Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Τσαβούσογλου απειλεί την Κύπρο

«Η στάση του Ντάνκαν δεν αντικατοπτρίζει την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες» σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης

MotionTeam-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Τσαβούσογλου απειλεί την Κύπρο

  • A-
  • A+
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε εκ νέου έμμεσες, πλην σαφείς, αιχμές εναντίον της Λευκωσίας, χαρακτηρίζοντας «μονομερή βήματα» τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του «θα κάνει αυτό που πρέπει». Επίσημο διάβημα προς τη Βρετανία για τις απαράδεκτες δηλώσεις Ντάνκαν απηύθυνε η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου, ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα απευθύνει επιστολή στην Τερέζα Μέι.

Εμμεσες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ώρες πριν μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, Ανγκέλ Τιλβάρ, ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση παρά τις προειδοποιήσεις μας -και παρ’ όλο που προειδοποιήσαμε και την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα- διεξάγει μονομερείς εργασίες γεώτρησης χωρίς να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα από τη ρίζα του. Και τότε οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο μπορούν να αξιολογηθούν και να διοχετευτούν μέσω της Τουρκίας στη διεθνή αγορά. Αν αντί να υιοθετούν αυτή τη λογική προσέγγιση κάνουν μονομερή βήματα, τότε κι εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και θα το κάνουμε».

«Μέχρι το τέλος»

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων «μέχρι το τέλος» και ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία κάνει δραστηριότητες γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα» και πως «δεν σημαίνει ότι ισχύει η κήρυξη ΑΟΖ από οποιαδήποτε χώρα την οποία εμείς δεν αποδεχόμαστε και δεν αποτελούμε μέρος της». Τόνισε επίσης πως η Αγκυρα θα συνεχίσει τις εργασίες στα θαλάσσια τεμάχια τα οποία το ψευδοκράτος έχει «αδειοδοτήσει» στην Τουρκία.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που έκανε προ διημέρου σε ξένους διπλωμάτες γειτονικών παράκτιων χωρών στην Αγκυρα (μεταξύ των οποίων διπλωμάτες από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ) κατά τη διάρκεια της οποίας τους έδειξε χάρτες με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στους χάρτες αυτούς εξαφανίζεται η κυπριακή ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου, με την Τουρκία να διεκδικεί σχεδόν όλη τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ρόδου, έως τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ξένοι διπλωμάτες δεν έδειξαν κατανόηση στις μαξιμαλιστικές τουρκικές διεκδικήσεις, ενώ παρέμβαση έκανε ο Ελληνας διπλωμάτης από την πρεσβεία μας στην Αγκυρα, ο οποίος αντέκρουσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς και παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις.

Κύμα αντιδράσεων

Ομως, η Τουρκία έλαβε κατανόηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρα που είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, καθώς ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αλαν Ντάνκαν, απαντώντας σε ερώτηση του κυπριακής καταγωγής βουλευτή των Εργατικών Πάμπου Χαραλάμπους για την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Η δήλωση Ντάνκαν, που αμφισβήτησε την κυπριακή ΑΟΖ, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη Λευκωσία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου προέβη σε επίσημο διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του ύπατου αρμοστή της χώρας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει για το ζήτημα αυτό επιστολή στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει αναφερόμενος στη δήλωση Ντάνκαν ότι «ο κ. Αλαν Ντάνκαν υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι συμπεριφορές τού εν λόγω κυρίου», ενώ σημείωσε ότι «η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες».

ΕΥΡΩΠΗ
Πρόσω ολοταχώς για την «Αφροδίτη» με στόχο το 2025
Υστερα και από τη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη με αντιπροσώπους της Shell, τα σχέδια για το κοίτασμα «Αφροδίτη» προχωρούν τάχιστα και το...
Πρόσω ολοταχώς για την «Αφροδίτη» με στόχο το 2025
ΕΥΡΩΠΗ
Απορρίφθηκε η πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου
Απορρίφθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Αρχηγών η πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.
Απορρίφθηκε η πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου
ΕΥΡΩΠΗ
Επιστολές και απειλές για τη διανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου 
Την επιστολή του Μ. Ακιντζί για συνδιαχείριση φυσικών πόρων παρέλαβε ο Ν. Αναστασιάδης. Τελεσίγραφο Τσαβούσογλου για αποδοχή της πρότασης.
Επιστολές και απειλές για τη διανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου 
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκλωβισμένη στην ΑΟΖ η Κύπρος
Σε έναν φαύλο κύκλο τετελεσμένων και αμφισβητήσεων στην ΑΟΖ κινδυνεύει να βρεθεί η Λευκωσία, έχοντας περιορισμένες επιλογές αντίδρασης. Οι διπλωματικές ενέργειες, οι καταγγελίες και τα διαβήματά της συναντούν...
Εγκλωβισμένη στην ΑΟΖ η Κύπρος
ΕΥΡΩΠΗ
Απομονωμένη η Τουρκία στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο
​Μήνυμα προς τη Λευκωσία, την Αθήνα, αλλά και την Ουάσινγκτον έστειλε, αναχωρώντας από το Παρίσι και τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε...
Απομονωμένη η Τουρκία στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο
ΕΥΡΩΠΗ
Τώρα ο Ακιντζί μιλά για διάλογο
Η προοπτική συνεκμετάλλευσης της ΑΟΖ ωθεί τους Τουρκοκύπριους να επιταχύνουν προς την προσέγγιση, αν και κάπως άτσαλα, αφού όταν δεν θέτουν όρους στη Λευκωσία να μη θεωρεί τις έρευνες δικαίωμά της, απειλούν...
Τώρα ο Ακιντζί μιλά για διάλογο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας