεύει να προκαλέσει την πρώτη εβδομάδα...
Νέα απόπειρα της Μέι να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Πιέσεις στη Μέι να σταματήσει τις συζητήσεις με τους Εργατικούς
Δεκατρία μέλη του Συντηρητικού Κόμματος έστειλαν επιστολή στη Μέι, προειδοποιώντας την πως αν οι συνομιλίες συνεχιστούν, το κόμμα απειλείται υπό διάσπαση.
Πιέσεις στη Μέι να σταματήσει τις συζητήσεις με τους Εργατικούς
ΕΥΡΩΠΗ
Παίζουν τα ρέστα τους πριν από το φωτο-φίνις
«Γκαζώνουν» Κόρμπιν και Τζόνσον λίγα 24ωρα πριν από τις πρόωρες κάλπες της Πέμπτης ● Νικητής των τελευταίων δημοσκοπήσεων ο Mr. Brexit, αλλά με τους Εργατικούς να κλείνουν την ψαλίδα προμηνύεται εκλογικό...
Παίζουν τα ρέστα τους πριν από το φωτο-φίνις
ΕΥΡΩΠΗ
Διαρροές κυβερνητικών εγγράφων βάζουν «φωτιά» στη προεκλογική περίοδο στη Βρετανία
Οι απόρρητες συνομιλίες της κυβέρνησης Τζόνσον με τις ΗΠΑ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης λίγες μόλις ημέρες πριν εκατομμύρια Βρετανοί βρεθούν ενώπιον της κάλπης για να...
Διαρροές κυβερνητικών εγγράφων βάζουν «φωτιά» στη προεκλογική περίοδο στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Γιο-γιο οι δημοσκοπήσεις για τις βρετανικές εκλογές
Πέντε μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Βρετανία, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και τις εξελίξεις σε σχέση με το «διαζύγιο» από την Ε.Ε. οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αμφίρροπα...
Γιο-γιο οι δημοσκοπήσεις για τις βρετανικές εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ